Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la NINO.S » 15 lis 2015, 17:06

Inače svaka čast Zoltanu :hail: :hail: :hail:
Čovjek krenuo iz garaže godinama se patio itd...
Napokon da i on naplati nešto od toga

Pozz :admin:
NINO.S

PostPostao/la Rade » 15 lis 2015, 21:09

my_name je napisao/la:Slozio sam danas i drugi panel, posto jos nisam dobio drugi trafo (toroid koji je pregorio) spojio sam u "mono" tj sve na jedan par toroida, igrao se sa naponima i nema tu kruha.. Visoki su ok,mid je ok, basa ima u prostoriji ali tamo di treba ne... kad se približim na 15ak cm od panela čujem i "vibracije" 200 i niže ali dosta tiho, pretiho da bi se išao dalje zezati s time!
King sound vjerojatno bas zato ima 14 komada, to sve kad se zbroji mora biti niskih i basa (ipak je to zanimljiva površina).
Bilo bi interesantno napraviti tako neke mrcine ali puno je to para a i preveliki su :D
Ove panele cu parkirati sa strane i proučavati magnete... selim se u drugu temu sa nekoliko pitanja za pocetak :P

Najekonomičnije rešenje je sub u dipolu , pod uslovom da su srednji i visoki OK .
Druga solucija je za nobelovu nagradu , tj kako iz male membrane dobiti bas , teoretski moguće praktično nemoguće . Svi pokušavaju da dobiju bas sa malim membranama ....čitaj površinama .....i malo kome to uspe.
Problem je tehničke prirode jer mala membrana da bi napravila veliki pritisak mora da ima vrlo veliki hod , što je opet povezano za velikim izobličenjima . Bilo koji tip zvučnika da se uzme isti je problem .
Dakle treba samo odustati od ideje da se dobije nobelova nagrada za fiziku i više od pola problema je rešeno .
Ako se krene od ideje da mala površina ne može da proizvede bas i drugi deo problema je rešen .
Jedan dobar visokotonac može da dobaci do 40 hz , ali sa toliko malim nivoom da je potrebno upotrebiti par stotina takvih i to dobro filtrirani da se dobije 40 hz koji se mogu upotrebiti .....i to i po teoriji i po praksi može da radi samo niko normalan to ne koristi .
Daleko je zgodnije uzeti bas iste te površine i rešiti problem .......ne mora bas ,može i panel koji svojom površinom obezbeđuje dovoljan nivo niskih frekfencija ......koliko velik panel treba da bude ......nemam pojma :)
Rade

PostPostao/la elvis » 15 lis 2015, 22:45

Evo već neko duže vrijeme nisam objavio video pa velim vrijeme je he he. Ovo su znači testni paneli sa novom membranom, a ovaj put ih tjera BatoMM. Snimljeno sa telefonom.

elvis

PostPostao/la my_name » 15 lis 2015, 23:24

Interesantno to radi, kolko cujem idu i dosta nisko, a i sviđaju mi se bijeli!

Nego...kakva je to membrana,nije prozirna?
A i krajickom oka na polici sam vidio neke male panele :D >I ti ga testiras na veliko :lol:

Sta se Zoltana tiče, neznam tipa...nikad cuo za njega ali vidim da je napravio dosta velike mrcine i kao takvi moraju svirati nisko, Vjerujem da je nasao foru kako s trafoima odrezati frekve jer tako nesto je i rekao u videu. a to mi je i logično jer ja sam probavao sa nekoliko vrsta trafoa i svaki daje drugačije zvukove, toroidi guraju bolje visoke, EI idu niže ali su visoki mutni, Sklopiti panel je relativno lako (sada) ali treba ici dalje i skuziti ove druge zamke,treba eksperimentirati i prije il poslje ce se naci neko rijesenje.

@Rade Je najekonomicnije rijesenje mozda i je...ali nije gust ne eksperimentirati. Ja sam uvjeren da jednog dana kad zavrsim sa tim zvucnicima, kad to bude sviralo kako ja hocu da cu prestati sa time, nece vise biti motivacije za ici dalje. Membrana koju ja zelim napraviti jednog dana nija bas tako mala, u širinu bi isao cca 50-60cm a u visinu nekih 40 tako da to i nije bas malo
Mene ne zanimaju mjerenja, mikrofoni, frekvencije i sve te gluposti, ja slušam sa svojim ušima i jednom kad postignem da to meni zvuči ok to je to, Dipoli me ne privlače jer je to stvar koju može vise manje svatko napraviti, ESL prica nije bas tako jednostavna i tu nastupa moja volja i zelja za napraviti nesto drugacije.
Zao mi je samo sto nemam vise vemena i puuno vise para pa bi to sve skupa bilo puuno jednostavnije i brze bi islo! Ovako se krpam kako stignem i kolko financijski mogu podnijeti.
my_name

PostPostao/la my_name » 15 lis 2015, 23:34

elvis je napisao/la:Zaboravih prokmomentirati...

High Frequency Transducer: 120×14 cm electrostatic transducer (200-20.000 Hz)
Low Frequency Transducer: 2 speakers 140×16 cm dipole electrostatic transducer

Zar bi ovo trebalo značiti da je srednji panel za srednje i visoke sa stražnje strane "zatvoren"... jer u opisu izostaje epitet "dipol"

Ovi nasi paneli su tu negdje je tako? Moji idu do nekih 200-250 Hz i onda naglo padaju, znaci pola posla smo obavili :D
Interesantno je da ne pise frekva Low panela ;)
my_name

PostPostao/la zmajz » 16 lis 2015, 01:54

Ako maalo bolje proučite šemu QUAD ESL 57, lijepo se vidi da je to u osnovi dvostazni zvučnik, visokotonski dio se napaja sa cca 1,5kv a bas sa cca 6kV. nadalje se vidi da je ulazni (step-up) trafo izveden na način da razdvaja visokotonski i niskotonski dio, ne samo na sekundaru već i iza s nekom skretnicom (kondići i otpori). Znači. može se.
zmajz

PostPostao/la Mate » 18 lis 2015, 17:58

Kad već svi seciramo ovu ubiboženapisanu specifikaciju, za nekoga tko je čita a nema pojma kako ti zvučnici izgledaju,

"...
High Frequency Transducer: 120×14 cm electrostatic transducer (200-20.000 Hz)
Low Frequency Transducer: 2 speakers 140×16 cm dipole electrostatic transducer
..."

Ja bih svatio tj shvaćam da govori o jednom panelu i dva basa ili je jedan panel po kanalu + dva panela basa po kanalu.
Totalno vird.
Mate

PostPostao/la Roko » 21 lis 2015, 15:51

Rade je napisao/la:......koliko velik panel treba da bude ......nemam pojma :)

slika

slika

...ovolicni... :D :D
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la elvis » 22 lis 2015, 22:50

He he, ma ima i većih po površini ali ovi gore su najviši koje vidjeh :)

Nego evo malo esl omnića, muraudio na djelu.... i ovako na video zapisu zvuče vanserijski dobro.

E da je ovo u sheratonu sutra, ne bi se puno mislio da li krenuti put ZG :)

A evo još xxxl-a :)

image.jpg
image.jpg (27.72 KiB) Pogledano 5873 put/a.
elvis

PostPostao/la my_name » 23 lis 2015, 00:06

Ok! Spustimo se malo na zemlju i razmisljajmo o stvarima koje mozemo sami napraviti...Lako ovim krkanima napravit ovako nesto kad imaju vise love nego svi mi na forumu zajedno :D

Ovi Muraudio 360 mi nisu jasni... sta nije bit stvaranja zvucnika tj zvuka a da se sto manje rasipa po prostoriji,refleksije i ostale p*** darije...

P.S. Ja sam malo zakočio s izradom bilo kakvih audio stvarčica jer sam se istrosio na pojačalo... ovaj mjesec ne ocekujte neke moje uratke jer mislim da necu imat love za marendu a kamoli za sta drugo :D
my_name

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.