Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la elvis » 23 lis 2015, 20:44

my_name je napisao/la:@Elvis Shazam kaže ovako: Cohen: Hallelujah (Petter Bergander & Mattias Welin & Ola Bothzen & Sofia Pettersson)

svaka čast, ja koristim soundhound ali ga nije uhvatio pa sam pomislio da je nešto manje dostupno.. dakle 1:0 za Shazam :)

Znači stvar je sa CD.a Swedush Songbirds http://www.allaboutjazz.com/swedish-songbirds-various-artists-prophone-records-review-by-mark-sabbatini.php, pjeva Sofia Pettersson... a izvorno je također i tu: https://www.jpc.de/jpcng/jazz/detail/-/art/Sofia-Pettersson-Slow-Down/hnum/9383398
elvis

PostPostao/la elvis » 23 lis 2015, 21:20

evo jedna zgodna fora od kingsounda, super tweeter ali ESL.. baš je smišan !

http://www.kingsaudio.com.hk/hummingbird2.html

ovo je za napraviti pizdarija od jednostavnosti

a ovo je ono kako bi ja volio da na kraju ispadne moj DIY ESL

http://www.kingsaudio.com.hk/queen3.html
elvis

PostPostao/la zmajz » 23 lis 2015, 21:38

@ my-name
Nije mi bila namjera, niti je sad, prepucavanje, samo mislim da si naveo tipičan hifijaški/audiofilski primjer pogrešnih paralela: studijska oprema i njena cijena i kućni setup. Primjer studijske opreme - konektori su u pravilu, gotovo 100% Neutrik dok se u našem konzumentskom svijetu u nebo dižu nekakvi WBT itd. Smatram da za mene kao potrošača nije ni najmanje važno kako je snimljena i na kojoj opremi neka muzika koja mi se sviđa. Samo mi je važno da što vjernije prenesem od izvora (a to je gotova snimka, LP ili CD ili nešto sa neta...) do mojeg uha. Tu je problem a ne u studiju. Ako mi se ne sviđa snimka i njena kvaliteta iz bilo kojeg razloga, neću ju više reproducirati na svojem sustavu.
Šteta što si obrisao taj post koji si bio napisao, mislim da još uvijek mogu ponešto novo naučiti.
zmajz

PostPostao/la elvis » 23 lis 2015, 22:14

@my_name & zmajz.. a da se mi uhvtimo izrade dobrih ESL-a, hebo studija i kojekakve nebitne teme u ovoj temi. :)
Ja sada malo razbijam glavu kako segmentirati nove panele koji trebaju zamijeniti ove male testne. Korisna površina membrane sa ovom crnom folijom u jednom komadu biti će 17 cm x 94 cm. U kvadratima je to impresivnih 1598 cm2, znači kao dva klasična 15" deivera :). Zanimljiv podatak je i taj da će ova površina imati 0,8 grama. Moja dvojba je znači da li raditi nekakvu vodoravnu segmentaciju kao što je sada, sa nešto većim saćima ili da opalim samo jedan okomiti spacer po sredini čime bi dobi dva segmenta od cca 8 cm x 94 cm. Tako nekako je na onim malim sloltanusima, a i vidim da dosta diyera tako radi. Brine me jedino što je Roger Sanders nakon dugo godina prešao sa okomite podjele membrane na segmente od cca 190 cm2, svi jednaki (vidi moj avatar)... nisam pametan. Bezuspješno razbijam glavu što bi mogao dobiti a što izgubiti ovisno o načinu podjele membrane. Najskuplje je sve to isporbati pa donositi zaključke. Nekakav kometar savjet su dobrodošli.. postoje neka okvirna pravila o minimalnim preporučenim površinama, no kako vidim nije baš da se previše poštuju u esl svijetu...

Gledajte momci, cilj je da na slijedećoj video snimci iz radionice pjeva Sofia Pettersson na novim ESL modulima i to baš Hallelujah i da ne bude neke bitne razlike u odnosu na muraudio sokovnik! Zajebancije dakle nema !!! :)
Zadnja izmjena: elvis; 23 lis 2015, 22:36; ukupno mijenjano 1 put/a.
elvis

PostPostao/la my_name » 23 lis 2015, 22:36

Malo spamamo al ajd..sve je to recimo "u temi".

Nisam se imao namjeru uvlaciti u rasprave...poanta je bila da se previše para baca na opremu nepotrebno, kupuju se kojekakve bedastoce da bi se dobila "kvaliteta" zvuka a u biti se dobije malo a najcesce nista!
Studia sam spomenuo samo kao jos jedan faktor "kvalitete" zvuka. Zvuk/pjesme najcesce nastaje u studiu ili raznoraznim koncertima gdje se puno manje paznje posvecuje tim nekm detaljima kojima se u hifi svijetu daje previse vaznosti/novaca.
Spomenuo si neutrik, po mom misljenju neutrik je sasvim ok konektor, tasker je sasvim ok kabel i ne vidim nekog razloga za kablove od 3,4,5 soma kuna a pogotovo u digitaliji.

Sta se tice zvucnickih kablova toliko sam se iznervirao nekidan kad je tip poceo nesto drobiti o smjerovima kabela, o presjecima, o mjesavinama u bakru i slicnim gadarijama, onda je pokazao sliku svog kabela kojeg mu je frend slozio za "samo" 2 soma kuna. Spomenuo je neko titranje kabela i tu sam popizdio i zamolio ga da promjeni temu.

Ja bi takve posjeo ispred sistema i pustao im istu pjesmu sa tim "skupim" kablovima i istu tu pjesmu sa nekim "ok, normalnim" kablovima pa da vidim dal ce skuzit...ja se kladim da nece.
Ovo gore se moze primjeniti na vecinu hifi audio pizdarija.

P.S. I ovaj sam post poprilicno skratio jer sam zabrijao previse....pliz necemo vise o ovome ;)
my_name

PostPostao/la elvis » 23 lis 2015, 22:48

@my_name ... pa ti si onda zelen u ovoj priči oko kablova he he he . da samo znaš koliko se ratova vodilo, koliko se ratova vodi i koliko se njih pobilo na ovim raspravama oko kabla, biti će tu i krvnih osveta he he he. Lijepo saslušaš čovjeka do kraja, pustiš mu da ti sve potanko objasni, ustaneš, pružiš ruku i čestitaš mu, daš mu podršku za dalje, potapšeš po ramenu kao "bravo" i to je to. Nema nikakvog smisla ulaziti u raspravu oko toga. Ja volim dobre kablove, tj. da se ispravim kablove sa dobrim izolatorima, no ne smatram ih presudnim za zvuk. Jednostavno zadovoljstvo mi je imati teflon izvana i unutra industrijsko srebro.. no znam da to na nikakav način ne utječe na zvuk koji imam, ali eto ja sam sretan kada je to zakačeno u sustav. Uvjerio sebe da je to to, ne mislim više o tomu, računam da sam zadovoljio nekakav minimum i okrećem se bitnijim stvarima. :)
elvis

PostPostao/la my_name » 23 lis 2015, 22:50

elvis je napisao/la: postoje neka okvirna pravila o minimalnim preporučenim površinama, no kako vidim nije baš da se previše poštuju u esl svijetu...

Ja sam skuzio da nema bas nekih striktnih pravila u ESL svijetu! Svaki panel je svoja prica i svaki svira nekako "drugacije".
Meni je želja nekako izbjeci kutiju i "obican" driver u niskim, bar iznad 100Hz, ispod bi se pomirio sa subom

Sljedece sta cu pokusati je segmentni ESL,znaci paneli ce bit cca 30cm u sirinu X cca 15-20 u visinu za mid i 30 cm sirina X cca 10cm za high. izmislit neku vrstu skretnice i jbg testirati. Nekako sam si zamislio da napravim 2X"high" i jedno 4X"mid" panela po strani. I ne necu vise raditi zakrivljene :D
my_name

PostPostao/la zmajz » 24 lis 2015, 00:10

Segmentacija, hm! Ima narafski više pristupa i objašnjenja, ali ja osobno nisam načisto. štoviše, sve sam zbunjeniji, ali osobno naginjem nekako više vertikalnoj segmentaciji još od vremena kad sam pročitao Wagnerovu knjigu o izradi ESLa. To je vrijeme kad i Sanders započinje svoje prve eksperimente. A i Quad 57 je na tom principu. Mislim da horizontalna segmentacija ima smisla jedino kod primjene sklopa za kašnjenje pojedinih segmenata alla Quad 63 da bi se dobio što približniji točkasti izvor zvuka.
Vertikalna segmentacija ima više smisla ako su segmenti različitih širina tako da je visokotonski segment vrlo uzak (kao ribon) pa srednjetonski pa bas segment. po naravi stvari (a vezano uz valnu dužinu zvučnih frekvencija) uski segment emitira kao visokotonac itd...
A tu je i mogućnost segmentiranja statora, po meni bitnije jer se mogu primijeniti različiti naponi polarizacije što sve vodi prema mogućnosti da se cijeli panel koristi kao višestazni drajver a bez primjene skretnice.
Neznam, morat ću proučiti Wagnerovu knjigu ispočetka.

Phuuu...!
zmajz

PostPostao/la my_name » 24 lis 2015, 08:17

Da da na ovo zadnje sam mislio- "segmentacija statora"
Stvorio sam si neku teoriju u glavi i mislim da bi nesto dobio različitim natezanjima membrane. Npr za high panel jače zategnut mylar a za mid malo labavije. Isti tako za high bi isao na spacer 1mm a mid bi ostavio 1.5mm. Prednost u manjim/segmentiranim panelima je i ta sto ih mogu sam plastificirati...netreba mi velika peč
my_name

PostPostao/la elvis » 24 lis 2015, 08:19

Sanders je praktično napravio savršeni line array, mada bi se za esl uvjek moglo reći da zadovoljva sve uvjete line arraya ma kago da ga se segmentira. Efekt usnopljavanja je tu, a pored svega toga pobuda baš svake točkice na membrani je jednaka, u teoriji savršeno. Postoje nekakvi online kalkulatori površine u relaciji sa frekvencijom, ali mensečini da je to neprecizno i gotovo odokativno, pa se ne mogu referencirati niti na to.

Bilo me je strah da ćeš spomenuti različite širine vertikalnih segmentacija, to sam vidio na dosta primjeraka, no kako ja sada imam samo 17 cm širine, ako bi se odlučio za vertikalno dijeljenje, ja bi to sašio po pola.

Spacer ide kombinacija pertinaksa 0,5 mm koji ide na perforirani lim, a onda na to dvostrana traka 1mm. HV 2500V, stepup M jezgra 1:60.

Segmentacija statora... To će biti next step. Tada ću dosta toga drugačije odraditi, prvo naravno okvir koji nosi te segmentirane statore.
elvis

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.