Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la elvis » 24 lis 2015, 14:55

Što mislite o ovoj segmentaciji membrane. Nije ni jedno ni dugo spominjano, već sasvim nešto treće. Meni se ovo čini kao nekakakva kombinacija koja pomiruje vodoranu i okomitu segmentaciju. Sada sam u problemu ! Ovo mi se jako sviđa. Odokativno koliko je razmak između dva mala centralna spacera?

elvis

PostPostao/la elvis » 24 lis 2015, 16:28

Znači trojna je sljedeća:
Privitak/ci
image.jpg
image.jpg (98.35 KiB) Pogledano 7117 put/a.
image.jpg
image.jpg (109.07 KiB) Pogledano 7117 put/a.
image.jpg
image.jpg (96.84 KiB) Pogledano 7117 put/a.
elvis

PostPostao/la my_name » 24 lis 2015, 21:10

Ja bi rekao da su spacer svakih 15ak cm. A nemogu ne primjetiti perforacije na staoru, ovdje pada u vodu ona priča o "open area" i svim onim teorijama na mom pocetku ESL priče...ispada da stogod da stavis ovo ce svirati :D

I da...ovaj "design" plexy crni sjajni.. meni je prva liga.

P.S. Ovi "spaceri" po meni sluzr vise za poravnavanje lima jer je jaaaako tanak tj ima malo mesa, usput su dobili i da im membrana ne šamara pretjerano u tim dijelovima, logično i po meni ok napravljeno.

Ja upravo doma slusam samo panele spojene na po jedan toroid, nisam izdrzao ne isprobat pojačalo :D Btw sve pohvale za stari Vincent Sv233...ja prezadovoljan!
my_name

PostPostao/la elvis » 24 lis 2015, 21:37

Još sam malo šetao spacere u potrazi za najlogičnijim, ali slaba vajda, membrana je preuska, 17 korisnih centimetara ne nudi previše opcija. Još jedna zgodna kombinacija mi se učinila ova...

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg (102.99 KiB) Pogledano 6943 put/a.

ali sam na kraku nekako najzadovoljniji sa ovim..

FullSizeRender_1.jpg
FullSizeRender_1.jpg (100.21 KiB) Pogledano 6943 put/a.

to je 8 segmenata od 10,8 cm x 17 cm, znači preko 180cm2 po segmentu, tj. 1464 cm2 ukupono x dva zvučnika.. zbilja dosta što je je, a u zbilji radi se o malim elektrostatima... Znači za sada sam najzadovoljniji ovom čistom line array opcijom 8 jednakih segmenata. Na tragu sam površine segmenta koju koristi Sanders, mada nešto malo drugačije "skockane", ali nije daleko. Nemam čvrstih argumenata zbog čega, nekakva intuicija, ništa drugo. Prespavati ću, jutro je pametnije...
elvis

PostPostao/la elvis » 24 lis 2015, 21:45

my_name je napisao/la:Ja bi rekao da su spacer svakih 15ak cm. A nemogu ne primjetiti perforacije na staoru, ovdje pada u vodu ona priča o "open area" i svim onim teorijama na mom pocetku ESL priče...ispada da stogod da stavis ovo ce svirati :D

I da...ovaj "design" plexy crni sjajni.. meni je prva liga.

P.S. Ovi "spaceri" po meni sluzr vise za poravnavanje lima jer je jaaaako tanak tj ima malo mesa, usput su dobili i da im membrana ne šamara pretjerano u tim dijelovima, logično i po meni ok napravljeno.

Ja upravo doma slusam samo panele spojene na po jedan toroid, nisam izdrzao ne isprobat pojačalo :D Btw sve pohvale za stari Vincent Sv233...ja prezadovoljan!

Statori su zbilja perverzni, nema željeza gotovo ništa, rekoa bi 90% perforacije, a ne onih 60% koji se preporučuju. Neviđeni do sada što je je.
elvis

PostPostao/la my_name » 24 lis 2015, 22:03

@elvis gornja slika sa vertikalnim spacerima, ja bi ih skratio na pola cca, da gore od spacera bude isto kao i od spacera do kraja zvučnika isto na drugoj/donjoj strani! Nesto slicno onim mini spacerima iz videa! Na mobu sam pa nemogu nacrtati!
my_name

PostPostao/la elvis » 25 lis 2015, 17:51

Ipak konzervativan pristup, čitaj " nisam imao oo" za neke veće izlete, idem sa 8x 180 cm2.

Ostaje lijepljenje membrana, koliko sam lud možda to i napravim malo kasnije.

image.jpg
image.jpg (152.19 KiB) Pogledano 6634 put/a.

image.jpg
image.jpg (149.88 KiB) Pogledano 6634 put/a.

A ova traka je otkriće. Sa njom sam lijepio "segmentatore" za statore, iznimno je tanka i neobično jaka. U nekakvoj priči bass modula mogla bi biti iskorištena, no otom potom....

image.jpg
image.jpg (89.74 KiB) Pogledano 6634 put/a.

Sada kafica ! :)
elvis

PostPostao/la my_name » 25 lis 2015, 19:24

Ne vidim dobro na slikama ali cini mi se ili nisi isao do ruba staora sa trakom, zasto? smanjio si povrsinu membrane!! Neki poseban razlog ili?
my_name

PostPostao/la elvis » 25 lis 2015, 23:26

my_name je napisao/la:Ne vidim dobro na slikama ali cini mi se ili nisi isao do ruba staora sa trakom, zasto? smanjio si povrsinu membrane!! Neki poseban razlog ili?

Dobro si vidio, ma ništa pametno, dimenzije crne folije su odredile konačne dimenzje, zapravo širina od svega 22cm koju treba zalijepiti na nešto šire statore, pa sam se morao šrinkati. U nekm momentima konstrukcije čak mi se čini kao zgodna stvar, no ništa extra.
elvis

PostPostao/la elvis » 25 lis 2015, 23:43

Kako najavih tako bijaše. Oko 20h sve složih, pa onda do 22 mijenjag softver. Ok je, još će malo trebati ugoditi subove, no sada mi se čini da nema problema sa bass/srednjim. Nisam bio u ZG na audiofestu, źao mi! No iskoristio sam dobro ova dva dana. Neću opet opisivati sve korake rastezanja membrane, meni je to već rutina, no kada složiš statore i spacere, sve drugo ide jako brzo..

Standardno ovo se ne može izbjeći :).

image.jpg
image.jpg (99.6 KiB) Pogledano 6445 put/a.

A onda nagrada u zvučnom smislu :)

image.jpg
image.jpg (105.27 KiB) Pogledano 6445 put/a.

Opet skroz drugačije, trebati će se naviknuti :).

I jedan detalj, kako vrućim zrakom dodatno zategnuti membranu. Kut snimanja je loš, no povećati video preko čitavog ekrana i onda će se na posljednjem segmentu vidjeti kako se membrana namreška i odmah potom zategne. Postupak ponoviti dva puta. Vid se od prilike koliko visoko držati fen i koliko brzo raditi lijevo desno. Ako se ne pridržavate toga rupa u mylaru je zajamčena, neki su to već iskusili :).

Eto, ne čini se kao problem, meni je i ovo postala rutina :).
elvis

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.