Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la elvis » 30 stu 2015, 16:40

Evo par riječi na temu mog subjektivnog doživljaja Audiostatica. Samo sam jednom imao priliku čuti FR elektrostate i to nove Quadove u Sheratonu prije jedno dvije godine. Tjerao ih he harkonenov cijevni amp, no nisam baš siguran koliko je to tada bila dobra kombinacija. To je bilo nešto prije no što sam uopće sastavio prvi DIY esl modul. Ono što sam čuo tada u Sheratonu nije baš bilo stimulativno u smislu da nastavim projekt, no imao sam vjere, rekoh sebi kako to mora zvučati bolje, nisam odustao i sa današnje točke gledišta sretan sam što sam tako odlučio, no bilo je blizu odustajanja. Nakon tog lošeg slušnog iskustva sa ESL FR-om, prvi sljedeći ESL koji odrađuje i bass sekciju su bili ovi predmetni Audiostatici. Iskreno nisam se nešto brinuo za to kako će svirati srednji i visoki, to ESL odradi bez po muke, zanimalo me je koliko je moguće da dipol, bez bafflea, koji je eto uz sve to i ESL uopće može odsvirati ikakav bass, pogotovo jer je ukupna dimenzija zvučnika relativno mala (uska), a i zadnji zid je relativno blizu. Ama baš ništa ne ide u prilog tomu da ću čuti i bass dio.

Sjedam u auto i pravac Karin. Uzbuđenje je veliko, ipak je to FR ESL, ne idem čuti nikakve bookshelf ili samostojeće dvosistemce, tu za mene sigurno ne bi bilo velikog iznenađenja. Da ne bi bilo zabune, ne kažem da takve manje klasične kutije ne mogu raditi dobro, dapače, samo htjedoh reći da to na mene ne bi djelovalo tako intenzivno kao i prvi susret sa Audiostaticima ikada, desetljećima ih gledam po slikama, a nikda prilike čuti ih. 
Već pri ulasku u prostoriju slika je za pamćenje, nema to veze ni sa čim što vidjeh do sada, monumentalni totemi, umjetnost jednostavnosti, respect za sam izgled istih.
Zbilja su to holanđani lijepo smislili. Nino ne čeka previše, ubacuje CD u player, play i eto i prvih zvukova… statici se još chargaju, u nekih 10 minuta dolaze do maksimuma, smanjujem jačinu, već su preglasni.

Kako sam već cca 2 godine konzument ESL-a, pa makar i u DIY varijanti, taj specifičan način disperzije zvuka i onaj ESL „karakter“ tj. „srž“, na prvu je prepoznatljiv, to je ono što preferiram i u skladu je sa onim što sam očekivao. To je ta lakoća, prozračnost, na uho ugodan frekventni odziv, bez sibilanta, čujnih koloracija, jednostavno to je to što sam navikao slušati zadnjih dvije godine, ali ovo sa Audiostaticima je ipak u nešto boljem izdanju.

Problem koji ima Nino je dosta malen razmak između zvučnika, traži to još bar metar, no što je tu je. Malo sam šetao po sobi tražeći idealnu zvučnu sliku, vrlo brzo sam se smjestio i dva sata su prošla u trenu. Način na koji ESL-i rekreiraju zvučnu sliku, po širini, a naročito po visini tj. vertikali je za mene impresivan. Fokus je jasan, a i sweet spot je značajno širi nego kod mene, mada i dalje ne jednako širok kao kod klasičnih zvučnika, ali zbilja mi se ovo ne čini toliko kritičnim koliko god da se to spočitava ESL-ima sa ravnom membranom. Imam osjećaj da je to ono „e ako ništa ne mogu prigovoriti, zadana vrijednost da poserem ESL je ta disperzija“ da prostite na riječju „poserem“ 

ONO ŠTO NISAM OČEKIVAO je to da ti zvučnici odrađuju bass na tako volumeriozan i tako (po mom sudu) točan način. To je toliko izdašno da čovjeku dođe da po sobi krene tražiti subwoofer u nadi da ga frend zafrkava, no kada ga ne ponađeš shvatiš da ništa ne kužiš. Teorija openbaffla kaže da to neće raditi, tj. da basa neće biti ali eto to radi… Istini za volju taj bass ne skida žbuku (malter) sa zidova, to samo svira točno onako kako treba, bez jednog jedinog parazitnog prizvuka koji generira zvučna kutija, bass reflex, pasivna mebrane ili sama membrana bassa svojim koloracijama ako je driver jeftinjak. Kao da se ne radi o dipolima, kao da ne postoji kontrafaza, kao da stražnji zid nije tu. Ne samo da bassa ima, već je impresivno koliko to duboko može ići (Fs je 50Hz, Uzeti to u obzir). Ja sam za te ponore u frekvencijama mora posegnuti za 15“ driverima, koji su išli tako duboko, ali su pored te dubine dodavali i dosta toga lošeg koji je kvario ukupan dojam. Audiostatici to odrade jednostavno bez greške ili je ja bar ne mogu pronaći.

Odlazak u neke druge glasnije dimenzije priječio nam je nedostatak watti na ampu, no to ćemo odraditi nekom drugom prilikom, prvo sa D klasom, a onda ko zna sa čim, budemo vidjeti.

Moje pretpostavke da se radi o jednim od boljih zvučnika u Zadarskoj županiji su se obistinile čak u većoj mjeri no što sam očekivao. Stavio sam Audiostatsice vrlo visoko na listu mojih želja, pa ako ih ne budem mogao kupiti ostaje jedna jedina opcija, treba ih napraviti. Mišljenja sam da to nije nemoguće, zapravo iznimno je izvedivo, ali hebiga nema ništa bez truda i muke.

Najvrjednija stvar ove ninove akvizicije je to što je sa Audiostaticima stiglo zapravo jedno čitavo more informacija koje treba samo uzeti. Te informacije će (dakako ako se odlučimo za to) pomoći da napravimo repliku 1:1 ili kako bi ja volio reći da to bude još i bolje nego originali. Ne mogu vam reći koliko sam sretan što imamo mogućnost dohvatiti sve te podatke, te imamo jednu rasnu referencu za sve buduće DIY elektrostate.
Eto tako, malo sam zapilao. Uzmite u obzir da je ESL priča ono u što slijepo vjerujem i sva moja zapažanja su iznimno subjektivna i ništa od navedenog ne mora biti istina tj, možda je to samo ono u što želim da vjerujem da je tako. 
elvis

PostPostao/la zbotic » 30 stu 2015, 18:03

Hvala na opširnom osvrtu.
Prije nekoliko godina slušao sam Quad 2095 (mislim da je ta oznaka) sa pripadajućom Quad elektronikom i to je zvučalo odlično, vrlo impresivno. Rekao bih u samom vrhu zvučnih referenci. Inača svoj audiofilski "život" započeo sam slušajući Apogee ribone (ne sjećam se modela, ali bio je hibrid sa velikim ribonom i klasičnim basom) i tko se navikne na zvuk planarnih zvučnika teško da bilo gdje drugdje u audio svijetu može naći ekvivalentnu lakoću prezentacije i realnu prisutnost zvuka u onom frekvencijskom rangu kojeg takav zvučnik može odraditi.
zbotic

PostPostao/la elvis » 30 stu 2015, 18:45

Evo taman pročitah, na sličnu je temu, pa velim da sheram. Kao na FB :)

http://tooloud.co/soltanus-acoustics-u-robertoshopu/
elvis

PostPostao/la zbotic » 30 stu 2015, 19:08

Imam ja doma i jednu ovakvu monstruoznu pločicu jedino što od svih ovih čuda što sam nakupovao ne znam gdje mi je :lol:

http://www.ebay.com/itm/POWER-AMPLIFIER ... xyLchRwIa4
zbotic

PostPostao/la zmajz » 01 pro 2015, 09:52

Elvise, jesi li barem usput premjerio fizičke karakteristike panela: debljina žice, razmak među žicama, debljina spacera (membrana-žica) itd....?
zmajz

PostPostao/la elvis » 01 pro 2015, 10:51

zmajz je napisao/la:Elvise, jesi li barem usput premjerio fizičke karakteristike panela: debljina žice, razmak među žicama, debljina spacera (membrana-žica) itd....?

pozdrav zmajz... za takve detaljne "ginekološke" preglede nije bilo vremena :), ovo je bio "slušalački" pohod. Nino je obećao, a mislim da je to i stavio na forum, da će precizno sve izmjeriti. Naime ideja je da se Audiostati rastave i da se drvenarija prefarba. To je izvrstan moment za skeniranje svih pa i najmanjih konstrukcijskih detalja. Jedno od najvažnijih i još nepoznatih podataka je udaljenost membrane od statora, kao i tenzija membrane Meni je još samo to nepoznanica, a ovo drugo i ne znam kako bi izmjerili. Znači biti će, no morati ćemo čekati Nina da se nakani početi sa radovima. Sve ćemo objaviti bez sakrivanja bilo kakvih detalja.
elvis

PostPostao/la my_name » 01 pro 2015, 18:50

Nisam cuo te zvucnike ali kako je elvis ovo opisao imam osjecaj da sam ih slusao :D

Bas mi je drago da zvucnici rade i da ste zadovoljni s njima, ali isto tako bit ce mi jos draze kad ih raskopate i premjerite.

Nestrpljivo cekam podatke :roll:
my_name

PostPostao/la Mate » 01 pro 2015, 20:59

Bolja stvar od čitanja recenzije, jest slušanje recezenta iz prve ruke kako izlaže spomenute dojmove uz peline i pivu sinoć u kafiću negdje na Stanovima u Zadru. Crtali smo dijagrame po zraku i pokušavali proniknuti u tajnu tog Els basa. Nije važno što još nismo došli do istine, ali smo guštali. Hvala elvise i roko. Poz. Mate
Mate

PostPostao/la Roko » 01 pro 2015, 21:10

Veseli me da si sretno stigao doma, pozdrav i tebi. Slijedi par slikica u Elvisov lab temi... ;)
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la Mate » 01 pro 2015, 21:19

Ma nisam još. Još sam na Bilom brigu. Isplovljavanje je ujutro.
Mate

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.