Malo mi je glupo na taj način segmentirati statore, nekako mi je logičnije napravit vise odvojenih panela, i svakog posebno segmentirati, na taj način se možemo igrat i sa zatezanjem membrane, razmacima, debljinom mylara,naponima...sve su opcije otovrene...
sa žičanim statorima je membrana uvjek isto zategnuta, isti su naponi...
Makar..kad bolje razmislim, ne vidim koji je smisao toga kad ESL radi sasvim zadovoljavajuče u cijelom spektru od 200 do 20K. Mislim da smo poceli malo filozofirati

Nakon svih testova koje sam pokusao,nakon svih smjernica sa drugih foruma koje su kao "sveta pravila za izradu ESLa" skuzio sam da ekipa bas i nezna previse oko toga.
masa ljudi samo pise tj prepisuje ono sta je "netko,negdje,nekada" izjavio, 90% njih nije nikada ni pokusala napraviti nesto u svijetu ESLa, svo znanje koje imaju je prditi po forumima i ismijavati se greskama koje netko napravio pokusavajuci nesto izraditi.
Ja sam osobno vise naucio u pokusavanju nego iz koječijih teorija i internet pravila.
Pise se o "open area" pravilu koje smo i ovdje na forumu dokazali da nije "toliko" bitno! Neka netko izracuna open area na zicanom statoru
Pise se o svakakvim naponima biasa (ja sam se uvjerio da nema potrebe ici preko 3kV) bar ne u izradi ESLa u ovim nasim dimenzijama
O razmaku membrane i statora postoje svakakve teorije - ja preko 1.5-2mm vise necu ici (opet iz svog iskustva).
Nezelim da se netko od vas ovdje na forumu osjeca prozvanim, nisam na nikoga od vas mislio.
Malo sam isfrustriran jer svakodnevno sam u potrazi za novim informacijama, nacinima izrade, idejama i naisao sam na jako malo ljudi koji stvarno nesto znaju a da su voljni podjelit svoje znanje a velika vecina je promatrača koji samo laprdaju i nemaju pojma kako ESl uopce radi.
Drago mi je vidjeti da se iznose vlastite ideje, mozda netko jednom dodje sa necim genijalnim i olaksa nam izradu. Volio bi da nas je vise u ovom jer mislim da bi lakse do boljeg rezultata, a onda bi se jos ekipe pridruzilo i upustilo se u diyESL.
Ako netko ima volje i zelje za uci u svijet ESLa nek se pridruzi u ovoj temi, ja sam voljan a vjerujem da ce i Elvis pomoci savjetima i smjernicama kako to najlakse napraviti.