my_name je napisao/la:Mate je napisao/la:my_name je napisao/la:Probao danas popodne iznjet ih van sve, vratio ih u stan i svi proradili odmah, al danas nije bila južina i nije bilo onako hladno....ma ko ce ga znatMogu probat opet kad bude hladnije.
Elvis spominje higroskopičnost, Međutim kod tih iznošenja vani pa vraćanja unutra, ima situacija kad će se dogoditi kondezacija pa čak i oku nevidljiva, dovoljna da pokvari zvučnike privremeno.
Dakle, to će se dogoditi ako su zvučnici bili vani na hladnom vremenu dovoljno dugo, i onda se unesu u toplu kuću, dogoditi će se ovo o čemu pričam.
Naravno ako je konduktivni sloj uz to i higroskopičan, makar i malo, trebati će više vremena da se membrana potpuno osuši.
Onda po tom tvom objasnjenju ispada da je lycron OK stvar jer je meni zvucnik proadio nakon 15ak min, vjerojatno se ipak radilo o kondenzaciji jer je vani bilo dosta zima a zvucnik je bio van stana nekoliko sati. Danas je ipak bilo dosta toplije i kondenzacije nije ni bilo il je bila zanemarujuca!
Vratimo se kojih godinu dana u nazad kad sam ja tek pocinjao svoju zabavu sa ESLima i sjetimo se Logana koje sam oprao u autopraoni.
Kod njih je problem bio da bi za vrijeme bure tj suhog vremena radili ok a kad je bilo vlažno svirali su dosta loše, čak očajno, navodno iz razloga jer je bivsi vlasnik bio pušač (kolko je taj čupao)
- na mylaru se stvorio sloj nikotina i ko zna čega, taj sloj je na sebe na neki način vezao vlagu koja je usporavala membranu il je možda radila kratki spoj sa statorima. Nakon "autopraone" se to vise nije dasavalo i dan danas ti zvucnici sviraju super!
E sad ako čemo malo razmisliti, Logan a i ostali proizvođaći ESLa ističu da je ESL "proziran" zvučnik i to im je prednost (dizajn bla bla bla), ja mislim da je to ustvari tehnička mana jer se na taj način skupljaju kojekakve gadarije na membrani što povlači za sobom i loš/lošiji zvuk!
Što u tom slučaju radi jedan običan čovjek koji nezna ništa oko ESLa?
Ode u servis i ovi mu kažu da mora mjenjati panele jer se oni nemogu popraviti, u ML slučaju to navodno košta oko soma EUR.
Meni osobno je sasvim svejedno dal je proziran il ne, ali mi je nekako draže da znam da je membrana na neki način zastičena!
Po vama, jel bolje da je "proziran"?
Mislim da je pitanje malo neprecizno. Membrana može biti prozirna ili neprozirna tj. npr. crna kao kod mene i to izuzev nekakvog vizualnog efekta nema nikakve veze. Vjerojatno si htio pitati ima li smisla stavljati zaštitnu tkaninu. Mišljenja sam da je to OK zbog prašine, dapače, no nije toliko kritično u zbilji. Tkanina može djelomično imati efekta na zvuk, nekada pozitivno, nekada negativno ovisno o ESL-u i izvedbi. Također je korisna u sigurnosnom smislu jer će spriječiti naponske udare znatiželjnika. Meni osobno nije napeto da imam te zaštitne tkanine, mada ih mnogi proizvođači stavljaju, npr. Soltanus, Quad...