Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la elvis » 13 sij 2016, 13:54

my_name je napisao/la:
Mate je napisao/la:
my_name je napisao/la:Probao danas popodne iznjet ih van sve, vratio ih u stan i svi proradili odmah, al danas nije bila južina i nije bilo onako hladno....ma ko ce ga znat :D Mogu probat opet kad bude hladnije.

Elvis spominje higroskopičnost, Međutim kod tih iznošenja vani pa vraćanja unutra, ima situacija kad će se dogoditi kondezacija pa čak i oku nevidljiva, dovoljna da pokvari zvučnike privremeno.
Dakle, to će se dogoditi ako su zvučnici bili vani na hladnom vremenu dovoljno dugo, i onda se unesu u toplu kuću, dogoditi će se ovo o čemu pričam.
Naravno ako je konduktivni sloj uz to i higroskopičan, makar i malo, trebati će više vremena da se membrana potpuno osuši.

Onda po tom tvom objasnjenju ispada da je lycron OK stvar jer je meni zvucnik proadio nakon 15ak min, vjerojatno se ipak radilo o kondenzaciji jer je vani bilo dosta zima a zvucnik je bio van stana nekoliko sati. Danas je ipak bilo dosta toplije i kondenzacije nije ni bilo il je bila zanemarujuca!

Vratimo se kojih godinu dana u nazad kad sam ja tek pocinjao svoju zabavu sa ESLima i sjetimo se Logana koje sam oprao u autopraoni.

Kod njih je problem bio da bi za vrijeme bure tj suhog vremena radili ok a kad je bilo vlažno svirali su dosta loše, čak očajno, navodno iz razloga jer je bivsi vlasnik bio pušač (kolko je taj čupao)
- na mylaru se stvorio sloj nikotina i ko zna čega, taj sloj je na sebe na neki način vezao vlagu koja je usporavala membranu il je možda radila kratki spoj sa statorima. Nakon "autopraone" se to vise nije dasavalo i dan danas ti zvucnici sviraju super!

E sad ako čemo malo razmisliti, Logan a i ostali proizvođaći ESLa ističu da je ESL "proziran" zvučnik i to im je prednost (dizajn bla bla bla), ja mislim da je to ustvari tehnička mana jer se na taj način skupljaju kojekakve gadarije na membrani što povlači za sobom i loš/lošiji zvuk!

Što u tom slučaju radi jedan običan čovjek koji nezna ništa oko ESLa?
Ode u servis i ovi mu kažu da mora mjenjati panele jer se oni nemogu popraviti, u ML slučaju to navodno košta oko soma EUR.

Meni osobno je sasvim svejedno dal je proziran il ne, ali mi je nekako draže da znam da je membrana na neki način zastičena!

Po vama, jel bolje da je "proziran"?

Mislim da je pitanje malo neprecizno. Membrana može biti prozirna ili neprozirna tj. npr. crna kao kod mene i to izuzev nekakvog vizualnog efekta nema nikakve veze. Vjerojatno si htio pitati ima li smisla stavljati zaštitnu tkaninu. Mišljenja sam da je to OK zbog prašine, dapače, no nije toliko kritično u zbilji. Tkanina može djelomično imati efekta na zvuk, nekada pozitivno, nekada negativno ovisno o ESL-u i izvedbi. Također je korisna u sigurnosnom smislu jer će spriječiti naponske udare znatiželjnika. Meni osobno nije napeto da imam te zaštitne tkanine, mada ih mnogi proizvođači stavljaju, npr. Soltanus, Quad...
elvis

PostPostao/la Mate » 14 sij 2016, 16:50

I ja bih podvukao da prozirnost nema veze s time koliko će se naslaga nečega nataložiti na membrane. Prozirnost jedino pomaže da brže uočimo kad se taloženje dogodi.
Što se dogodilo kod pranja mi je jasno. Talog nikotina i svega ostalog je skinut. Ono što mi nije jasno jest kako je pranje izdržao konduktivni sloj.
No neka to ostane misterija za sada. Pogotovo što su nakon te akcije, zvučnici fino prosvirali i još uvijek to čine.

Vjerujem da je nikotinski sloj vlažan sam po sebi, ili je jako higroskopan, pa prema tome je jasno da će različito svirati bura/južina.

Da se vratim na svoje prijašnje objašnjenje, - kondenzacije na hladnom pa toplom.
Ovaj efekt će se puno lakše javljati na površinama koje imaju veću masu. dakle kompaktan solid materijal, (metal, staklo i gustoća materijala, tj masa)
Membrana nylona ima zapravo vrlo malu masu, ali ako stoji dovoljno dugo na hladnom zraku, pa se unese u toplo, do neke kondenzacije će ipak doći (potrebna je još i vlaga u zraku i to je ona u toploj kući, a ne toliko vlaga koju smo eventualno sreli vani).
Iz toga proizlazi, ako sam u pravu, da će do kondenzacije više doći na statorima, koji su od solid metalne građe. Može doći do puzanja struja po tim slojevima kondenzirane vode, pa na statorima zapravo nema dovoljno potencijala.

Sve su ovo pretpostavke temeljene na malo fizike i vlastitom iskustvu. Ovdje je problem što se golim okom ne primjećuju te termodinamičke pojave.
Ali navedene polazne pretpostavke i iskustvo sušenja od 10-15ak minuta sugerira da smo na dobrom tragu.
Mate

PostPostao/la my_name » 15 sij 2016, 01:32

elvis je napisao/la:
Vjerojatno si htio pitati ima li smisla stavljati zaštitnu tkaninu. Mišljenja sam da je to OK zbog prašine, dapače, no nije toliko kritično u zbilji. Tkanina može djelomično imati efekta na zvuk, nekada pozitivno, nekada negativno ovisno o ESL-u i izvedbi. Također je korisna u sigurnosnom smislu jer će spriječiti naponske udare znatiželjnika. Meni osobno nije napeto da imam te zaštitne tkanine, mada ih mnogi proizvođači stavljaju, npr. Soltanus, Quad...

Upravo sam na ovo sto je Elvis napisao, platno ima visestruke prednosti koje je nabrojao!

Jutros sam opet izvadio sva 4 zvucnika i odnjeo ih u garazu, navecer kad sam zavrsio s poslom sam ih vracao u stan jednog po jednog i spajao, svi su radili ok a vani je padala kiša i to dobro!

Ove dane su dali zahladjenje pa cu jos jednom ovo isprobati cisto da se uvjerim (a vjerujem da Elvis nece imat nis protiv :D ) da je lycron ok.
Ako se nebude ponovilo ovo sa slabom osjetljivoscu idem u nabavku nove bocice...

Napravio nabrzinu nove stalke za stare male ESLe, meni su fora:

slika
my_name

PostPostao/la elvis » 15 sij 2016, 14:03

my_name je napisao/la:
elvis je napisao/la:
Vjerojatno si htio pitati ima li smisla stavljati zaštitnu tkaninu. Mišljenja sam da je to OK zbog prašine, dapače, no nije toliko kritično u zbilji. Tkanina može djelomično imati efekta na zvuk, nekada pozitivno, nekada negativno ovisno o ESL-u i izvedbi. Također je korisna u sigurnosnom smislu jer će spriječiti naponske udare znatiželjnika. Meni osobno nije napeto da imam te zaštitne tkanine, mada ih mnogi proizvođači stavljaju, npr. Soltanus, Quad...

Upravo sam na ovo sto je Elvis napisao, platno ima visestruke prednosti koje je nabrojao!

Jutros sam opet izvadio sva 4 zvucnika i odnjeo ih u garazu, navecer kad sam zavrsio s poslom sam ih vracao u stan jednog po jednog i spajao, svi su radili ok a vani je padala kiša i to dobro!

Ove dane su dali zahladjenje pa cu jos jednom ovo isprobati cisto da se uvjerim (a vjerujem da Elvis nece imat nis protiv :D ) da je lycron ok.
Ako se nebude ponovilo ovo sa slabom osjetljivoscu idem u nabavku nove bocice...

Napravio nabrzinu nove stalke za stare male ESLe, meni su fora:

slika

Dapače, testova treba napraviti što više.
Stalci su ispali fantastično!! Fora je ovaj "ugravirani" logo,
Izgleda fenomenalno!!
elvis

PostPostao/la NINO.S » 15 sij 2016, 19:36

Super su stalci :shock: :shock:
Ko iz tvornice :hail: :hail:

Pozz :admin:
NINO.S

PostPostao/la my_name » 16 sij 2016, 01:15

Veceras sam se malo igrao sa UMIK majkom i REW programčićem kojeg mogu priznat ne razumijem ni najmanje :D :D

Neznam sta moram napravit i sta ocekivati, kalibracijski file sam ubacio (bar mislim) nesto oko zvučne isto, ugl dobio sljedece:

slika

Ali kako to mene bas i ne zanima previse za sad se necu bas zamarat oko toga ;)

Montirao sam stalak na zvucnike i sad izgledaju ovako:

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika
my_name

PostPostao/la Mate » 16 sij 2016, 14:41

my_name je napisao/la:Veceras sam se malo igrao sa UMIK majkom i REW programčićem kojeg mogu priznat ne razumijem ni najmanje :D :D

Neznam sta moram napravit i sta ocekivati, kalibracijski file sam ubacio (bar mislim) nesto oko zvučne isto, ugl dobio sljedece:

Ali kako to mene bas i ne zanima previse za sad se necu bas zamarat oko toga ;)

.....

REW - Room Equlisation Software a služi za Room Acustics Corrections.
S time možeš napraviti lijepa mjerenja odziva u tvojoj sobi ili mjerenja samih zvučnika, naročito da vidiš frekvetni odziv samih panela i da li im eventualno treba nešto dodati ili oduzesti.

Ono što tebi u cijelom lancu još fali jest neki od "minidsp" gadgeta i odgovarajući "plugin" za poštelat taj gadget i treba ti još znanje kako i što napraviti u tom štelanju ali i znanje u samom mjerenju i tumačenju rezultata.

DSP znači Digital Sound Processing. To je ono što je Elvis radio sa onom svojom Behringer spravicom. U suštini on je napravio samo skretnicu da može slati signal na pojačalo koje goni ESL ove a drugi dio signala je poslao u bas.
Dsp osim raznih načina filtriranja može još ubaciti i delay (kašnjenje) u pojedini segment signala, te pojačavati ili slabiti pojedine sgmente.
Dakle još jedan put: filtriranje, kašnjenje, slabljenje signala su glavne tehnike DSPa i još k tome mogu miksat signale.

Seljački rečeno, DSP-om korigiraš signal (u biti kvariš signal obrtnuto od onoga kako su zvučnici pokvareni ili zvučnici plus soba) i kad se to dvoje spoje, dobije se točan signal u zraku.

Kao kad gađaš puškom koju si najprije kalibrirao/testirao, pa onda znaš da nosi livo i gore, pa ti kompenziraš desno dole kod ciljanja da bi pogodio centar. :lol:
Mate

PostPostao/la my_name » 16 sij 2016, 15:20

Imam MiniDSP i nekoliko pluginova,zanimljiva igračka :D
Trenutno ga ne koristim jer ovi audiostatici rade dosta nisko i guram ih u full range u kombinaciji sa subom koji ima svoj rez!
my_name

PostPostao/la Mate » 16 sij 2016, 15:46

Ako je onaj gore uistinu snimak odziva tvojih panela, onda je slika prilično dobra.
Nego djelovao si prilično nevješto , a sad ispada da imaš komplet opreme i alata.
S time možeš vršiti korekcije i 1:1, ne moraš raditi višestazne skretnice. tj možeš napraviti korekcije unutra minidsp-a a onda opet sve zbrojiš na jedan izlaz. Mislim jedan lijevi i jedan desni ulaz te jedan lijevi i jedan desni izlaz.

Iako u odzivu ne vidim puno toga za popravljanje ako je snimak imalo accurate.
Mate

PostPostao/la my_name » 16 sij 2016, 16:38

To sta sam postao sam dobio sa tim malim audiostaticima bez mini DSPa i bez suba...znači samo ESL-i.

UMIK i MiniDSP sam nabavio prije par mjeseci i to sam napisao negdje u ovoj temi ali nisam se baš upuštao u ispitivanje mogučnosti UMIKa jer neznam baš baratati sa programčićem.
Pitao sam i tu gore u temi da mi neko objasni ako zna ali bas i nije bilo odgovora pa sam probavao sam....
Inace mene ta vrsta ispitivanja baš i ne jebe previše jer kako sam vec negdje tu napisao "muziku slušam ušima a ne mikrofonom" , ali majk može poslužit za vidijeti u kojem smjeru idu neke modifikacije.
my_name

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.