my_name je napisao/la:
Ova mala čuda od audiostatica imaju neki EI koji ljepo odrađuje cijeli spektar i to mi je dosta interesantno, čak razmišljam da prije prodaje istih nekako iskopiram te trafoe, pretpostavljam da je jedini način da ih se raskopa i da se premjere presjeci i brojevi namotaja?? E sad,dal je zagarantirano da se može dobiti isti trafo??
Vidi eventualno dimenzije trafa, i vidi ako se vidi u koliko slojeva je odrađen primar. Ono jedan namotaj, ili ima bar dva namotaja paralelno spojena. Odnos transformacoje, pukni 6V AC na primar i vidi koliki je AC na sekundaru.
Što se tiče izrade stepup trafa ja tu ne bi previše razbijao glavu. Za dobiti pun volume bassa imamo info iz Audiostatsica i to bi bio nekakav minimum za FR u punom smislu, a i nije nešto strašno velik zahtjev. Matematika traži i +40cm2, a Nino zajedno u oba trafa nema ni 24cm2 ukupno. Znači nije toliko kritično za bass, esl-i zbilja idu duuuboko!.
Izračun stepup trafa je kada je Ei ili C jezgra u pitanju (i ako želimo ostati u bazičnim proračunima, bez dubokog ulaska u priču prilagodnih trafoa i metala jezgre) u biti jednostavan. Dovoljno je koristiti bazične proračune za izradu npr. trafoa za cijevna SE pojačala. Omjeri bi trebali biti sa primarnih 4 oma na reflektiranih bar 13000 oma i više (1:60 do 1:75), uz korištenje konstanti koje se koriste u formulama za audio trafoe, a ne za naponske trafoe kada se puca samo na 50Hz (recimo specifičnost je kod određivanja broja namotaja po jednom volltu)... da ne idem u detalje. Ja se svakako ne bi zafrkavao sa trafoima kojima je presjek daleko ispod od cca 18-19cm2 bruto, jer kad oduzmeš 10%, evo nas već na nategnutih 17 kvadrata. Znači efektivno 16cm2 neto neka bude minimum, ili sudeći po Audiostaticu, dva trafa od bar 12 kvadrata presjeka, koji zajedno tjeraju jedan FR panel. To je zgodno za FR esl panel kada je potrebno imati transformaciju 1:150 (Audiostatic topologija). Ako bi uvažili sve ono što bi u teoriji htjeli imati, 200W koji rade na 20Hz, onda bi i 50 kvadrata bilo malo

. Recimo da ćemo se držati "uljuđenih" dimenzija, naročito ako radimo hibride, a sve to inspirirano viđenim u etabliranim esl brendovima.
Frend Davorin je imao dosta dobrih ogromnih jezgri, nakupio ih je sa kako on veli "vip" skladišta, no na žalost on više ne sudjeluje u prepiskama na ovom forumu, a i povukao se malo iz zadarske ekipe, da nije tako vjerojatno bi tražio od njega dva brutalna trafa za FR ESL-e, naravno besplatno he he he . Ovako ću vjerojatno raditi na manjim jezgrama, dva komada po svakom FR ESL panelu, ukupno 38, tj efektivno 34 kvadrata, u totalu monstrumići

. To će progurati dosta niske frekve, vjerojatno ne i one najniže, a neće biti ni lako zasititi te dvije jezgre... Inače iste su M (one koje je Nino trebao motati), no dopalo je mene jer su u međuvremenu stigli Audiostatici. Radi se o jezgrama koje su se koristile u audio primjeni, pa vjerujem da je željezo kvalitetno. Dva ista koristim sada u mojim diy ESL-ima i fino rade. Čak i kroz jedan prolazi hrpa bassa, bez obzira što po matematici to tako ne bi trebalo biti.
Da ne duljim, ako misliš raditi sam EI i C stepup trafoe, lako ćemo to izračunati. Ja ću vremenom objaviti i nekakav excel calc, no moram u prakasi potvrditi da je izračunato + namotano u zbilji OK, mada već sada ne sumnjam u uspjeh.