Audiofil sam odavno, bolje rečeno pokušavam biti koliko mi to financijske prilike dozvoljavaju. Prve diy kutije napravio sam još u srednjoj školi i bile su posve jadne, ali polako se napreduje. Kod factory kutija me uvijek živciralo koliko malo kvalitete se dobije za relativno puno para (čast iznimkama prvenstveno Sonus Faberu), i zna se da se za oko 25% vrijednosti mogu napraviti kutije sa svim potrebnim ispravkama, smatram da su zvučnici najvažniji dio sustava. No da počnemo prije nekoliko godina napravio sam ugrubo 16L kutije (sa ostatkom materijala od floorstandera 25mm medijapan) namjenjene za monacor 165kep i dt254 čini mi se. Imao sam priliku čut 165kep prije početka i ostao sam razočaran i tako je projekt pao u zaborav. Kako me crv lagano izjedao početkom ljeta odlučih napraviti nešto od spomenutih, i nađem projekt Troels Gravesena sa Peerless hds 830860 i Vifa xt 25, odmah sam uočio da bi ova kombinacija mogla biti pravi pogodak za mene i pravac europe-audio.com po djelove. Prvi problem bio je višak volumena, kutije su bile 16L a meni je trebalo 8.2L, to sam riješio ispunjavanjem volumena unutar kutija XPS-om, to je poliuretan velike gustoče i termostabilnosti a koristi se u građevini neki ga zovu stiradur. Izračunao sam koliko mi i kakvih piramidica (eliminacija stojnih valova) treba i poljepio ih unutar kutije epoksilnom smolom i impregnirao xps istom.

- IMG_0071.jpg (30.26 KiB) Pogledano 9769 put/a.
Valja napomenuti da je za izračune volumena korištena viša matematika i atomska fizika.

- IMG_0074.jpg (39.27 KiB) Pogledano 9769 put/a.
E sad ime LBBTE nije akronim neke gej udruge nego Little Bit Better Than Extrema! He he he he he!
Odlučio sam napraviti prednje flanđe i bočne stranice od trešnje, po uzoru na dotičnu gore spomenutu ovaj dodatak je naravno čisto estetski i nije uključivao motornu pilu i susjedov vrt več samo dobrog prijatelja sa vezama.

- IMG_0076.jpg (56.47 KiB) Pogledano 9769 put/a.
Prednje flanđe!

- IMG_0077.jpg (35.7 KiB) Pogledano 9769 put/a.

- IMG_0082.jpg (37.65 KiB) Pogledano 9769 put/a.
Zatim je sljedilo zatvaranje kutija i bušenje rupa za reflex i drivere. Valja bapomenuti da su rupe obrađene da prema unutra idu u šire znači u slovo V baš kao što je mr. Gravesen specificirao na svome sajtu. Još je jednu stvar važno napomenuti a to je da je svaka vida po stvrdnjavanju ljepila (ljepilo je Woodfix Super 85 kn 1/2 kg) izvađena i zamjenjena drvenim čepom.

- IMG_0086.jpg (42.69 KiB) Pogledano 9769 put/a.

- IMG_0087.jpg (54.16 KiB) Pogledano 9769 put/a.
Zatim sam smušao malo prednje vrhove zalipio prednju flanđu i bočne stranice.

- IMG_0088.jpg (46.84 KiB) Pogledano 9769 put/a.