TQWT WESTRA

TQWT WESTRA

PostPostao/la zmajz » 18 tra 2012, 00:55

Evo malo pripreme za TF!
Ovali od Westre koje sam vidio na ŽF u Vž su me zaintrigirali zvukom, ali mi Zuzijevi uradci nisu bili kompletirani zvukovno, pa reko' da se malo poigram. Kupio sam nekoliko komada, i kako nikako da ulovim vremena za ozubiljna mjerenja (tj. da odnesem nekome tko ima potrebnu opremu da se to obavi) odlučio sam ići na najtolerantniju varijantu ukutijavanja istih.
Sad, pitanje je što je to najtolerantnije? Po meni, to bi bile TQWT (Tapered Quarter Wave Tube), varijacija na temu hibrida horne i transmisione linije, jedna od najstarijih varijanti ukutijavanja zvučnika, najzaslužniji je zasigurno gospodin PGAH Voight kojeg bi bez imalo dvoumljenja mogli nazvati rodonačelnikom tog tipa kutija. Da ne širim temu, kutija se proračunava slično kao i TL (koliko se TL može proračunavati), a ostalo je zapravo ugađanje "na uho". Najtolerantnija je upravo zato jer se ugađanjem mogu značajno mijenjati karakteristike samog zvuka, Pa ako se u startu malo zabrljavi, da se to srediti bez novih rezanja i sl.
Sad slijedi mali foto prikaz istih u proizvodnji, a kako sviraju, nemam pojma, danas sam ih završio. Imam pogani običaj da nikad ne uključim nešto isti dan kad je završeno, tek sutradan. Valjda mislim da će se i uradak sam po sebi srediti i doći k sebi do sutra. Malčice sam praznovjeran.

TQWT 1.jpg
TQWT 1.jpg (131.41 KiB) Pogledano 12779 put/a.
Gore se vidi priprema za kekse

TQWT 2.jpg
TQWT 2.jpg (113.5 KiB) Pogledano 12779 put/a.
Gore se vidi unutrašnjost kutije prije zatvaranja

TQWT 3.jpg
TQWT 3.jpg (119.68 KiB) Pogledano 12779 put/a.
pogled na sklopljene kutije uz djelomično dampiranje, pokitane. Dampiranje u ovoj fazi je valovita spužva duž zadnje stranice tunela i antirefleksna površina (tanki tapison) odmah iza zvučnika na pregradi.
TQWT 4.jpg
TQWT 4.jpg (173.42 KiB) Pogledano 12779 put/a.
Malo bliži pogled u unutrašnjost
TQWT 5.jpg
TQWT 5.jpg (215.72 KiB) Pogledano 12779 put/a.
Ista stvar samo pogled prema gore (zvučnik je okrenut naopak radi foto sesiona) da se vidi dampiranje spužvom.
TQWT 6.jpg
TQWT 6.jpg (151.01 KiB) Pogledano 12779 put/a.
Ista stvar, samo pogled u unutrašnjost otvora kraja horne/TL-a da se vidi kraj dampiranja spužvom
TQWT 7.jpg
TQWT 7.jpg (234.98 KiB) Pogledano 12779 put/a.
pred zatvaranje, vidi se dodatni damping (umjetna vuna) u vrhu (špicastom djelu) trube/TLa.
zmajz

Re: TQWT WESTRA

PostPostao/la zmajz » 18 tra 2012, 00:59

I zadnja slika, dovršeni bez finiša i šminkanja, uz većeg brata (Dallas II)
TQWT 8.jpg
TQWT 8.jpg (127.23 KiB) Pogledano 12777 put/a.
zmajz

PostPostao/la fixxxer » 18 tra 2012, 01:40

Jako lepo je to ispalo, ali sad je vec sutradan, jel si ih prikljucio? ;) :D

btw, jel bilo sanse da upustis drajvere u prednju plocu?
fixxxer

PostPostao/la zmajz » 18 tra 2012, 02:08

Bilo bi šanse, ali sad za to nema vremena, bitno je da se čuje kako to radi. Svakako bi ih trebalo upustiti, ako ništa onda estetike radi.
zmajz

PostPostao/la the_bebe » 18 tra 2012, 07:57

Kakvo si to drvo koristio???
Ja sam bogat čovek
the_bebe

PostPostao/la zmajz » 18 tra 2012, 09:40

Lamelirana smreka 18mm (ima ih po robnim centrima)
zmajz

PostPostao/la zmajz » 18 tra 2012, 11:34

Pokrenuti su, i na prvu se pokazuje klasični širokopojasni drajver. Srednji i vokali vrlo precizni i čisti. Zasad (sviraju tek 1 sat) visokih ima dosta, neće im definitivno nikad trebati pomoćni visokotonac. Još su sirovi i neuigrani, trebat će im dva tri dana svirke da se razmrdaju. osjeti se konstrukcija (TQWT) i basova im neće nedostajati (iako neće ići preduboko). Očekujem da se izbalansiraju u donjem srednjem dijelu, tu zasada malo štekaju, ali to bi bilo normalno kod novih drajvera ovog tipa. Nakon par dana ću se poigrati s dampiranjem (mislim da sam po običaju stavio malo više umjetne vune) da se taj dio oslobodi i sve nekako izravna. U najgorem, dodat ću paralelni LRC filter da se poravna, ali otom potom. Doduše, pušteni su pogon preko tjunera (stojedinica) ali im je izbor muzike danas malo vrištav pa ću ipak morati dignuti dupe i ubacit neki cede po vlastitom ukusu, ali trenutno je prioritet da drndaju bilo što. Popodne će već biti malo drukčije, već se nakon sat vremena osjeti napredak.
Malo tehnikalija koje sam preskočio u startu:
Westra KF 610-934-4Ohm (jresu Westra, ali ih proizvode u Češkoj - Acoustics TVM)
snaga 20W, max 50W, Fr 80Hz, frek. područje 60-20000 Hz. osjetljivost 89db i to je blizu istine. I, da, membrana je papir i ovjes harmonika od istog materijala.
Kutije sam proračunavao na 60Hz, ali se to lako da podići na višu frekvu skraćivanjem tunela ispunom od pjeska i slično i igranjem s dampiranjem. To u slučaju da počnu boomirati nakon usviravanja. Taj dio možda ostavim za TF, pa da ih zajednički ugodimo. Više ušiju, više mišljenja, možda bude konstruktivno. A možda bude samo više piva.
zmajz

PostPostao/la Dean » 18 tra 2012, 18:06

Dobro je to...
Baci koju ruku prozirnog temelja, tek toliko da se ne zamažu.. :D
Dean

PostPostao/la zmajz » 18 tra 2012, 22:26

Preporuči mi što da uzmem za temelj. Znaš da sam tu malo tanak u znanju.
zmajz

PostPostao/la Dean » 18 tra 2012, 22:32

Ako češ jednog dana finiširati kutije, a ne znaš za sada kako, najbolje je da ih pobrusiš sa 240/320. Razrijedi nitro temelj sa isto toliko razređivača i "popenzlaj" kutiju, Kad se posuši (1 sat), pređi sa finom brusnom spužvicom tek toliko da skineš "mucice" od drva. To če ti dati zaštitu od prljanja. Ali samo to. Nitro je porozan lak, pa ako ih ostaviš na kiši dva dana imat češ kutije da ti nutra stanu i 15". :lol:

Kada se jadnog dana odlučiš na finiš, ovaj tanki sloj se lako pobrusi bez opasnosti za novi lak. ;)
Dean

Sljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.