Evo malo pripreme za TF!
Ovali od Westre koje sam vidio na ŽF u Vž su me zaintrigirali zvukom, ali mi Zuzijevi uradci nisu bili kompletirani zvukovno, pa reko' da se malo poigram. Kupio sam nekoliko komada, i kako nikako da ulovim vremena za ozubiljna mjerenja (tj. da odnesem nekome tko ima potrebnu opremu da se to obavi) odlučio sam ići na najtolerantniju varijantu ukutijavanja istih.
Sad, pitanje je što je to najtolerantnije? Po meni, to bi bile TQWT (Tapered Quarter Wave Tube), varijacija na temu hibrida horne i transmisione linije, jedna od najstarijih varijanti ukutijavanja zvučnika, najzaslužniji je zasigurno gospodin PGAH Voight kojeg bi bez imalo dvoumljenja mogli nazvati rodonačelnikom tog tipa kutija. Da ne širim temu, kutija se proračunava slično kao i TL (koliko se TL može proračunavati), a ostalo je zapravo ugađanje "na uho". Najtolerantnija je upravo zato jer se ugađanjem mogu značajno mijenjati karakteristike samog zvuka, Pa ako se u startu malo zabrljavi, da se to srediti bez novih rezanja i sl.
Sad slijedi mali foto prikaz istih u proizvodnji, a kako sviraju, nemam pojma, danas sam ih završio. Imam pogani običaj da nikad ne uključim nešto isti dan kad je završeno, tek sutradan. Valjda mislim da će se i uradak sam po sebi srediti i doći k sebi do sutra. Malčice sam praznovjeran.
Gore se vidi priprema za kekse
Gore se vidi unutrašnjost kutije prije zatvaranja
pogled na sklopljene kutije uz djelomično dampiranje, pokitane. Dampiranje u ovoj fazi je valovita spužva duž zadnje stranice tunela i antirefleksna površina (tanki tapison) odmah iza zvučnika na pregradi. Malo bliži pogled u unutrašnjost Ista stvar samo pogled prema gore (zvučnik je okrenut naopak radi foto sesiona) da se vidi dampiranje spužvom. Ista stvar, samo pogled u unutrašnjost otvora kraja horne/TL-a da se vidi kraj dampiranja spužvom pred zatvaranje, vidi se dodatni damping (umjetna vuna) u vrhu (špicastom djelu) trube/TLa.