Liquid tin

Liquid tin

PostPostao/la Klokan » 13 stu 2012, 19:48

Pozdrav,

zanima me gdje se moze kupiti ova tekucina?
slika

Vidio sam na ebay ali lik ne salje kod nas tako da to otpada. Zna li neko neku drugu tekucinu koja sluzi istoj svrsi ali je dostupnija?
----------------------------------------------------------------------------------------------
Real Radios Glow in the Dark!
Klokan

Re: Liquid tin

PostPostao/la s@ki » 13 stu 2012, 20:03

za početak...koristi search..

a nadalje :
svojevremeno sam bio "nadobudan" poput tebe i ganjao na sve strane dotični preparat.
Zaboravi bilo koji način legale kupnje jer ti ga nitko neće htjet uvest. Probao i sa Farnellom koji imaju svog zastupnika ovdje i štanga.Oznažen je kao statna kemikalija i prekompliciran je uvoz.

No obzirom da su male šanse da poslušaš evo alternative :
u vodoinstalaterskim dućanima, bauhausu i sl potraži pastu za lemljenje bakrenih cijevi. Premaži pločicu time, eventualno dodaj paste za lemljenje ili pošpricaj lotlackom i zagrij fenom za skidanje boje, ili dulji proces : stavi u pecnicu.

druga alternativa, tinol, trakica za odlemljivanje i vozi na žgance

treće, postoji tin plating prah kojeg sam svojevremeno uspio nabaiti, pomješa se s vodom i ima relativno kratak rok trajanja ako uzmemo u obzir količinu pločica koje radiš/ćeš raditi.
Potrebno ga je pomješati s relativno vrućnom vodom i onda u njega umočiš pločicu i ostaviš da se taloži. za početak će ti trebat kakvih 350 400kn i po meni je neisplativ izadatak.

Nadalje, obične bakrene pločice bez tinplatinga zaštićene (pa i ne zaštičene) će oksidirati dovoljno sporo da su vrlo male šanse da ti uređaj prestane raditi zbog ..nezna...napuklog voda .. pa je tako i isplativost investicije upitna(osim estetike).

Daleko bolja solucija je lot stop maska. Tu već možemo govoriti o nekakvom smislu osim estetike, lemna mjesta su urednija, itd itd ai pločica je daleko bolje zaštićena.
Da te odmah razočaram, i to sam ganjao i jedino pravo riješenje je ono profesionalno, a tu te set u startu košta oko 300 eura.. tko voli nek izvoli.
Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PostPostao/la Khadgar2007 » 13 stu 2012, 20:12

S@ki,zašto trakica za odlemljivanje? Ja već dosta vremena presvlačim vodove sa tinolom i kada obavim posao skoro da niti ne ostane viška tinola. Istina je da odkada mi je vrisnula lemna stanica i moram to raditi sa 25W lemilom nije tako uredno ali ako se ima jače lemilo to ispadne super. Ja za početak premažem pločicu sa pastom za lemnjenje i onda malo po malo dodajem tinol i razvlačim ga koliko je god moguće i kada vidim da se bakar više ne fercina onda dodam ponovo tinola.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la s@ki » 13 stu 2012, 20:13

čisto zbog urednosti
Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PostPostao/la micro » 13 stu 2012, 20:23

Evo link sa youtuba kako jedan radio tv mehanicar iz bosne nanosi tin sa trakom za odlemljivanje, kome nije poznat postupak , namaze sa obicnom pastom za limare plocicu, rastopi tinola u traku za odlemljivanje ,lemilo limarsko sa sirokim vrhom i udri, dobijete kvalitetu bolju nego sa onom tekucinom :lol:
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... wzcGKOQ9k#!
micro

PostPostao/la Khadgar2007 » 13 stu 2012, 20:36

Pa normalo, tako i ja radim/radio. Lemilicu na 450C i da vidiš kako se tinol slijeva niz pločicu.

edit: ja sam radio bez trakice ali kada ponovo nabavim neko jače lemilo imam tonu rg-213 opleta pa će biti i ovaj postupak uveden.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Klokan » 13 stu 2012, 23:08

Saki hvala puno na objasnjenju. Uspio si me odgovoriti. Danas sam izradio jednu plocicu i htio sam pokositrit vodove pa sam stavo lema na vodove (bilo ga je previse) pa sam ga skidao s trakicom za izlemljivanje i uzalud potrosio puno te trakice (2mm siroka) jer je plocica izgledala ko posrana. Probati cu nabaviti siru trakicu pa cu pokusati nacin koji je micro stavio. Vidio sam i nekakav video covijek je koristio nekakvu Rosol (il tak nekak) pastu koja lici na lem za lemljenje vrucim zrakom i to je zagrijavao fenom za skidanje boje i skidao visak sa maramicom, ali i to se ne moze uvesti.

A ovo sa lot stop lakom cu isto pokusati kad mi u ruke padne nekakav laminator pa cemo vidjeti kako to ide. Imas li mozda iskustva s nanosenjem lot stop laka tom metodom?

btw. @saki jel lemilica putuje?
----------------------------------------------------------------------------------------------
Klokan

PostPostao/la s@ki » 13 stu 2012, 23:18

o toj rosol pasti sam ti govorio, ima je posvuda.. bauhaus primjerice

lemilica putuje sutra ili prekosutra, jednostavno nisam uspio izac s posla dok su pošte još radile...
Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PostPostao/la Klokan » 13 stu 2012, 23:35

Aha, prije nego to pokusam nabaviti ako mi ne uspije ovo sa trakom za izlemljivanje, cini se jednostavnije, brze a i jeftinije i nema nekakav rok trajanja... U petak idem u ZG sa skolom pa cu navratiti u Kronos i Electronic center koji su mi usput i naoruzat se potrebnim stvarcicama. Hvala na savjetima ;)

A za lemilicu nemas beda...
Klokan

PostPostao/la Dean » 13 stu 2012, 23:36

micro je napisao/la:Evo link sa youtuba kako jedan radio tv mehanicar iz bosne nanosi tin sa trakom za odlemljivanje, kome nije poznat postupak , namaze sa obicnom pastom za limare plocicu, rastopi tinola u traku za odlemljivanje ,lemilo limarsko sa sirokim vrhom i udri, dobijete kvalitetu bolju nego sa onom tekucinom :lol:
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... wzcGKOQ9k#!

Tip je car :hail:
Dean

Sljedeća

Natrag na U potrazi sam za...

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.