Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la Rade » 01 kol 2013, 15:20

http://it.rs-online.com/web/c/?searchTe ... aloguePage ovde su razne mreže koje se mogu upotrebiti za stator
http://it.rs-online.com/web/p/nastro-in ... D4931384E5 bakarna folija za kontakte

kontakt chemie Graphit 33 .......kod Distreleca broj 95 01 21 grafitni sprej za foliju

neki korisni materijali koji su korišćeni kod modela koji sam naveo u prvoj poruci
Rade

PostPostao/la elvis » 02 kol 2013, 09:35

FAZA 1 ------ Stator A (front) & Staror B (rear)
Gotovo da nema sastavnice elektrostatskog zvučnika koja je manje ili više bitna, jednostavno sve je bitno. Pronaći podesnu perforiranu metalnu ploču jednako je nemogućoj misiji, no uz manje kompromise može se proći skroz povoljno. Hvala Radi za gore stavljene linkove, mislim da tamo mogu pronaći odlične stvari.
Što se tiče Statora A i Statora B, u biti radi se o potpuno istim perforiranim metalnim pločama, pa je dioba u imenu praktično besmislena, no u daljem tijeku izrade ESL panela postojati će određene razlike u montaži određenih dijelova, pa sam namjerno sve to označio sa A i B.

Stator može biti bilo koji metal, najčešće aluminij, no nije nužno, može bilo koje perforirano željezo (nemagnetično/magnetično). Ja sam se na kraju odlučio na hladno valjani lim sa kružnom perforacijom širine 5 mm.

Kod odabira statora trebalo bi voditi računa da je ukupna površina perforacije oko 60%, te da su rupe od min 4 do max 6 mm. Ukoliko se možete ugraditi u ova pravila veća je šansa za konačan kvalitetan uradak. Na žalost u našim trgovinama teško je naći perforacije veće od 41% ukupne površine, a ploča koju sam ja kupio ima tek 35% perforirane površine (ako sam dobro izračunao, a jesam), mada kada se u istu pogleda, odokativna procjena bi bila 50%.

Nakon što sam se trivijalnim testom uvjerio da ploča bez obzira na relativno malu površinu perforacije pušta sve zvukove bez problema, bez ikakve čujne atenucije bilo kojeg spektra, odluka je pala, projekt ide sa ovim limom. Ploču sam kupio u Mick d.o.o. Zadar, no „Mickova“ je posvuda u zemlji, pa ako se neko odluči ići u ovaj projekt ovo mu je dobar podatak za nabavu. Cijena predmetne perforirane ploče je 200 kuna, znači sve u granicama normale.
Evo kako to izgleda, a u sljedećem postu malo o rezanju istog. (dimenzije ploče: 2 x 1 metar, debljina 1 mm)
Privitak/ci
IMG_1880_resize.jpg
IMG_1880_resize.jpg (67.36 KiB) Pogledano 12398 put/a.
IMG_1881_resize.jpg
IMG_1881_resize.jpg (93.41 KiB) Pogledano 12398 put/a.
IMG_1882_resize.jpg
IMG_1882_resize.jpg (96.78 KiB) Pogledano 12398 put/a.
IMG_1885_resize.jpg
IMG_1885_resize.jpg (49.94 KiB) Pogledano 12398 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 02 kol 2013, 10:09

Kako odrezati perforiranu metalnu ploču… pa na više načina jelte.... :) Kako ja volim biti kompletan DIY-er :), taj dio ću uz pomoć prijatelja Šime sam napravti. Bilo bi idealno da imam nekakvu dugačku rezačicu, no nemam, nemam čak ni mirnu ruku da to odradim brusilicom (Nino je bi kandidat za ovo drugo), no na kraju sam se odlučio rezanje ploče napraviti cirkularom za željezo, uz pomagalo koje sam napravi prije par mjeseci.

Bosh Constuct metal list pile je kandidat, naručeno, stiglo u par dana. Cijena je paprena tj. točno 412 kn, no ovo neću ubrojiti u cijenu projeta, jer će list pile poslužiti za buduća rezanja metala za druge projekte.

Sam postupak rezanja i rezultate ću objaviti u zasebnom postu. Do tada samo info o listu kružne pile koji ću koristiti.
Privitak/ci
IMG_1877_resize.jpg
IMG_1877_resize.jpg (59.94 KiB) Pogledano 12396 put/a.
IMG_1878_resize.jpg
IMG_1878_resize.jpg (55.67 KiB) Pogledano 12396 put/a.
IMG_1879_resize.jpg
IMG_1879_resize.jpg (49.2 KiB) Pogledano 12396 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 02 kol 2013, 10:55

Jedna od radnji koju je poželjno napraviti na statorima je i ofarbati iste. Jednim djelom to će pridonijeti boljoj izolaciji i možda djelomično spriječiti mogućnost proboja elektriciteta, a sa druge strane zaštiti će metal. To je i jedna od razloga zašto je možda bolje koristiti nealuminiske statore, bojanje le lakše, a i spoj žice će biti lakši nego na aluminij.
Ostaje otvoreno pitanje koju boju koristiti. Na netu se pojavljuju razne preporuke od Akrilne Latex boje pa do poliuretanskih boja. Moj stav je za sada da ću koristiti akrilnu boju za metal. Poznato je da su akrilne boje u biti kvalitetnije od ostalih, a sama činjenica da je udio suhe tvari u njima značajno veći nego kod drugih boja ide u prilog mojoj želji da boja jednim djelom preuzme i izolatorsku ulogu.

Ukoliko neko ima bolje prijedloge, javite mi svakako.

Bojanje statora ima i jednu manu, tj. zasigurno će se smanjiti promjer perforacija, no u ukupnoj matematici sumnjam da je to više od 1% pa se sa tim neću opterećivati.
elvis

PostPostao/la elvis » 02 kol 2013, 11:05

Na slici ispod vjerojatno je idealan stator, kako po čvrstoći, tako po postotku perforiranog djela (ovo je preko 50%). Stator je premazan poliuretanskom bojom...
Privitak/ci
beststator.JPG
beststator.JPG (174.13 KiB) Pogledano 12390 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 02 kol 2013, 12:15

Za sada ću zaključiti dio priče vezan za statore. Nastavak slijedi kada krenem u pilanje istih. nakon pilanja ima par sitnica koje treba napraviti no pomalo.
Obzirom na dimenzije ploče koju imam, manje više dimenzija ESL panela se nametnula sama od sebe, ići su sa 100 cm visine, i 24 cm širine. Ovih 100 cm je zgodno jer dosta zanimljivih profila koje se može kupiti po sveprisutim "bamauxima" rezano je na tu dimenziju, a zatrebati će u kasnijoj fazi, a sve to će biti opisano slikopiščićima :)

Znači konačna odluka je na slici ispod. Režem 4 komada istih dimenzia i pri tomu vodim računa da se perforacije prednjeg i zadnjeg statora moraju poklapati, tj. kada budu zaljepljeni u sendvić kroz staore se mora vidjeti. Mala dodatna komplikacija, no mislim da to neće biti problem postići. Nakon rezanja ploče ostati će perforiranog lima za još četri statora, znači vodim računa o mogućem popravnom. :)
Privitak/ci
stator_final.jpg
stator_final.jpg (7.92 KiB) Pogledano 12381 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 02 kol 2013, 12:27

FAZA 1 ------ ODABIR MATERIJALA ZA MEMBRANU
Za membranu sam odabrao:
Material: Dupont Mylar Type C films
Length: 40 meters
Width: 620 mm
Thickness: 6 micron

Radi se znači o Mylaru namjenjenom za izradu kondenzatora. Moguće je naručiti različite debljine, tj. 2, 6 i 12 microna. Ja sam se odlučio za 6 temeljem online preporuka drugih samograditelja, a obzirom da radim samo stednjotonske/visokotonske module. Debljina od 12 microna podesnija je za bass module, no o tom možda jednog dana….

Cijena je oko 200 kuna za 40 metara, prilično dobre širine (čak i previše) na ebayu, Stiže iz Taiwana,
Privitak/ci
mylar.JPG
mylar.JPG (10.74 KiB) Pogledano 12380 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 02 kol 2013, 12:43

FAZA 1 ------ KONDUKTIVNI PREMAZ ZA MEMBRANU

Za sada su dvije opcije u igri.

Prva: (već naručeno)
Electrostatic Speaker Membrane Conductive Coating Dupont Elvamide
Material: Dupont Elvamide
Weight: 120 grams (For 16 M2)
Cijena oko 150 kuna. Razrijeđuje se u alkoholu. Detaljnje upute za otapanje i nanošenje na membranu će doći sa granulama, pa ću iste objaviti u ovoj temi.

Druga opcija (zicer):
Licron Crystal ESD-Safe Coating – u spreju, na Amazonu je cijena oko 60 USD, nije ni malo.
Više podataka na:
http://www.npl.washington.edu/TRIMS/sites/www.npl.washington.edu.TRIMS/files/webfiles/High_Voltage/Techspray%20-%201756%20Licron.pdf

I jedna i druga opcija imaju sličnu vrlo visoki površinski otpor (DC, a ne fizički otpor :)), znači idealno za ESL projekt. Mana Licrona je jedino što nije potpuno transparentan, no sa tim bi mogao živjeti. Ne znam vidjeti ću, sačekati ću da prvo dođe Dupont Elvamide, vidjeti upute i ako mi se učini ok, neću naručivati Licron

Čemu sve ovo služi i kako se nanosi u nastavku ove teme kada dođem u tu fazu.
Privitak/ci
Licron.jpg
Druga opcija
Licron.jpg (34.04 KiB) Pogledano 12377 put/a.
Dupont Elvamide.jpg
Prva opcija
Dupont Elvamide.jpg (9.29 KiB) Pogledano 12377 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 02 kol 2013, 12:51

Kako to radi veliki Martin Logan može se vidjeti na ova dva linka...

Zanimljiviji dio je u drugoj polovini videa.

Drugi video je sličan, ali ima par detalja koje "spretno" oko primijeti... a "ukraden" podatak zapravo zlata vrijedi ....

Neke od momenata izrade prikazanih u ovim spotovima ću svakako prokometirati kada dođem u te faze.
elvis

PostPostao/la elvis » 02 kol 2013, 17:03

FAZA 1 ------ SPACERS (FOAM TAPE SPACERS)

Evo da pomalo privedem kraju nabrajanje bitnih djelova za sastavljanje ESL-a. Koliko god se činlilo čudno spaceri su najskuplja stvar ukoliko će se to raditi sa dvostranom ljepljivom trakom. No kako je to ipak najpraktičnije riješenje ja sam se odlučio za to. Spaceri će se pobrinuti za to da se statori pravilno odmaknu od membrane, u ovom slučaju to je oko 1,5 mm, ali i da se sve međusobno zaljepi kako treba. Obzirom da sada nabrajam sastavnice, detalji o svemu će usljediti kada spacere budem ljepiti na membranu.

Ono što se preporučuje na netu je:

3M™ Double Coated Urethane Foam Tape
Dimenzije u inchima: .063"x 3/4" 1/16 in thick što bi bilo 19mm širine i 1,5 mm debljine.

Traka je vrlo skupa, no što je tu je, bez nje mi se ne ide dalje u projet. Martin Logan također koristi 3M traku, no vjerujem da je to tečka customizacija za njih.

Malo više detalja: http://solutions.3m.com/wps/portal/3M/en_US/Marine/Home/Products/Catalog/?PC_7_RJH9U5230GE3E02LECIE20S4K7000000_nid=GS43V1DBK7gsN4BX5SJJFCgl8QHCBDQQVVbl

A instant pogled na traku je ispod:
Privitak/ci
70006067865_P.jpg
70006067865_P.jpg (13.45 KiB) Pogledano 12361 put/a.
elvis

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.