Postao/la elvis » 02 kol 2013, 09:35
FAZA 1 ------ Stator A (front) & Staror B (rear)
Gotovo da nema sastavnice elektrostatskog zvučnika koja je manje ili više bitna, jednostavno sve je bitno. Pronaći podesnu perforiranu metalnu ploču jednako je nemogućoj misiji, no uz manje kompromise može se proći skroz povoljno. Hvala Radi za gore stavljene linkove, mislim da tamo mogu pronaći odlične stvari.
Što se tiče Statora A i Statora B, u biti radi se o potpuno istim perforiranim metalnim pločama, pa je dioba u imenu praktično besmislena, no u daljem tijeku izrade ESL panela postojati će određene razlike u montaži određenih dijelova, pa sam namjerno sve to označio sa A i B.
Stator može biti bilo koji metal, najčešće aluminij, no nije nužno, može bilo koje perforirano željezo (nemagnetično/magnetično). Ja sam se na kraju odlučio na hladno valjani lim sa kružnom perforacijom širine 5 mm.
Kod odabira statora trebalo bi voditi računa da je ukupna površina perforacije oko 60%, te da su rupe od min 4 do max 6 mm. Ukoliko se možete ugraditi u ova pravila veća je šansa za konačan kvalitetan uradak. Na žalost u našim trgovinama teško je naći perforacije veće od 41% ukupne površine, a ploča koju sam ja kupio ima tek 35% perforirane površine (ako sam dobro izračunao, a jesam), mada kada se u istu pogleda, odokativna procjena bi bila 50%.
Nakon što sam se trivijalnim testom uvjerio da ploča bez obzira na relativno malu površinu perforacije pušta sve zvukove bez problema, bez ikakve čujne atenucije bilo kojeg spektra, odluka je pala, projekt ide sa ovim limom. Ploču sam kupio u Mick d.o.o. Zadar, no „Mickova“ je posvuda u zemlji, pa ako se neko odluči ići u ovaj projekt ovo mu je dobar podatak za nabavu. Cijena predmetne perforirane ploče je 200 kuna, znači sve u granicama normale.
Evo kako to izgleda, a u sljedećem postu malo o rezanju istog. (dimenzije ploče: 2 x 1 metar, debljina 1 mm)
- Privitak/ci
-

- IMG_1880_resize.jpg (67.36 KiB) Pogledano 12400 put/a.
-

- IMG_1881_resize.jpg (93.41 KiB) Pogledano 12400 put/a.
-

- IMG_1882_resize.jpg (96.78 KiB) Pogledano 12400 put/a.
-

- IMG_1885_resize.jpg (49.94 KiB) Pogledano 12400 put/a.