Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la audio kutak » 02 kol 2013, 17:10

elvis je napisao/la:Ukoliko neko ima bolje prijedloge, javite mi svakako.

Bojanje statora ima i jednu manu, tj. zasigurno će se smanjiti promjer perforacija, no u ukupnoj matematici sumnjam da je to više od 1% pa se sa tim neću opterećivati.

jedno pitanjce.... što ne proširiš površinu perforacija tako da probušiš sve potrebne rupe na veču mjeru? Ako su sada
npr. promjera 4mm, staviš recimo borer 6mm i proširiš

jest da je velik posao ali bi onda sigurno imao veći postotak...
Jedan trenutak sreće vrijedi tisuću godina slave
audio kutak

PostPostao/la elvis » 02 kol 2013, 17:17

FAZA 1 ------ CHARGE RING

Nije ništa drugo nego metalna uska folija (cca 5 mm) koja se ljepi na Stator B, i koja naliježe na dio membrane sa konduktivnim premazom. Tu može poslužiti bilo koja bakrena ili alu traka, čak ne mora biti samoljepljiva jer ide na 3M traku (spacer) koja je dvostrano ljepljiva.

Problem je nabaviti tako tanak profil trake, pa će trebati intervencija skalpelom, no to ne bi trebao biti nikakav problem. Svrha "Charge Ringa" i način ugradnje biti će objašnjenji detaljno u nastavku teme. Inače Charge Ring ne mora biti nužno "Ring", dovoljno je samo 1/2 prstena, što je vidljivo na zakačenim video zaspisima iz proizvodnje Martin Logana.
Bilo bi bolje nabaviti bakrenu foliju, jer se na nju može zalemiti žica kojom će se dovoditi visoki napon za membranu..... kako spojit tanku AL foliju.... nemam pojma, smisliti ću nešto. Kopriati ću M.L., nema druge :)

Mislim da sam sada sve bitne sastavnice nabrojao... sada na posao :)
Privitak/ci
Al_tape.jpg
Al_tape.jpg (36.39 KiB) Pogledano 9956 put/a.
Al_tape2.jpg
Al_tape2.jpg (75.71 KiB) Pogledano 9956 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 02 kol 2013, 17:21

audio kutak je napisao/la:
elvis je napisao/la:Ukoliko neko ima bolje prijedloge, javite mi svakako.

Bojanje statora ima i jednu manu, tj. zasigurno će se smanjiti promjer perforacija, no u ukupnoj matematici sumnjam da je to više od 1% pa se sa tim neću opterećivati.

jedno pitanjce.... što ne proširiš površinu perforacija tako da probušiš sve potrebne rupe na veču mjeru? Ako su sada
npr. promjera 4mm, staviš recimo borer 6mm i proširiš

jest da je velik posao ali bi onda sigurno imao veći postotak...

Huh, radi se o tisućama rupa na 4 statora... bojim se da moji živci nisu toliko debeli (možda jedino da ih preklopim, pa sva 4 od jednom širim). Rupe su 5mm, a maksimalno preporučeno je 6 mm. Mislim da ne bi dobio previše. Imati ću mrvicu "mekaniji" zvuk i to je to...
elvis

PostPostao/la sstrsat » 03 kol 2013, 08:37

elvis je napisao/la:FAZA 1 ------ KONDUKTIVNI PREMAZ ZA MEMBRANU

Za sada su dvije opcije u igri.

Da li se ove stvari nanose prije ili posli zatezanja membrane? Recimo u datasheetu za ovi Licron spray nima ni rici o tome a mozda i nije nevazno.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la elvis » 03 kol 2013, 09:25

sstrsat je napisao/la:
elvis je napisao/la:FAZA 1 ------ KONDUKTIVNI PREMAZ ZA MEMBRANU

Za sada su dvije opcije u igri.

Da li se ove stvari nanose prije ili posli zatezanja membrane? Recimo u datasheetu za ovi Licron spray nima ni rici o tome a mozda i nije nevazno.

Konduktivni sloj bilo da je to grafitni prah, dupontov elvamid ili licron, uvijek se nanosi nakon rastezanja membrane. I tu ima određenih pravila ponašanja, a detalje ću opisati kada budem u toj fazi. U tom momenta iznimno je važna higijena i praktično sterilni uvjeti. Vrlo je važno da se u tom procesu ne dogodi da konduktivni materijal ne dodje u dodir sa bilo kojim djelom Esl panela izuzev sa membranom, mada ima i djelova membrane koji se takodjer ne premazuju..Na prvu zvuči komplicirano, no u biti samo treba raditi bez žurbe, te biti vrlo uređan, rukavice su obavezne.

Sada gibam u nabavu djelova za stol za rastezanje membrane, to je priča za sebe, posebno i opširno poglavlje, hrpa posla a tek si u nultoj tj. pripremnoj fazi. A što je tu je :).
elvis

PostPostao/la Mate » 03 kol 2013, 17:38

Komentar vezan na konstrukciju koju sam vidio kod ML-a.
Panele radi zakrivljeno. Vjerojatno time dobija automatski bolju polarnu karakteristiku ali time paneli dobijaju na krutosti pa ne treba okvire za učvršćenje.
Za krivljenje perforiranih panela treba valjak kojeg obično imaju bolje opremljene bravarske radionice. To je stroj koji ima tri valjka čijim se razmicanjem dobija željeni radius krivljenja ploče.
I kad si već tamo, oni imaju i "škare" za rezanje lima koje su puno bolje nego taj tvoj cirkular. To ide jednim potezom "cak" i gotovo.
Mate

PostPostao/la NINO.S » 03 kol 2013, 18:12

Mate je napisao/la:Komentar vezan na konstrukciju koju sam vidio kod ML-a.
Panele radi zakrivljeno. Vjerojatno time dobija automatski bolju polarnu karakteristiku ali time paneli dobijaju na krutosti pa ne treba okvire za učvršćenje.
Za krivljenje perforiranih panela treba valjak kojeg obično imaju bolje opremljene bravarske radionice. To je stroj koji ima tri valjka čijim se razmicanjem dobija željeni radius krivljenja ploče.
I kad si već tamo, oni imaju i "škare" za rezanje lima koje su puno bolje nego taj tvoj cirkular. To ide jednim potezom "cak" i gotovo.

Mate kod savijacice sa 3 valjka kakve koriste nasi limari ne mozes
saviti prvih i zadnjih 4-5cm
Jedino zrolati cijelu tablu pa onda sjeci a tu odma otpadaju sjekacice

Pozdrav
NINO.S

PostPostao/la elvis » 04 kol 2013, 09:01

A hebiga, i ja sam htio postati kapetan ladje ali moji snovi se nisu ostvarili :)... da mi moja DIY vjera dozvoljava, ja bi najradije kupio Martin Logane, pa kad je bal neka je maskembal. Sve što si napisao stoji, no daleko je to od DIY zbilje i realnih mogućnosti. Veliš ti "CAK i gotovo"... he he he bojim se da to neće baš tako lako ići.... :). Zašto misliš da cirkular ne valja, radio si baš sa takvim?... ako jesi,kakva su ti iskustva ?

Što se tiče zakrivljenja od 30 stupnjeva na Martin Logan ESL-ima, mislim da je to samo "uklapanja" i "podilaženje" ipak relativno egzotičnih zvučnika u prostore mnogobrojnih sretnih obitelji sa reklama, znaš ono... mama, tata, kćer, sin, zlatni retriver, svi sretni gledaju TV, a ktomu i 3D cvike svima na glavi i bilo bi nepravedno da samo tata čuje čari ESL zvuka. Meni to sada u ovom projektu nije bitno, mada daleko od toga da to ne bi volio tako napraviti u nekoj budućnosti.... uostalom svi drugi proizvođači ESL-a rade uglavnom ravne panele, znači još uvjek se uklapam u većinu.... i ako ovi prosviraju, jedan će da sluša.... a što je tu je :).
elvis

PostPostao/la elvis » 04 kol 2013, 09:09

NINO.S je napisao/la:

Mate kod savijacice sa 3 valjka kakve koriste nasi limari ne mozes
saviti prvih i zadnjih 4-5cm
Jedino zrolati cijelu tablu pa onda sjeci a tu odma otpadaju sjekacice

Pozdrav

Baš mi se mota po glavi da te "zadužim" za za konstrukciju tih valjaka za zakrivljene ti panela. :).... znam ja da ti već motaš nešto po glavi u tom smjeru :)
Ovim putem se zahvaljujem Ninu, glavne smjernice za izradu stola za razvlačenje membrane došle su od njega, biti će manjih izmjena, no u suštini bazično ostaje ninov koncept. U nastavku ove teme većina sljedećih postova biti će vezana za samu idejnu konstrukciju i finalnu izradu stola za razvlačenje membrane. Usudio bi se reći da se radi o najtežem djelu projekta.
elvis

PostPostao/la Mate » 04 kol 2013, 10:46

Što se tiče "škara" to jeste uistinu najelegantije za rezanje. Malo više pažnje kod namještanja (ako škare nemaju dobre graničnike), i odreže se u jednom potezu uistinu dok kažeš keks.
Cirkular. Ja istina režem brusnom pločom za tanke metale, režem prokromski lim i obični lim te naravno i aluminij, ali to je mala kutna brusilica u ruci i to su rezovi do 30-40 tak cm dužine. Nisam siguran da li bi se usudio držati cirkular u ruci. To je vražja stvar.
Za tako veliku dužinu (1m) pogotovo 4 ista komada ja bi potražio limarsku radionicu sa škarama.
Na što ti misliš montirati taj cirkular? . Valjda se to da kako si zamislio, Nemam predožbu. No vjerujem da bi ja uspio na svoj način izrezati tu dužinu. doduše potrošilo bi se bar 4 brusne ploče po 15-kn.

Što se savijanja tiče, Nino je u pravu. Tu nisam expert, poznajem stvar samo na razini opće kulture. Ali iz videa je vidljivo da ML napravi upravo to. Valjda je valjk sa više valjaka.
Što se navedene mjere 30 stupnjeva tiče nije mi jasno. Obično se daje radius savijanja.

I još glede okvira, ML ipak ima al okvir kojeg postavi iza. To mi je bilo promaklo.

Meni se čini da na savijeni panel i folija bolje nalegne i drži. Isplatilo bi se vidjeti to savijanje da li se da napraviti preciznije.

Smiješno je zapravo koliko je taj zvučnik jednostavan. Apsolutno se isplati probati.
Mate

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.