Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la elvis » 07 kol 2013, 13:50

Jedan od konstrukcijkih problema stola za razvlačenje membrane je i lift za stator. Naime kada se membrana razvuče na pretpostavljene potrebne tenzije, sljedeći korak je takvo razvučenu membranu zalijepiti na stator. U praksi se stator sa već naljepljenom 3M dvostrano ljepljivom trakom okrenutom prema membrani stvalja ispod zategnute membrane... slika označena sa "A". Nakon što je membrana razvzčena, stator sa 3M trakom bi odozdo trebalo pravilno primaknuti membrani da se 3M dvostrana ljepljiva traka i razvučena membrana dodirnu i naravno zalijepe. Pitanje je kako konstrukciji riješiti lift da to radi kako treba, tj. da se sve riješi sa npr dvije "kurble" a ne sa 4 ili više. Slika "B", a da pri tomu ostane sve mehanički čvrsto, jer će se pri ljepljenju membrane na stator trebati dobro pritisnuti mjesta ljepljenja....

Nino, sinoć si mi rekao da imaš riješenje, nestrpljivo čekam upute .... :)
Privitak/ci
stator_lift.jpg
stator_lift.jpg (59.58 KiB) Pogledano 10355 put/a.
elvis

PostPostao/la Mate » 07 kol 2013, 15:33

Baš si mi jučer s ovim natrljao muzak. Malo sam i ja razmišljao i došao do ovog istog što si nacrtao. Jedino što u tu roza podlogu s donje strane treba uglaviti neke vodilice (šipke FI ... nešto) na četiri mjesta koje prolaze kroz donju podlogu-bazu kroz rupe koje su FI nešto ++.
tako bi cijela platforma ravnomjernije išla prema gore.

A moglo bi inešto tipa ovo:
slika
Mate

PostPostao/la elvis » 07 kol 2013, 16:15

Uh ovo bi bilo preglomazno, no u suštini to je to ! Već sada teško manipuliram sa stolom, a ovo bi tek dolilo soli na ranu :), jer bi to značilo i zvođenje značajno veće "z" osi u sami rastezač.... no što više gledam u sliku, sve više ideja se vrti po glavi... :)
elvis

PostPostao/la elvis » 07 kol 2013, 16:48

Dok pomalo skupljam djelove za rastezač membrane i razmišljam o raznim riješenjima za razne probleme, evo malo materijala za razmišljanje nevezano za rastezač.
Naime u drugom video spotu koji sam zakačio na početku teme vidljivo je kako tete u jednoj fazi ljepe rekao bi običan selotape na membranu koja je već rastegnuta i zaljepljena na stator A.
Selotape ljepe točno na pregardama koje Martin Logan radi vodoravno. (radi "saća" od cca 8 i 6 cm).

E sada treba mi oko sokolovo i mišljenje zašto to rade. Negdje na 1 minut i 17 sec na videu tete taj selotape skidaju i jedna stvar je toliko očita.... naime ispod selotapea ostaje potpuno sjajan Mylar, a dijelovi na kojima nije bio zaljepljen selotape su lagano sivkasti, pomalo mat.

Moja pretpostavka ( a pretpostavke su majke zaheba) je da na video spotu nije (vjerojatno namjerno) prikazana faza nanošenja konduktivnog sloja. Selotape je služio za zaštitu membrane od nanošenja konduktivnog sloja baš na ciljanim mjestima i na kraju rezultat toga je ukoliko sam dobro izbrojao 16 odvojenih sektora na koje je nanesen konduktivni sloj. Vjerujem da nije slučajno da je ta podioba baš na mjestima "zakrivljenih" vodoravnih spacera. Ako je ovo što sam napisao istina, postavlja se pitanje što Martin Logan postiže sa tim, ili bolje reći što Martin Logan želi spriječiti sa tim načinom (ne)nanošenja konduktivnog sloja na tim mjestima....

HEELLPP :)

Dole je samo slika, a link na video je: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZnkpGBFyQAA#at=92
Znači misterija počinje na 1 min i 17 sec.
Privitak/ci
membrana.png
membrana.png (248.75 KiB) Pogledano 10343 put/a.
Zadnja izmjena: elvis; 07 kol 2013, 16:55; ukupno mijenjano 1 put/a.
elvis

PostPostao/la beboni » 07 kol 2013, 16:55

cime ces grijati foliju da je dodatno utegnes?fen za skidanje boje?
beboni

PostPostao/la elvis » 07 kol 2013, 16:57

Hi Beboni... iskreno ne mislim grijati membranu za dodatno zatezanje. To će biti zadatak strecher stola. Grijanjem nikada ne bi znao da li sam jednu i drugu membranu jednako zategnuo.
elvis

PostPostao/la Mate » 07 kol 2013, 22:43

Ima još jedna caka na videu 2.
Oni natežu foliju dužine za dva panela, čime vjerojatno postižu identično nategnute folije za par.
Mate

PostPostao/la elvis » 08 kol 2013, 09:07

Mate je napisao/la:Ima još jedna caka na videu 2.
Oni natežu foliju dužine za dva panela, čime vjerojatno postižu identično nategnute folije za par.

Na tih par videa ima dosta caka, no većinom su jasne u smislu "zašto". Fora sa razvlačenjem membrane za dva panela od jednom je jasna, vjerojatno si u pravu da je to idealan način da se postigne jednaka zategnutost na oba panela (uz uvjet da ih ista teta zateže i bočno), no ja bi dodao i dio vezan za produktivnost, sigurno to značajno ubrzava proizvodnju i mislim da je ovo drugo pravi razlog.

Već jedan stol za razvlačenje je dimenzijama vrlo velik, kako bi izgledao dupli ne znam, no znam da ga ja ne bi imao gdje smjestiti... Inače ne sekira mene toliko to jednako razvlačenje, nekako vjerujem da je "pakleni plan" sa visećom vagom sasvim dobro jamstvo da će membrane biti vrlo vrlo blizu kada je zategnutost u pitanju...
elvis

PostPostao/la elvis » 08 kol 2013, 10:49

Mali update o nabavci materijala.. počele su stizati određene stvari iz daljeka...

Stigla je prije svega Mylar folija. Odlično zapakirana u čvrstu tubu, i kasnije još u onaj najlon sa balončićima. Naravno da sam odmah morao pogledati o čemu se radi.. na prvi pogled potpuno ista stvar kao i tanka folija za umotavanje hrane koja se može kupiti u bilo kojem dućanu... ALI postoji jedna velika razlika, Myalar se ne rasteže kao žvaka, vrlo je čvrst bez obzira što se radi o samo 6 microna. Čvrstina je znači ista kao kod celofana, a tankoća i beznačajna masa isto kao kod plastične folije za umotavanje hrane. OK, to je to! Zadovoljan !

Stigla je i konduktivna masa, ali mamlazi nisu stavili uputu kako se ista priprema, pa ću sada morati kontaktirati Taiwan... a što je tu je, jedna od rekao bi očekivanih komplikacija.... no vjerujem lako rješiva....

Evo malo sličica...
Privitak/ci
IMG_1903.jpg
Kvalitetna ambalaža
IMG_1903.jpg (77.26 KiB) Pogledano 10291 put/a.
IMG_1907.jpg
Mylar
IMG_1907.jpg (65.07 KiB) Pogledano 10291 put/a.
IMG_1910.jpg
Dupont Elvamide
IMG_1910.jpg (89.82 KiB) Pogledano 10291 put/a.
elvis

PostPostao/la beboni » 08 kol 2013, 17:29

kod nas se jedno vrijeme mogla naci hostaphan folija od 10mikrona,ali mislim da je to dobro samo za bas sekcije.

na ozrenovoj stranici sam davno procitao clanak koji na jednosavan nacin opisuje diy esl :

http://www.audiologs.com/ozrenbilan/esl.htm

objasnjeno je da svaki noob skuzi princip rada esl-a.

btw. koji su to philips fullrangeri? ad80.......? :mrgreen:
beboni

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.