Mate je napisao/la:Prvo, drago mi je da su moje sumnje glede cirkulara bile krive.
Drugo, imam pitanje jer ne znam kako to radi:
Na skici si naveo spacere rubne i poprečne, oba debljine 1,5mm. Ako je tako cijela membrana će biti podijeljena na toliko polja jer će biti pritisnuta i poprečnim spacerima kao i rubnim.
Dakle, da li je to ispravno?
Ovo mi se pitanje nametnulo i dok sam gledao videa. Upravo to da li su poprečni iste visine kao rubni.
Izražavati sumnju je zdravo

edit: ma da, oni su drugi sloj poprečnih lijepili na samu membranu, nakon polaganja na donji strator a prije postavljanja gornjeg.
Meni zapravo nije jasno zašto Martin Logan koristi te plastične trake „Rigid plastic strips“, koje još zovu i „poprečni podupirači“ (po slobodnom prijevodu), a ne i na tom mjestu poliuretansku 3M dvostranu ljepljivu traku. No što više razmišljam sve je više odgovora (zapravo pretpostavki) zašto pa evo redom:
- Plastične trake su transparentne i sigurno panel značajno bolje izgleda tako nego da se pregrade izrazito vide.
- Da rade sa klasičnim ljepljivim dvostranim trakama to bi bilo odlično mjesto za skupljanje prašine kroz perforaciju statora, pa im u ovom slučaju ne igra ni činjenica da se danas mogu lako nabaviti transparentne dvostrano ljepljive trake
- Plastične trake imaju značajno bolja mehanička svojstva, tj. nema nikakvih deformacija istih uslijed bilo kakvih pritisaka, pa makar to bio i pritisak membrane zategnut preko istih, pa time osiguravaju uvijek jednak razmak između membrane i statora.
Ostalo je jedino otvoreno pitanje a to je da li su ti poprečni podupirači ljepljivi prema membrani. Nekako mi se čini da da, no ne mogu biti siguran, ali recimo da to nije važno, tj. ne bi škodilo da jesu.
OK, sada se postavlja pitanje što napraviti u DIY varijanti. Osobno mislim da ja nemam sada nekakav veliki prostor za kemijanje sa odabirom materijala za tu namjenu. Prvo ja neću imati zakrivljenja stratora, pa velim da će dvostrana ljepljiva traka biti sasvim dobra za tu namjenu. Bočno ću ići definitivno sa trakom širokom 19mm, a poprečno bi trebalo biti dosta manje širine, recimo 9 mm (mislim da je to standardna dimenzija koja se može naručiti. Pogledati ću malo po e-bayu. Dasa raspolažem sa trakama tih širina no debljina im je samo 1 mm, to mi se čini premalo, pa će narudžba 3M-ice biti neminovna kako stvari stoje. Eto novog troška…. Fuck !!