Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la elvis » 16 kol 2013, 12:20

Evo jedan zgodan info link na temu nabavke materijala za ESL koji sam u usputnoj prepiski nevezanoj za glavnu temu pokupio na "sivom" forumu, hvala tubemanu još jednom na tomu. Znači raj za perforirane limove ipak postoji, a putokazi kako doći do tog raja nalaze se na linku ispod:

http://www.lim-mont.hr/_Data/Files/11_20090508114038407.pdf

Ne znam kakve su cijene, no vjerujem da je sve prihvatljivo. Ukoliko ovaj eksperiment sa ESL uspije, vjerojatno sljedeći korak će biti izrada na customiziranim perforiranim statorima iz tvrke Lim Mont.
elvis

PostPostao/la elvis » 19 kol 2013, 10:08

Još jedan vikend iza nas, slaba produktivnost, no plan je bio bar ispiliti statore i to je i napravljeno, pa sam sve u svemu zadovoljan. Najviše sam zapravo zadovoljan jer je razbijen mit o tomu kako je sjekačica najbolji alat za prerezati metalne ploče. U jednom od prijašnjih postova sam prezentirao list pile koji ću koristiti za rezanje perforiranog lima, pa su se pojavile određene sumjnje o tomu da li je odabran alat podesan za to. Evo sada mogu reći da je Bossh Construct Metal kružni list pile prilično moćna stvar, lim je odrezao bez greške ili bilo kakve nus pojave u smislu iskrivljenja ili trganja materijala. Dok se pila nema nikakvih osjećaja otpora, list pile ide kao kroz maslac, zbila sam zadovoljan. Iskrene preporuke svim diy-erima koji ne vole angažirati druge majstore da im nešto naprave. Kako je ispao rez možete vidjeti na slikama ispod. Vodilica za cirkular također je DIY, a isto sam opisao na „sivom“ forumu u temi „Pomagala“ pod naslovom 2jeftin trik za ravno rezanje“.
Prilikom rezanja uspio sam postići bez većih problema da perforacija na jednom i drugom statoru bude 100% usklađenja tj. da se rupice poklapaju bez greške. Trebalo je malo živaca za precizno mjerenje i fiksiranje vodilice za rezanje, a sam proces rezanja jednog statora tj. provlačenje pile traje cca 5 sekundi.
Novi potencijalni problem koji se pojavio nakon što sam izrezao željene dimenzije perforiranog lima je prilična „živahnost“ izrezanih komada, tj. lim se ponaša kao „žele“, vijuga po dužini, što me baš ne raduje. Očekivao sam da će biti malo čvršći. Martin Loganovci taj problem rješavaju između ostalog i blagim zakrivljivanjem statora, no ja to neću raditi, pa ću morati biti jako pažljiv, naročito u momentima manipulacije statorom nakon ljepljenja membrane. Ukoliko ne budem paziti ili nečim učvrstiti statore, iskrivljenje statora sigurno će oštetiti membranu ili je dodatno rastegnuti što neće niti dobro. Ok, sada ću malo razmisliti kako riješiti taj problem, tj. kako organizirati manipiliranje statorom nakon ljepljenja membrane…. Koliko će taj efekt vijugavosti statora biti kritičan nakon što se zalijepe oba statora .. ne znam, no nadam se da će biti puno manje izražen, ipak tu ide i po dva sloja 3M dvostrane ljepljive trake, ali sve je i dalje elastično… hm hm hm hm hm… trebati će smisliti nekakve „jigove“ za sve to odraditi bez greške.
Privitak/ci
IMG_1965_resize.jpg
Rez izgleda sasvim dobro.
IMG_1965_resize.jpg (67.14 KiB) Pogledano 9074 put/a.
IMG_1963_resize.jpg
Izrezani statori
IMG_1963_resize.jpg (96.17 KiB) Pogledano 9074 put/a.
IMG_1962_resize.jpg
alat
IMG_1962_resize.jpg (81.65 KiB) Pogledano 9074 put/a.
IMG_1959_resize.jpg
alat
IMG_1959_resize.jpg (112.69 KiB) Pogledano 9074 put/a.
elvis

PostPostao/la NINO.S » 19 kol 2013, 10:59

Pa sam ti rekao da pilu neces moci tako brzo
gurati koliko taj list moze rezati

Pozdrav
NINO.S

PostPostao/la sstrsat » 19 kol 2013, 11:50

elvis je napisao/la:Novi potencijalni problem koji se pojavio nakon što sam izrezao željene dimenzije perforiranog lima je prilična „živahnost“ izrezanih komada, tj. lim se ponaša kao „žele“, vijuga po dužini, što me baš ne raduje. Očekivao sam da će biti malo čvršći.

Mozda dodat vanjski okvir napravljen od celicnih "I-profila", eventualno sa poprecnicom negdi u sredini. Pretpostavljan da bi tako nesto tribalo bit dovoljno.

To nije tako veliki problem i vec ces nac odgovarajuce rjesenje, ovo koje san ti predlozil ili neko drugo. Ali cu se opet vratit na ono ca od pocetka vidin ka problem a to je relativno (pre)veliki kapacitet panela koji ce gotovo siguro onemogucit postizavanje dobrih rezultata. Zato stvarno ne bi bilo lose da sad dok si u fazi pilanja odrezes lim i za dva mala "trebble" panela. Lakse sada nego posli :D
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la elvis » 19 kol 2013, 13:58

NINO.S je napisao/la:Pa sam ti rekao da pilu neces moci tako brzo
gurati koliko taj list moze rezati

Pozdrav

Ma malo me je bunio relativno mali broj zubaca, pa sam malčice bio skeptičan, ne toliko da li će moći odrezat, već više vezano za finoću reza, kad ono ne bi da sam rezao laserom, jako sam zadovoljan sa listom pile... ipak je to velika brzina i ogromna sila, zbilja dobra stvar, preporučujem iskreno...
Zadnja izmjena: elvis; 19 kol 2013, 14:56; ukupno mijenjano 1 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 19 kol 2013, 14:05

sstrsat je napisao/la:
elvis je napisao/la:Novi potencijalni problem koji se pojavio nakon što sam izrezao željene dimenzije perforiranog lima je prilična „živahnost“ izrezanih komada, tj. lim se ponaša kao „žele“, vijuga po dužini, što me baš ne raduje. Očekivao sam da će biti malo čvršći.

Mozda dodat vanjski okvir napravljen od celicnih "I-profila", eventualno sa poprecnicom negdi u sredini. Pretpostavljan da bi tako nesto tribalo bit dovoljno.

To nije tako veliki problem i vec ces nac odgovarajuce rjesenje, ovo koje san ti predlozil ili neko drugo. Ali cu se opet vratit na ono ca od pocetka vidin ka problem a to je relativno (pre)veliki kapacitet panela koji ce gotovo siguro onemogucit postizavanje dobrih rezultata. Zato stvarno ne bi bilo lose da sad dok si u fazi pilanja odrezes lim i za dva mala "trebble" panela. Lakse sada nego posli :D

Što se tiče ojačanja, još o tomu razmišljam i na sličnoj sam ideji kao što je tvoj prijedlog.. no vidjeti ću još, malo ću pronjuškati po bauhaomaxovima pa mi možda nešto padne na pamet.

Što se tiče kondenzatora, a gledaj od 2 do 4 nano, što je tu je, ne mogu pobjeći od toga... no nisam jedini sa tim problemom, svi se ESL samograditelji susreću sa istim, nezaobilazna komplikacija hebiga. Ako baš bude trebao ESL visokotonac, tada ću već biti diyer sa iskustvom što se tiče ESL-a :), pa će to biti peace of cake za izrezati i složiti "sendvić" za visokotonca. O tome sam čak neovisno razmišljao bez obzira na ovaj projekt, čisto za testna uparivanja sa drugim uvjetno rečeno klasičnim zvučnicima. Znači par visokotonaca ide sigurno neovisno o ovom projektu.... uz uvjet da ovaj bar nekako zasvira :)
elvis

PostPostao/la elvis » 19 kol 2013, 14:28

Ajmo korak dalje, možda malo prerano, ali nema veze, čisto za razmišljanje. Znači bezobrazno sam se u nekim stvarima oslonio na ML detalje dostupne na netu, pa je između ostaloga i odluka da ne idem sa okomitim spacerima kroz membranu već da idem sa vodoravnim pregradama. Čudnom matematikom došao sam do zaključaka koliko su veliki segmenti na ML elektrostatima, moguća greška je oko 10%, znači ništa kritično pa samim tim i toliko bitno. Na slici ispod vidi se moja intencija kako podijeliti membranu. Ne samo da će membrana biti podijeljena spacerima, već će se i konduktivna masa nanositi upravo tako. Zelenom bojom sam označio ukupno 12 polja na koja će se nanijeti konduktivna masa. Drugim riječima oslojene površine biti će odvojene užim neoslojenim dijelom preko kojeg će ionako ići spacer tj. 3M dvostrana traka. Nisam 100% siguran, no njušim da upravo tako radi i ML na svojim modulima. Da li je u pitanju loše izolacijsko svojstvo poprečnih plastičnih spacera koje stavljaju na panele ili je po srijedi način za sprečavanje neravnomjerne migracije električnog naboja po velikoj površini membrane što je jedna od mogućih komplikacija koja prati ESL zvučnike. Vjerujem ovo drugo, no ovo su ipak samo pretpostavke, majke zaheba kako kažu... ali mora se ići dalje. Moguće je da je sve ovo nebitno, no kako kaže Bilan, svaki proizvođač ESL-a ima neke svoje tajne koje skriva... možda režiseri video spotova ML-a nisu išli za tim da su ipak nenamjerno otkrili neke detalje (koje je doduše trebalo primijetiti) .... a ko zna... ma nema veze, ide se dalje !!

Evo grube slike glavnih sastavnica:
Privitak/ci
membrana ver1.jpg
membrana ver1.jpg (132.55 KiB) Pogledano 9055 put/a.
elvis

PostPostao/la Mate » 19 kol 2013, 16:58

Prvo, drago mi je da su moje sumnje glede cirkulara bile krive. :hail:

Drugo, imam pitanje jer ne znam kako to radi:
Na skici si naveo spacere rubne i poprečne, oba debljine 1,5mm. Ako je tako cijela membrana će biti podijeljena na toliko polja jer će biti pritisnuta i poprečnim spacerima kao i rubnim.
Dakle, da li je to ispravno?

Ovo mi se pitanje nametnulo i dok sam gledao videa. Upravo to da li su poprečni iste visine kao rubni.
Izražavati sumnju je zdravo :lol:

edit: ma da, oni su drugi sloj poprečnih lijepili na samu membranu, nakon polaganja na donji strator a prije postavljanja gornjeg.
Mate

PostPostao/la elvis » 20 kol 2013, 10:09

Mate je napisao/la:Prvo, drago mi je da su moje sumnje glede cirkulara bile krive. :hail:

Drugo, imam pitanje jer ne znam kako to radi:
Na skici si naveo spacere rubne i poprečne, oba debljine 1,5mm. Ako je tako cijela membrana će biti podijeljena na toliko polja jer će biti pritisnuta i poprečnim spacerima kao i rubnim.
Dakle, da li je to ispravno?

Ovo mi se pitanje nametnulo i dok sam gledao videa. Upravo to da li su poprečni iste visine kao rubni.
Izražavati sumnju je zdravo :lol:

edit: ma da, oni su drugi sloj poprečnih lijepili na samu membranu, nakon polaganja na donji strator a prije postavljanja gornjeg.

Meni zapravo nije jasno zašto Martin Logan koristi te plastične trake „Rigid plastic strips“, koje još zovu i „poprečni podupirači“ (po slobodnom prijevodu), a ne i na tom mjestu poliuretansku 3M dvostranu ljepljivu traku. No što više razmišljam sve je više odgovora (zapravo pretpostavki) zašto pa evo redom:

- Plastične trake su transparentne i sigurno panel značajno bolje izgleda tako nego da se pregrade izrazito vide.
- Da rade sa klasičnim ljepljivim dvostranim trakama to bi bilo odlično mjesto za skupljanje prašine kroz perforaciju statora, pa im u ovom slučaju ne igra ni činjenica da se danas mogu lako nabaviti transparentne dvostrano ljepljive trake
- Plastične trake imaju značajno bolja mehanička svojstva, tj. nema nikakvih deformacija istih uslijed bilo kakvih pritisaka, pa makar to bio i pritisak membrane zategnut preko istih, pa time osiguravaju uvijek jednak razmak između membrane i statora.

Ostalo je jedino otvoreno pitanje a to je da li su ti poprečni podupirači ljepljivi prema membrani. Nekako mi se čini da da, no ne mogu biti siguran, ali recimo da to nije važno, tj. ne bi škodilo da jesu.

OK, sada se postavlja pitanje što napraviti u DIY varijanti. Osobno mislim da ja nemam sada nekakav veliki prostor za kemijanje sa odabirom materijala za tu namjenu. Prvo ja neću imati zakrivljenja stratora, pa velim da će dvostrana ljepljiva traka biti sasvim dobra za tu namjenu. Bočno ću ići definitivno sa trakom širokom 19mm, a poprečno bi trebalo biti dosta manje širine, recimo 9 mm (mislim da je to standardna dimenzija koja se može naručiti. Pogledati ću malo po e-bayu. Dasa raspolažem sa trakama tih širina no debljina im je samo 1 mm, to mi se čini premalo, pa će narudžba 3M-ice biti neminovna kako stvari stoje. Eto novog troška…. Fuck !! :)
elvis

PostPostao/la elvis » 20 kol 2013, 13:50

Samo da prijavim, kupnja 3M dvostrane ljepljive trake je obavljena. Nakon malo njuškanja čini mi se da je to najbolje napraviti na ebay.de, znači za tjedan dana traka je u Zadru. Ključne riječi za pretragu na ebay.de su: 3M 4026 verschiedene Breiten, doppelseitiges Klebeband

Trenutno je dostupno na linku: http://www.ebay.de/itm/3M-4026-verschiedene-Breiten-doppelseitiges-Klebeband-/260780227851?pt=Bastelwerkzeuge_klebstoffe&var=&hash=item3cb7b67d0b

Mogu se naručiti različite širine od 6 do 25 mm. Ja sam naručio 19 mm, ukupne dužine oko 33 metra, debljina oko 1,5 mm. Znači sve u svemu idealno.
Dužina od 33 metra teoretski je dovoljna za 4 elektrostatka panela, što bi značilo da za jedan panel treba oko 87 kuna 3M trake. Kada ovako razbijem cijenu ne čini mi se drastično.

Za one koji se skitaju po engleskom govornom području to je: 3M™ Double Coated Urethane Foam Tape 4026 Natural, 3/4 in x 36 yd 1/16 in
Bitno je da je 4026. Inače u prijevodu: 3/4 in x 36 yd 1/16 in = 19,05 mm širine x 32,9 metara dužine x 1,58 mm debljine

Toliko za sada...
Privitak/ci
3m.png
3m.png (121.8 KiB) Pogledano 8972 put/a.
elvis

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.