Fostex horne

Re: Fostex horne

PostPostao/la cappucino » 05 ruj 2013, 22:19

Pozdrav Pao!
Boga svaka čast na ovemu delu.
Ako budu svirale kao ča sada izgledaju...
Bez riječi sam, jednostavno SVAKA POHVALA!
cappucino
cappucino

PostPostao/la Pao Pepeo » 12 ruj 2013, 19:55

Bok ljudi da se malo javim i da vam pokažem s kakvim mukama se borim zadnjih dana :) .Zadnja dva tjedna počeo sam radit s stakloplastikom i neke stvari su išle kako trebaju a neke ne uglavnom zbog mog neiskustva.Sa stakloplastikom sam radio davno i neke stvari sam zaboravio a neke nisam ni znao ali sam ih sada zato naučio na najteži način a to jest na vlastitim greškama.A i neka jesam sad mi je drako radi toga ali kad sam bio pogriješio tada nije.
Ovako prilikom izrade kalupa nisam se pretjerano obaziro na nešto što se kasnije pokazalo vrlo bitno a to jest završni premaz.Koristeči logiku a ne znanje za završni premaz kalupa usta horne koristio sam farbu za beton,reko sam si pošto se radi o gipsu....GREŠKA!! Završni sloj kalupa mora bit otporan na nitro pošto smola koja se koristi nagriza obične boje i topi ih,tako da se koriste nitro boje,đelkot a može proč i špric kit.Uglavnom desilo mi se da i zbog loše farbe i možda tankog sloja odvajivača izrađeni komadi su se na pojedinim mjestima zaljepili za kalup, a prilikom odvajanja kalup je bio uništen.Mislim isto da se površina odlomila i zato što je gips dosta krhk.Tako nešto me nije iznenadilo jer sam tako što ipak držo u obziru ali sam se nado da se neče desit.Preostale su mi dvije opcije,zaštukat gipsane kalupe,opet ih ošmirglat pa ofarbat i riskirat da mi se opet nešto odlomi ili desi ili napravit stvari kako treba.Inače kad se nešto stvara od stakloplastike prvo se napravi model od gline ili gipsa(gips 3x jeftinaija varijanta),pa se od njega uzme kontrakalup,pa od tog kontrakalupa se napravi konačni kalup.Ja sam pokušo da preskočim ove zadnje dvije faze i skoro sam i uspio ali mi je i drago da nisam a sad ču vam reč i zašto.Kalup koj ču sad dobit bit če puno bolji,i izdržljivi to mi je važno ako ove moje horne budu imale potomke.Njihova površina če bit potpuno glađa tako da neču imat naknadnog trošenja vremena na šmirglanje neravnina i sad vidim da se kalupi savršeno ljube.Oni ravni komadi su dobri jer su rađeni na stroju i njih sam slučajno bio ofarbo običnom bojom a zavoje sam za svaki slučaj prošo đelkotom jer su ipak od gipsa.
I tako pomalo riješavam se tih dječjih bolesti s kojim se svaki projekt kad tad susretne,učim na vlastitim greškama i na tuđim savjetima a tako i inače stvari po meni idu.Ovaj vikend planiram napravit konačni kalup,vidim da ču trebat si napravit i neki stol za sklopit te horne koje se počinju vidit kako če izgledat.Iduče slike koje ču stavit mogle bi bit gotovih horna barem se nadam,poz svima :D
Privitak/ci
Foto0650.jpg
Foto0650.jpg (96.64 KiB) Pogledano 7977 put/a.
Pao5.jpg
Pao5.jpg (54.98 KiB) Pogledano 7977 put/a.
Pao4.jpg
Pao4.jpg (48.05 KiB) Pogledano 7977 put/a.
Pao2.jpg
Pao2.jpg (118.08 KiB) Pogledano 7977 put/a.
Foto0644.jpg
Foto0644.jpg (109.47 KiB) Pogledano 7977 put/a.
Foto0639.jpg
Foto0639.jpg (104.46 KiB) Pogledano 7977 put/a.
Foto0638.jpg
Foto0638.jpg (58.19 KiB) Pogledano 7977 put/a.
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » 29 ruj 2013, 23:46

Pošto slobodnog vremena se ima malo a posla oko ovih truba puno nekako realno gledano mislim da i dobro napredujem s ovim mojim projektom.Planiro sam da če ič sve brže,lakše,jeftinije ali kako to često biva sam se malo prevario,pošto ovako nešto radim po prvi put i iskustva oko rada s stakloplastikom mi nisu i bila neka.Sad sam se malo i ispraksiro s radom s plastikom ali u početku je bilo ljeplivih prstiju,nereda,balona u plastici,nekad bi mi se smola stvrdla pre brzo...svega ugl.Dobro mi je došlo i to da sam si moro napravit nove kalupe,muške i ženske i odlično su ispali s njih se komad skida bez problema i ima odličnu površinu.Riješavam probleme i stvari korak po korak tako da sad kad sam uspio napravit sve potrebne djelove za obe horne jedan cilj je postignut a sad sljedi iduči.Baš danas sam krenuo u izradu stola za slaganje,na kojem ču moč poslagat sve komade horne da ih spojim u jednu cjelinu.Dosta je bitan ovaj korak jer moram naciljat početak horne točno tamo di ona treba bit radi estetskih razloga,simetrije i da kad budem montiro kuglu ne naiđem na kakva iznenađenja tipa udaranja stažne strane kugle u stjenku horne i sl.Moram i u ovom koraku postavit držače na kojim če ova horna bit pričvrščena.Vidim i da če mi ič dosta više materiala nego sam planiro i radi toga što ču morat podebljat dosta ovaj zadnji najširi dio da bi izbijego neke neprijatne rezonancije.Ugalvnom nije mi dosadno :)
Privitak/ci
Foto0687.jpg
Foto0687.jpg (57.95 KiB) Pogledano 7872 put/a.
Foto0685.jpg
Foto0685.jpg (58.69 KiB) Pogledano 7872 put/a.
Foto0689.jpg
Foto0689.jpg (55.48 KiB) Pogledano 7872 put/a.
Foto0684.jpg
Foto0684.jpg (76.87 KiB) Pogledano 7872 put/a.
Pao Pepeo

PostPostao/la Mate » 30 ruj 2013, 07:28

Na slikama to izgleda dosta dobro, dapače odlično. Ali izgleda i vrlo tanko, posebno na ustima horne.
Da li namjeravaš taj završni rub podebljati i zaobliti prema van? Oštre rubove bi trebalo svakako ubiti.
Ako budeš stavljao nove slojeve preko toga, morati ćeš napraviti novi kalup koji će spriječiti deformaciju jer će nova smola razmekšati ovu već stvrdnutu.
Možda od polovica postojećeg kalupa koje spojiš tako da formiraju cijeli kalup.
Mate

PostPostao/la Pao Pepeo » 30 ruj 2013, 11:35

Istina Mate sve je još vrlo tanko,3mm u prosjeku ali to me ne brine.Sve ču ja to podebljat naknadno kad spojim horne i to isključivo s vanjske strane jer unutrašnja se ne dira.Usta horne trebat če bit min 10 do 15 mm debela,radi strukturalne čvrtoče i smanjenja rezoniranja horne.Planiram najviše podebljat ovaj najširi dio jer debljina stjenke od 2mm kod promjera od 100mm odgovara s 4mm na 200 promjera i tako dalje.Za usta horne planiram i koristit pletenu vunu,ona je deblja i dat če mi puno veču čvrstoču,2-3 sloja bit če dovoljna.Što se tiče deformacije prilikom nanošenja slojeva se ne bojim jer znam da neče doč do toga,postoječa 3mm su dovoljna da se niš pretjerano ne makne ali istina važno je ovo da slojevi tokom nanošenja nesmiju bit deblji od nekih 3 mm jer tokom sušenja smola se zna malo povuč i deblji slojevi stvaraju veču temperaturu dok se suše.Ipak ču trebat napravit neko pojačanje dok podebljavam sve ovo a to je trebam nač neku malo veču šperu i od nje izrezat krug promjera 600mm kojeg ču stavit u usta horne da dobim pravi krug.Sad je ona malo eliptičnog oblika razlika je nekih 10mm to je radi tankih stjenki još ali kad budem dao koj sloj gore nema da mrdne i tad ču ljepo zaoblit rubove kolko debljina stjenke mi to bude dozvolila.
Evo imam jedno pitanje kolko je važna glatkoča unutarnjih stjenki,znam da zvuk voli glatke površine predpostavljam da iz razloga što tako putuje idealnom brzimom?To pitam jer mi je prolazilo kroz glavu da sve unutarnje površine pređem spric kitom pa pobrusim vodobrusnim od 600-800,možda pretjerujem jer i sad su površime skroz glatke ali ovako se moze dobit skoro da bude glatko ko staklo...čisto jedno mišljenje više.
Pao Pepeo

PostPostao/la Mate » 30 ruj 2013, 16:28

Pao Pepeo je napisao/la:...
Evo imam jedno pitanje kolko je važna glatkoča unutarnjih stjenki,znam da zvuk voli glatke površine predpostavljam da iz razloga što tako putuje idealnom brzimom?To pitam jer mi je prolazilo kroz glavu da sve unutarnje površine pređem spric kitom pa pobrusim vodobrusnim od 600-800,možda pretjerujem jer i sad su površime skroz glatke ali ovako se moze dobit skoro da bude glatko ko staklo...čisto jedno mišljenje više.

Baš sam nedavno čitao o tome s apsekta usporedbe različitih zvučnih ustroja. Nemam uopće ideju gdje sam to našao pa ne mogu poslati link.
Radilo se o ovome za horne: budući je to ipak cijev neizbježne su rezonancije . Ovdje se radilo o frekvama višeg reda pa čak i kad iste padaju izvan prijenosnog opsega horne. Dakle potpuno nepoželjne. S te osnove netko , recimo neki autoritet, je dampirao kompletnu hornu iznutra čime je dosta eliminiran taj negativni utjecaj. Sve je ovo nategnuto, jer se ne sjećam dobro.
Mislim da se čak radilo o ispunjavanju cijele horne looosy dambing materijalom. I onda se naravno izgubilo ono što je hornama najjače: glasnoća!
Shodno tome, glatka površina je prije svega važna radi estetike oka ne i uha. A opet, ne viđaju se baš takve. Sve su glatke. :lol:
Pokušati ću proguglati opet, a možeš i ti.
Mate

PostPostao/la Pao Pepeo » 01 lis 2013, 09:48

Budem još guglo da ali mislim da ču ostavit sve kako sam planiro to je površine koje se ne vide bit če samo ošmirlane finim papirom a usta če bit prođena špric kitom jer bit če ofarbana u neku ljepu boju.Nešto o izbjegavanju tih rezonancija sam čito na onim stranicama od kojih link sam dao na početnim postovima,a i primjetio sam da neki proizvođači a više po meni day-eri stavljaju treke dampinga unutar horna,i to ne u zavojima da bi smanjili brzinu vala več uzdužno na usta horne.Sad neznam al te trake teku duž cijelu hornu bo..sumljam.Probat ču i to ali kad budu horne gotove,tokom njihovog tuniranja i razvoja prvo ih moramo čut da vidimo dal im treba kakvog ljeka :)
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » 09 lis 2013, 00:25

Ljudi neznam kako je kod vas ali tu kod mene več 4 dana pada kiša i kažu da neče stat...Svi govore kako je vrijeme dobro za radit niš,ja tada naravno odgovaram da da je..a u sebi 8-) .Evo vrijeme za niš je napravilo svoje sredio sam stol i napokon jučer spoijo jednu a danas drugu hornu.Ovaj put sam znao da ču morat napravit neke male korekcije da sve ispadne kako sam si zamislio i tako je i bilo,moro sam prerezat najmanji zavoj da ga mogu malo zarotirat tako da ču dobit izgled kakav sam htio,da nisam isto bi mogo spojit hornu ali bi mi ta "ruka" malo previše stršila a stim zahvatom nisam izgubio ništa na dužini horne.Odmah sam si ugradio hvatišta na kojima če ta horna stojat a to su 2 uha od špere koja ču prekrit plastikom a ona če se kasnije pričvrstit na postolje.Sad sljedi čisti šljakerski poso stavljanje slojeva stakloplastike da ih podebljam.
Privitak/ci
Foto0698.jpg
Foto0698.jpg (110.71 KiB) Pogledano 7742 put/a.
Foto0694.jpg
Foto0694.jpg (101.52 KiB) Pogledano 7742 put/a.
Foto0693.jpg
Foto0693.jpg (59.71 KiB) Pogledano 7742 put/a.
Pao Pepeo

PostPostao/la elvis » 09 lis 2013, 09:57

Hebiga, ovo je već sada umjetničko djelo.... Meštrović!. Pozorno pratim daljnji razvoj događaja :)
elvis

PostPostao/la Pao Pepeo » 09 lis 2013, 11:32

Pratim i ja tvoje panele Elvise ne brini i znaj da stretching je najbolje odradit ujutro :D
Pao Pepeo

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.