Bok ljudi da se malo javim i da vam pokažem s kakvim mukama se borim zadnjih dana

.Zadnja dva tjedna počeo sam radit s stakloplastikom i neke stvari su išle kako trebaju a neke ne uglavnom zbog mog neiskustva.Sa stakloplastikom sam radio davno i neke stvari sam zaboravio a neke nisam ni znao ali sam ih sada zato naučio na najteži način a to jest na vlastitim greškama.A i neka jesam sad mi je drako radi toga ali kad sam bio pogriješio tada nije.
Ovako prilikom izrade kalupa nisam se pretjerano obaziro na nešto što se kasnije pokazalo vrlo bitno a to jest završni premaz.Koristeči logiku a ne znanje za završni premaz kalupa usta horne koristio sam farbu za beton,reko sam si pošto se radi o gipsu....GREŠKA!! Završni sloj kalupa mora bit otporan na nitro pošto smola koja se koristi nagriza obične boje i topi ih,tako da se koriste nitro boje,đelkot a može proč i špric kit.Uglavnom desilo mi se da i zbog loše farbe i možda tankog sloja odvajivača izrađeni komadi su se na pojedinim mjestima zaljepili za kalup, a prilikom odvajanja kalup je bio uništen.Mislim isto da se površina odlomila i zato što je gips dosta krhk.Tako nešto me nije iznenadilo jer sam tako što ipak držo u obziru ali sam se nado da se neče desit.Preostale su mi dvije opcije,zaštukat gipsane kalupe,opet ih ošmirglat pa ofarbat i riskirat da mi se opet nešto odlomi ili desi ili napravit stvari kako treba.Inače kad se nešto stvara od stakloplastike prvo se napravi model od gline ili gipsa(gips 3x jeftinaija varijanta),pa se od njega uzme kontrakalup,pa od tog kontrakalupa se napravi konačni kalup.Ja sam pokušo da preskočim ove zadnje dvije faze i skoro sam i uspio ali mi je i drago da nisam a sad ču vam reč i zašto.Kalup koj ču sad dobit bit če puno bolji,i izdržljivi to mi je važno ako ove moje horne budu imale potomke.Njihova površina če bit potpuno glađa tako da neču imat naknadnog trošenja vremena na šmirglanje neravnina i sad vidim da se kalupi savršeno ljube.Oni ravni komadi su dobri jer su rađeni na stroju i njih sam slučajno bio ofarbo običnom bojom a zavoje sam za svaki slučaj prošo đelkotom jer su ipak od gipsa.
I tako pomalo riješavam se tih dječjih bolesti s kojim se svaki projekt kad tad susretne,učim na vlastitim greškama i na tuđim savjetima a tako i inače stvari po meni idu.Ovaj vikend planiram napravit konačni kalup,vidim da ču trebat si napravit i neki stol za sklopit te horne koje se počinju vidit kako če izgledat.Iduče slike koje ču stavit mogle bi bit gotovih horna barem se nadam,poz svima