Roko:
Točno je da su konektori potencijalni izvori problema ali dobro izvedeni i kvalitetne priključnice vrijede zlata. Ako ništa kad ove mrcine poželi preseliti na drugi kat, sobu ili kuću ne mora vući parangal za sobom. Također mislim da mu ovoj fazi ne trebaju nikakva srebra i egzote. Obična dvožilna Cu licna 2,5 kvadrata će biti odlična.
Ovo sve treba najprije isprobati i ugoditi. Tek onda nastavak troškova u priključke i kabele.
Za spajanje drivera evo jedan moj trik koji koristim, pogotovo ako treba više puta skidati i montirati drivere:
na terminale drivera zalemiti 7 do 10 cm licnu s izolacijom. Ogoliti krajeve jedno 2 cm. Priključni kabel, bilo do buksni ili neprekinuti kabel do pojačala, također ogoliti cca 2 cm. krajeve međusobno uvrtiti i komad izolir trake preko. Traka sprečava eventualni kratki spoj s drugim polom ili šasijom drivera, ali još važnije sprečava oksidaciju golog bakra.
Ovo omogućava lagano odvajanje drivera prilikom skidanja, bez da se opetovano siluju lemilicom terminali na samom driveru. Jedini trošak je komadić izolir trake.
Kad su sve probe i podešavanja gotovi, onda se mogu kabeli zalemiti direktno na driver ali i ne moraju. Opisani spoj uvrtanjem dvije žica je jako dobar jer je kontaktna površina vrlo velika.
Za ovaj slučaj ja bi za potrebe testiranja kabel vodio skroz kroz hornu i kroz usta van bez ikakvog bušenja. Tek kad sve bude gotovo, onda bi razmišljao o trajnom rješenju.
Zašto ja inzistiram na testiranju prije finalizacije?
Ovo je projekt proračunat samostalno bez iskustva. Nema potvrde da to radi dobro jer nikad nije drugdje izrađen. Zapravo sve "opensource" horne različitih dizajna koje su napravljene (frugalhorn) imaju briljantne efekte ali i one manje briljantne.
Horna je filter sam po sebi. Znači ima ograničen f opseg koji je značajno manji od potrebnog. Znači da će ukupni zvuk biti sastavnica onoga što izlazi iz horne i onoga što izlazi s prednje strane drivera. Prva stvar koja će vrlo vjerojatno biti u neskladu jesu nivoi signala koji proizvodi prednja strana membrane i onoga što izlazi iz usta horne. Jedno od pitanja koje može doći u prvi plan je donja granična frekvencija horne i izobličenja koja se tu mogu javiti. Tu su dakako i drugi problemi o kojima ne bih dalje.
Sve zajedno vrlo zafrkan projekt, a osobno bi mi bilo žao da nakon ovoliko truda i ovakvih rezultata sve bude "truba".