Fostex horne

Re: Fostex horne

PostPostao/la Mate » 05 sij 2014, 18:27

Roko:
Točno je da su konektori potencijalni izvori problema ali dobro izvedeni i kvalitetne priključnice vrijede zlata. Ako ništa kad ove mrcine poželi preseliti na drugi kat, sobu ili kuću ne mora vući parangal za sobom. Također mislim da mu ovoj fazi ne trebaju nikakva srebra i egzote. Obična dvožilna Cu licna 2,5 kvadrata će biti odlična.
Ovo sve treba najprije isprobati i ugoditi. Tek onda nastavak troškova u priključke i kabele.

Za spajanje drivera evo jedan moj trik koji koristim, pogotovo ako treba više puta skidati i montirati drivere:
na terminale drivera zalemiti 7 do 10 cm licnu s izolacijom. Ogoliti krajeve jedno 2 cm. Priključni kabel, bilo do buksni ili neprekinuti kabel do pojačala, također ogoliti cca 2 cm. krajeve međusobno uvrtiti i komad izolir trake preko. Traka sprečava eventualni kratki spoj s drugim polom ili šasijom drivera, ali još važnije sprečava oksidaciju golog bakra.
Ovo omogućava lagano odvajanje drivera prilikom skidanja, bez da se opetovano siluju lemilicom terminali na samom driveru. Jedini trošak je komadić izolir trake.
Kad su sve probe i podešavanja gotovi, onda se mogu kabeli zalemiti direktno na driver ali i ne moraju. Opisani spoj uvrtanjem dvije žica je jako dobar jer je kontaktna površina vrlo velika.
Za ovaj slučaj ja bi za potrebe testiranja kabel vodio skroz kroz hornu i kroz usta van bez ikakvog bušenja. Tek kad sve bude gotovo, onda bi razmišljao o trajnom rješenju.
Zašto ja inzistiram na testiranju prije finalizacije?
Ovo je projekt proračunat samostalno bez iskustva. Nema potvrde da to radi dobro jer nikad nije drugdje izrađen. Zapravo sve "opensource" horne različitih dizajna koje su napravljene (frugalhorn) imaju briljantne efekte ali i one manje briljantne.
Horna je filter sam po sebi. Znači ima ograničen f opseg koji je značajno manji od potrebnog. Znači da će ukupni zvuk biti sastavnica onoga što izlazi iz horne i onoga što izlazi s prednje strane drivera. Prva stvar koja će vrlo vjerojatno biti u neskladu jesu nivoi signala koji proizvodi prednja strana membrane i onoga što izlazi iz usta horne. Jedno od pitanja koje može doći u prvi plan je donja granična frekvencija horne i izobličenja koja se tu mogu javiti. Tu su dakako i drugi problemi o kojima ne bih dalje.
Sve zajedno vrlo zafrkan projekt, a osobno bi mi bilo žao da nakon ovoliko truda i ovakvih rezultata sve bude "truba".
Mate

PostPostao/la Pao Pepeo » 06 sij 2014, 00:11

Mate je napisao/la:Ovo sve treba najprije isprobati i ugoditi. Tek onda nastavak troškova u priključke i kabele.

Istina,probe i tuniranje bit če više nego potrebno i nisam ni mislio odmah zalemit zvučnike jer budem ih skido sigurno više puta.Moči ču se igrat volumenom razonananog prostara,smanjivaljuči ga dodavanjem istokarenih komada na dno kugle.To ču vam morat bokazat na kojoj skici da lakše razumjete kako.Barem nešto pošto geometriom horne se nemogu igrat kod nje ču moč jedimo postavljat damping po potrebi.
A neke konektore ču več nač nije to neka investicija.
Pao Pepeo

PostPostao/la Mate » 06 sij 2014, 12:25

Pao Pepeo je napisao/la:Evo skice kako bi to trebalo ličit u paru i na udaljenosti kojoj će bit kad se smjeste u dnevni,udaljenos između drivera je neki 1,2m...ali se smatram sretnim da imam i tolko mjesta.Strelica pokazuje otprilike di če doč konektori.
slika

Evo još jedna ideja vezana za skučeni smještaj.
Pokušaj zamijeniti mjesta lijevo-desno u odnosu na skicu. Tako će driveri doći udaljenije uz isti apsolutni položaj horni. U svakom slučaju, može jedno ili drugo, zavisno od prostora i rezultata.
Mate

PostPostao/la Pao Pepeo » 06 sij 2014, 12:47

Dobro ste to primjetili Mate :D da je ih stavit obrnuto dobilo bi se nekih 35-40cm veče udaljenosti ali opet 1,5m udljenosti je malo.Za dobru pozornicu bi trebalo min 2,5m tako sam odlučio da mi je svejedno,a ovako mi izgledaju nekako ljepše.Svejedno kod ovih zvučika netreba bit definirano koj je ljevi a koj desni jer mislim da izgledaju ljepo u obe kombinacije.
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » 07 sij 2014, 19:05

Evo kako se kaže da jedna slika vrijedi 1000 rijeći brzo se da skužit kako če se te kugle radit ali da i ja malo obajasnim.Prvo za onu najdonju sliku da kažem da
to bi bio način na koj sam si mislio smanjivat volumen rezonantnog prostora bude il bito potrebe.Radit če se jedan takav komad koj tokom proba če se samo vijcima pričvrstit za stijenku kugle a kad se dobije najbolji rezultat bit če i definitivno zaljepljen.Naravno mogu ga izradit i manjeg ili večeg volumena a i može se ih stavit i 2 kom u kuglu po potrebi.Damping material ide poslje preko toga.Bitno je da komad ne bude veči od ugradbene rupe zvučnika.
Svaka kugla bit če izrađena od 7 prstenova,a svaki prsten od 12 kom drveta.Nacrti su mi potrebni i da bi vama pokazo a i da znam dimenzije letva potrebne za izradu svakog prstena i rez svakog komada za izradu prstena.Te letve ču probat u grubo ovih dana napravit pa onda idu kod jednog mog prijatelja da mi ih prođe na debljaču tako da dobim kanstantnu debljinu od 40mm po njihovoj čitavoj dužini (to mi je vrlo bitno) a tolko iznosi visina jednog prstena.Kako se režu,slažu,ljepe komadi čete vidit odmah nakon toga.Možda izgleda komplicirano ali nije tolko više trebat če dosta vremena i živaca za to napravit a i to mi je jedini način na koj ih mogu napravit.
Logično je pitanje zašto ih ne radit od jednog komada drveta??? izgledalo bi ljepše i izbjego bi se svo to rezanje...
Osobno bi mi bilo jako teško nabavit takve komade hrastovine,drvo bi tebalo bit 3,4 godine sušeno,bez pukotina čvorova i sl. a i to bi trebalo i na kraju platit.Uz to imo bi puno više toga za tokarit,pogotovo dubit,kopat bi mi bilo teško i za to bi si trebo radit specijalan držač noža a i takvo tokarenje nije baš lako.Rotirajuča masa kod početka tokarenja iz punog komada bila bi puno veča što povečava rizik da komad izleti iz čeljusti dok se vrti što nebi bilo ugodno :shock:
Privitak/ci
skan1.jpg
skan1.jpg (66.6 KiB) Pogledano 7494 put/a.
skan3.jpg
skan3.jpg (49.36 KiB) Pogledano 7494 put/a.
scan0010.jpg
scan0010.jpg (46.51 KiB) Pogledano 7494 put/a.
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » 12 sij 2014, 22:24

Eko Latest news kako se kaže
Pronašao sam hrastove grede koje ču nasjeckat na komadiče,srečom imo sam ih tu na "lageru" oko kuće ali one nisu nikako za bacit.Drvo je čuvano na suhom sigurno 5,6 godina ako ne i više,nemaju nigdije tragova crva,lijepe boje i što je isto za spomenut za Dz su (for free) jer da sam ih trebo kupit nebi bile jeftine...
Nakon malo mozganja kako ih izrezat da se najviše toga iskoristi uzo sam motorku u ruke i otpilio ih u grubo.Sad ove daske koje vidite dole idu kod frenda stolara da mi ih prođe na debljaču da sve dođu na 40mm debljine.Ja imam neku kvazi blanju i cirkular ali nisu dovoljno dobri ako se treba nešt precizno radit...
Bit će svejedno dosta škarta predpostavljam da 2/3 od ovih gredica če ić u piljevinu ako ne i više ali to je neizbježno.
Privitak/ci
IMG_0045.JPG
IMG_0045.JPG (148.64 KiB) Pogledano 7332 put/a.
IMG_0061.JPG
IMG_0061.JPG (147.42 KiB) Pogledano 7332 put/a.
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » 23 sij 2014, 00:16

Evo stigle natrag daske lijepo sređene,ispale su ok jedino neke jesu 40mm debele a neke 38mm jer majstor nije ih uspio izvuč na 40 to mojom krivicom jer dok sam rezao motornom daske na nekim od njih nisam ostavio dosta mesa da bi ispale jednolično na 40mm debljine.To mi i nije nešto pretijerano bitno,2mm razlike nije puno i neče se na oko primjetit jedino kad budem radio prstene morat će bit svaki od komadića iste debljine naravno a budem li izgubijo nešto na duljini kugle recimo na njenom kraju dodat ću osmi prsten na sedmi ali on će bit iz jednog komada ne 12 malih.
Nakon što sam dobio natrag daske sa debljače (koja bi se zapravo trebala zvat drugačije pošto su sve daske vračene mršavije :D ) od njih sam izrezo letve na odgovarajuče širine pa ih narezo na kutnoj pili kako se dole vidi.Dok ih režem ne označujem di će bit svaki rez jer sam si napravio graničnik na kutnoj.Ova pila koju imam nije dovoljno dobra i precizna i ne ostavlja mi dobar i točan rez tako da moram svaki komad proč na ovu brusilicu koju sam si napravio ali to je čak i uobičajan postupak jer je dobar spoj komada bitan,primjerice da bi imo samo 5min odstupanja na svakom rezu u 12 spojenih komada dobio bi +-2 stupnja što mi je puno.Moguče je dobit dovoljno precizan rez na kutnoj ali tad ona mora bit puno kvalitetnija a i s listom pile od 250-300mm sa gustim zubima.Može se i ove komade rezat dobro i na cirkularu sa odgovarajučom napravom( koju bi se dalo jednostavno napravit) i dobrim listom pile ali ja ću ič ipak ovim putem jer mi daje bolje rezultate,malo je sporiji al dobro.
Danas sam si tek napravio letvice i namijestio kuteve na pili i brusilici pa ovih dana režem komadiče,rađe bi si neke kobasice sijecko umjesto ovog suhog drva alio očito svako ima svoje gušte :D a i kad nema bure nema ni dobrih kobaja.Nakon sijeckanja sljedi ljepljenje komadića u prstene pa od toga napravt kugle.
Privitak/ci
IMG_0111.JPG
IMG_0111.JPG (133.54 KiB) Pogledano 7112 put/a.
IMG_0113.JPG
IMG_0113.JPG (68.73 KiB) Pogledano 7112 put/a.
IMG_0114.JPG
IMG_0114.JPG (87.31 KiB) Pogledano 7112 put/a.
IMG_0115.JPG
IMG_0115.JPG (80.84 KiB) Pogledano 7112 put/a.
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » 23 sij 2014, 20:35

Pošto smo u ovoj fazi izrade ovih zvučnika volio bi da vidite koje su sve mogučnosti izrade rezonantnog porostora na tokarskom koj netreba bit korišten samo za horne več se mogu radit i bas reflex i kompresioni zvučnici isto a i netreba bit uvjek kugla u pitanju mogu se radit i drugi oblici (pazeči na neke osnovne zakone u akustici naravno)
Malo i da vidite kakva sve umjetnička dijela rade majstori pretežno iz sjeverne amerike i canade.Segmented woodturning se zove jedna disciplina,grana kod tokarenja drva di majstori kombinaciom raznih vrsta,boja drveta i raznim tehnikama spajanja tih komadića uspijevaju dobit prekrasne vaze ,zdijele,lampe itd. kako se može vidit dole na slikama.Vrlo popularna tehnika ljudima preko bare di je drvo puno više zastupljeno od gradnje samih kuća do njihovog unutarneg uređenja,di su dobri strojevi lako dostupni po nekim razumnim cijenama i di hobistika ima sasvim neku drugu razinu nego kod nas.Ove dole slike su već dijela vrsnih majstora di preciznost i tehnika vode glavnu rijeć ali se daju napravit ljepe stvari na puno jednostavniji način isto.Ovom tehnikom sam se i ja okušao radeći zdijele,tacne,vaze jednostavnih dizaina i jednog dana ću sigurno napravit koj šareni zvučnik isto.Kod ovih mojih horni izabro sam ovaj nazovimo ga najednostavniji dizain u potrazi za nekim skladom da nebi dobio zvučnik koj bi bio previše naporan za oko ili kič.Da je kugla bila pretjerano šarena postojala bi velika mogučnost da bi se ona pretjerano isticala i bola u oko kako se već kaže,ovako mislim da sam dobio nekakav elegantniji izgled.Jednog dana možda budem eksperimentiro s raznim kombinacijama boja i vrsta kugla ali za sad sam za onu narodnu da manje je ponekad i više.
Koga interesira može bacit oko na ova dva linka dole ima interesantnih stvari.

P.S. postoje čak dosta foruma di se tokari raspravljaju i svađaju di koji komad ide i sl. :lol:
http://www.gulfcoastwoodturners.org/RES ... ut-ACC.pdf
http://www.tahoeturner.com/gallery/98.html
Privitak/ci
Southwest_Star_Bowl_1_.jpg
Southwest_Star_Bowl_1_.jpg (82.48 KiB) Pogledano 7058 put/a.
P6260078c.jpg
P6260078c.jpg (60.79 KiB) Pogledano 7058 put/a.
P1010243.jpg
P1010243.jpg (61.27 KiB) Pogledano 7058 put/a.
Orbits.jpg
Orbits.jpg (25.56 KiB) Pogledano 7058 put/a.
img_3287_r1.jpg
img_3287_r1.jpg (46.55 KiB) Pogledano 7058 put/a.
Bowl_004_res.jpg
Bowl_004_res.jpg (13.45 KiB) Pogledano 7058 put/a.
0914131606.jpg
0914131606.jpg (54.88 KiB) Pogledano 7058 put/a.
Pao Pepeo

PostPostao/la Mate » 24 sij 2014, 18:47

Pitao sam se kako tokariti unutrašnjost. Sad mi je sinulo. Radi se polovica, recimo kugle, a onda se polovice spoje kad su već obrađene iznutra. Right?

E, ako je tako, ne bi bilo loše unutrašnjost istokariti "hrapavo". Ovo je prefini izraz. "na skaline" je bolji , s utorima. Nepravilnim i nesimetričnim. Radi neželjenih refleksija naravno.
Mate

PostPostao/la Pao Pepeo » 25 sij 2014, 00:36

Radi se polovica, recimo kugle, a onda se polovice spoje kad su već obrađene iznutra. Right?[/quote]
Tako inače tokarim kugle pogotovo ako su veče i mislim da ću tako napravit i ove.Tokarit ću polovicu po polovicu jer mi je tako lakše,lijepše vidim di mi je vrh noža i kad si napravim dvije kartonske šablone unutrašnjosti kugla točno vidim di treba kolko skinut a di ne.To je jednostavniji način ali i duži a pravi majstori ponajviše radi uštede na vremenu tokare sve iz jednog komada tako da kroz grlo vaze,kugle ulaze zakrivljenim noževima u obliku kuka ili upitnika da bi skinuli višak materiala.Postoje i lukave naprave poput ove dole sa slike koje omogučavaju lako određivanje debljine stijenke i pozicije noža u izradku,da se ne tokari na slijepo.
Mate je napisao/la:ne bi bilo loše unutrašnjost istokariti "hrapavo". Ovo je prefini izraz. "na skaline" je bolji , s utorima. Nepravilnim i nesimetričnim. Radi neželjenih refleksija naravno.

Baš si trenutno malo mislim kakva bi bila bolja unutarnja površina kugle da se što više izbjegne rezoniranje unutrašnjosti kugle.Jer je cilj svega da se izbijegne zvuk rezoniranja tog prostora iza zvučnika dal on bio kugla ili kocka.Right?Mislim ići na ovu varijantu a to je da unutrašljost napravim glatku pa na to zalijepim neki damping od 1.5cm recimo po cijeloj unutrašnjosti kugle.A da želim lako bi napravio cijelu unutarnju površinu na male stepenice ili bolje reći kanale,jednostavno špicastim nožem napravim V kanale u stijenci.Da se recimo kugla radi od 3,4 puta više segmenata moglo bi se ostavit neobrađenu unutrašnjost tako bi se dobila jako nepravilna površina koja bi sigurno dobro lomila zvučne valove samo bi tad bilo nešto teže odredit unutarnji volumen kugle i bilo bi teže ako ne i nemoguče smanjivat rezonantni prostor.
Ja sam bio i neke okrugle zvučnike probao bitumirat izunutra i taj zahvat je smanjivo razonanse a to ne isključivo iz razloga što bitumen povečava cvrstoču stijenke rezonantnog prostora tako da ne vibrira nego istio iz razloga što površina nakon bitumiranja postane gruba na male valove jer je bitumen sam po sebi gust.To je zahvat koj se često radi kod subova kod horni nisam još to vidio.
Ako netko ima što o rezonantnim prostorima,ponašanju valova unutar njega damping materialu i sl. rado bih to pročito i siguran sam da bi mi pomoglo
Privitak/ci
z05_begin_hollowing.jpg
z05_begin_hollowing.jpg (17.11 KiB) Pogledano 6992 put/a.
sdr-jamieson.jpg
sdr-jamieson.jpg (12.18 KiB) Pogledano 6992 put/a.
hollowmaster.jpg
hollowmaster.jpg (11.05 KiB) Pogledano 6992 put/a.
Pao Pepeo

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.