Fostex horne

Re: Fostex horne

PostPostao/la Pao Pepeo » 11 vel 2014, 10:37

I da
elvis je napisao/la:Što se tiče zvuka, biti će tu malo sporta dok se sve ne uštima, no i to je dio projekta, naoružati se sa strpljenjem, uspjeh je tada gotovo siguran

narvavno kad home i budu kompletne,složene i svirale neče bit gotove,tuniranje i uštimavanje zvuka kolko se može sastavni je dio ovog kao i svakog drugog projekta jer bilo bi šteta ne izvuč maximum iz ovih zvučnika.Znam da će bit to opak sport ali takve sportove najviše volim :D
Pao Pepeo

PostPostao/la Mate » 11 vel 2014, 11:48

Pao Pepeo je napisao/la:Prvo fala škvadro
Mate je napisao/la:kvadratura kruga!?!?

Možda jer nisam još ni kavu popio ali ne kužim točno na što mislite??? ako mislite na unutarnji volumen trebo bi bit 9 l ko po proračunima.
inače mozak mi se uključuje tek oko 10 :D
a možda i kužim što je pisac htio reči :P

Evo 10 je već odzvonilo. Valjda si već došo sebi. :D

Pa uvalio si zvučnik s kvadratičnim okvirom u okrugli dosjed. Šteta po izgled. Eto to je pjesnik štel reć.

EDIT: Ja bi tu pokušao napraviti polumjesece od nečega iste debljine koliko je upuštenost kruga i slijepiti.
Mate

PostPostao/la Pao Pepeo » 11 vel 2014, 18:35

17:30 je e sad več kužim što ste mislili.
Meni osobno nije neka prevelika mana što se kockast zvučnik nalazi u okruglom kanalu naprotiv on će bit zaokrenut za 45 stupnjeva nego se inače montira tj. diagonale na 4 rupe bit će okomito i vodoravno.Taj kanal ću ofarbat u crno najverovatnije ,tako da dobijem neki sklad s nosačem horni koj će takađer bit crn.Jenako tako membrana zvučnika i horna izunutra su jednake boje to su pomeni neki detalji koji će doprinijeti do ljepšeg izgleda i boljeg zajedničkog sklada svih elemenata.

Taj kanal u kojemu se driver nalazi je namjerno napravljen i ima svoju svrhu.Kako se dole s nacrta vidi predvidio sam si jednog dana napravit drveni poklopac koj će se stavit na hornu kada se ona ne koristi.Neki proizvođači također pokušavaju sačuvat svoje skupocijene drivere od prašine i raznih ostečenja (tipa dijete+slatki mali prstići,dijete+flomasteri,loptice,pikado strelice :shock: )nekakvim kapicama ili poklopcima pa tako ću i ja.Zvučnik kada se ne bude slušo postat će jedna savršena drvena kugla spojena na nekakvu ogromnu trubu i siguran sam da manje upučeni neče točno znat u što to gledaju kod budu vidili ove zvučnike.
Bilo je malo mozganja oko toga na koj način napravit da se taj poklopac lako stavlja i skida a i da se dobro drži na svom jestu.Smislio sam kako a to je da na dno poklopca dođe zaljepljen magnetni prsten od 2mm,istog materiala poput onih naljepnica za na hladnjak.
http://www.ebay.com/itm/2-X-Flexible-Ma ... 3a781febeb
Ovaj je od 1mm ali sam vidio da ima i od 2 za još maje pare.To je razlog postojanja tog kanala koj treba da sakrije ta 2mm magneta.Te poklopce ću napravit zadnje,sad mi još netrebaju.

Evo dole i po koja slika s neta okruglih zvučnika.Uz malo mašte i znanja moguče je napravit zaista svašta.Ono oko s najdonje slike je jedan sub koj sam si napravio prije nekih 3 godine i lijepo uveseljava moje mladenačke dane.
Oko je pasivni subwofer,bas reflex tipa 400mm u promjeru,driver 8 inch 200 Wrms-a.Port je izveden kroz postolje koje je ujedno i jedna mala horna (ono plavo).Pokazao sam vam ga jer ga smatram pradjedom ovih mojih horni i iz njega sam dobio malo inspiracije da ih napravim ovakve kakve jesu.
Ako se ga malo bolje promotri vidit će se da taj moj sub ima sve predispozicije da postane i on horna kad naraste samo mu fali jedno 6m trube :D
Privitak/ci
1.jpg
1.jpg (52.45 KiB) Pogledano 7379 put/a.
0.jpg
0.jpg (7.71 KiB) Pogledano 7379 put/a.
HomeMadeSub.jpg
HomeMadeSub.jpg (73.53 KiB) Pogledano 7379 put/a.
ProclaimAudioworks.jpg
ProclaimAudioworks.jpg (22.65 KiB) Pogledano 7379 put/a.
Foto0677.jpg
Foto0677.jpg (77.27 KiB) Pogledano 7379 put/a.
Pao Pepeo

PostPostao/la zika » 11 vel 2014, 20:03

Poklopac se (sve vreme) uredno i vidi na slikama, zar ne?
Taman sam pomislio da, kao pravi starac, priviđam sebi (po)neke delove... ;)
No use permitting some prophet of doom to wipe every smile away. Come hear the music play. || In a search for the best simulacrum...
zika

PostPostao/la Pao Pepeo » 11 vel 2014, 20:31

Poklopci fizički još ne postoje,ali vidi se njihov presjek ljevo na nacrtu.Vi ste sigurno mislili na onaj prsten desno u kutiji sa slika di su kulge,ono mi služi za prihvat kugle u tokarski na to ih vijcima pričvrstim.Ali bit će slični barem promjer je taj.
Pao Pepeo

PostPostao/la zika » 11 vel 2014, 21:19

Pao Pepeo je napisao/la:Poklopci fizički još ne postoje,ali vidi se njihov presjek ljevo na nacrtu.Vi ste sigurno mislili na onaj prsten desno u kutiji sa slika di su kulge,ono mi služi za prihvat kugle u tokarski na to ih vijcima pričvrstim.Ali bit će slični barem promjer je taj.
Ipak je nemoguće pobeći od starosti i ćoravosti... ;)
No use permitting some prophet of doom to wipe every smile away. Come hear the music play. || In a search for the best simulacrum...
zika

PostPostao/la Pao Pepeo » 13 vel 2014, 18:31

Tko pita taj ne skita zika ;)
Evo rupa za prihvat kugle na hornu je odrađena,jednostavno nakon označavanja di ona treba bit pilom sam odstranio višak i turpiama dovršio posao.
Sljedio je jedan korak kojega sam dugo priželjkivao ali kojeg sam se i malo plašio a to je probna montaža kugle na hornu.Naime pošto nacrti ovih zvučnika nisu rađeni na nekom računalnom programu ili sl. već na papiru uz pomoč olovke i trigonometrije postojala je ne tako mala mogučnost da ne ispadne sve kako sam si zamislio.Mislim na to da kugla ne bude lijepo poravnata s hornom,lupa u nju s zadnje strane,zvučnik ne gleda u istom smjeru kao i usta horne itd...
Srečom položaj kugla je točan,sve je poravnato i u ravnini kako je trebalo da bude,razmak dna kugla i horna je također ok i kombinacija boja horni i drveta mi se sviđa.Da bi se to sve postiglo važni trenuci su bili dobar nacrt kao prvo,pa točan spoj svih komada od kojih je horna sačinjena na stolu za montažu i dobra kugla s dobro pozicioniranom rupom za prihvat.Sad kad sam vidio da sve to štima puno mi je lakše....
One male rupice su zakitane i kugle su sad spremne za lakiranje,nakon toga čete vidit kako to sve liči zajedno 8-)
Privitak/ci
IMG_0296.JPG
IMG_0296.JPG (71.08 KiB) Pogledano 7289 put/a.
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » 20 vel 2014, 20:34

Odrađena je još jedna faza recimo dosta važna što se izgleda tiće a to jest lakiranje ovih kugla pa da kažem par rijeći o tome.Prvo sam se trebo odlučiti kakvu završnu obradu želim i dali želim mijenjati boju drveta ili ne.
Odlučio sam se na klasični bezbojni sjajni lak pošto se radi o hrastovini mislim da bi bilo šteta mjenjat njenu boju nekakvim bajcevima ili onim beltop lakovima,a i sam bezbojni lak je lagono potamnijo nijansu drveta dajuči mu neku smeđkasto zlatnu boju koja mi se sviđa.
Korištenjem nekakvih bajceva (kojih se danas da nabavit u puno različitih nijansa) prije lakiranja kod nekih drveta znaju se dobit lijepi rezultati,ali kod hrastovine bi izgubio njen odsjaj i detalje koje ona ima tako da ništa od toga.Imo bi samo jednu prednost da sam malo promijenio boju bajcom a to jest da on ujednačuje tamne i svijetlie djelove drva.Da se primjetit na kuglama da neki komadi su lagano drugačiji pošto nisu svi od iste daske ređeni i ovisi di je taj komad bio dal bliže nekom čvoru,bliže kori drveta ili bliže njegovom centru itd...ali razlika u boji nije pretjerano strašna tako da se ni ne primjeti previše.

Samo lakiranje sam radio na uobičajan način,prvo da kažem da u startu površina kugla mi je bila dobro pobrušena pošto meni na tokarskom je jako lako doći do glatkih površina jednostavno dok se komad vrti na njega prislonim komad šmir papira i nakon dvije vrste granulacije komad postane savršeno izglađen.Prije lakiranja kugle sam ispuho s kompresorom da bi odstranio prašinu iz pora drveta.Prva ruka laka se daje uvjek rijeđa tj. 20% razrijeđivača cirka a ostale s nekih 5%.
Na ove kugle je išlo 6-7 ruku laka više ni sam neznam :) ,morao sam ih dat tolko da se cijela površina jednoliko pokrije jer drvo i nakon 4-5 ruke još uvjek na pojedinim djelovima pilo lak.Da se radi neki furnir možda nebi bilo potrebe tolko ruku dat ali ja sam morao...postupak nije kompliciran ni pretjerano dug za radit samo je malo gnjavaža čekat svaki put 24 sata da se lak osuši.
Važno je prije svakog novoga sloja laka površinu malo izmatirati vodobrusnim od nekih 600 a može i manje,ja sam nabavio neki koji ima 7-8 mm spužve na poleđini koj je ko rođen za ovaj poso.Pošto farbam kistom tako se gube njegovi tragovi,ubijaju se balončići zraka ako ih ima,muhice i prljavština a što je najbitnije svaki novi sloj laka bolje uhvati na onaj prijašnji.
Na kraju sam kugle ispoliro pastom za poliranje i onom vatom koja je namjenjena za to.Krajni rezultat je dosta dobar,lak je svugdije jednolično nanesen,dobio se visok sjaj i boja je ispala ok (moglo se to sve napravit i bolje ali za kučne uvjete i ovo je avion :D )

Kupio sam si silikon,vijke i što mi već sve treba da montiram ove kugle na horne sad samo da nađem malo vremena za vikend i vodim horne na jedan spoj na slijepo :D
Privitak/ci
IMG_0326.JPG
IMG_0326.JPG (72.5 KiB) Pogledano 7003 put/a.
IMG_0325.JPG
IMG_0325.JPG (60.92 KiB) Pogledano 7003 put/a.
Pao Pepeo

PostPostao/la Roko » 21 vel 2014, 19:10

Prekrasno! :clap: Pravo malo umjetničko djelo :thumbup:
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la Pao Pepeo » 23 vel 2014, 02:03

Fala Roko,drvene kugle su ono malo rijetke u hi-fi svijetu pa mislim da su i zato malo fora a moglo bi se tu napravit još i svašta...
Danas je još jedna faza odrađena uspio sam spojiti kugle i horne i evo kako to lići zajedno.Da se viditi da onaj kanal u kojem je zvučnik nisam ofarbao u crno,budem li se za tim odlučio uvijek to mogu kasnije napravit a obrnut postupak bio bi puno teži. Montaža kugli je išla manje više bez problema,prvo sam stavio silikona između kugla i horne a kasnije jednostavno vijcim ih stegnuo zajedno.

Ipak vidjevši kolko su kugle teške a i zbog načina na koj se horne love na željezni stalak odlučio sam stavit onaj vijak na dno kugle o okjem sam bio ranije pričao.Vjerujem kako će mi on donest samo prednosti,kao prvo znatno će povečat krutost cijele konstrukcije,drugo malo će smanjit rezoniranje horni a gotovo da se ga ni ne vidi tako sakrivenog... Također sam taj vijak pustio da viri nekih 5-6 cm unutar kugli,to će mi olakšat tuniranje horni jer bude li bilo potrebe za smanjivanje volumena rezonantnog prostora lakše cu mijenjat one dodatke koje sam planiro postavljat na dno kugli.Ti dodaci za smanjivanje volumena imat će rupu u sredini tako da će se stegnut samo jednom maticom.Kada se bude došlo do idealnog volumena bit će i zalijepljene.

Sad mi slijedi jedna faza o kojoj sam uvijek razmišljo kako će bit faza "ma lako čemo" a sad kako sam do nje i stigao vidim da neče bit baš tolko ni lagana...
Pričam o izradi željeznih stalka za ove horne i pričam o tome kako se ih treba napravit da budu čvrste i stabilne a istovremeno lijepo osmišljene da se lakše stope s ostatkom u jednu skladnu cijelinu.Odprilike znam kako ću ih napravit i kako će izgledat sad to trebam sve stavit na papir,vidit koje cijevi ću koristit i kolko mi ih treba,napravit si neku napravu za ih savijati i još toga.
Kad stalci budu bili gotovi moči ću reći da sam pri kraju ovih horni što se tiče njihove izrade,pomalo se počinjem osiječati poput maratonca koji je pretrčao 40 i fale mu još ona zadnja 2 km...ali se cilj polako več vidi pa mi jelakše :D
Kasnije ide tuniranje i štimanje ovih zvučnika ali to bi više okarakteriziro kao neku pariju šaha nego kao maratom (baren se nadam da se ne pretvori u maraton :D )
Privitak/ci
scan0042.jpg
scan0042.jpg (25.86 KiB) Pogledano 6536 put/a.
IMG_0340.JPG
IMG_0340.JPG (135.57 KiB) Pogledano 6536 put/a.
IMG_0344.JPG
IMG_0344.JPG (129.27 KiB) Pogledano 6536 put/a.
Pao Pepeo

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.