Odrađena je još jedna faza recimo dosta važna što se izgleda tiće a to jest lakiranje ovih kugla pa da kažem par rijeći o tome.Prvo sam se trebo odlučiti kakvu završnu obradu želim i dali želim mijenjati boju drveta ili ne.
Odlučio sam se na klasični bezbojni sjajni lak pošto se radi o hrastovini mislim da bi bilo šteta mjenjat njenu boju nekakvim bajcevima ili onim beltop lakovima,a i sam bezbojni lak je lagono potamnijo nijansu drveta dajuči mu neku smeđkasto zlatnu boju koja mi se sviđa.
Korištenjem nekakvih bajceva (kojih se danas da nabavit u puno različitih nijansa) prije lakiranja kod nekih drveta znaju se dobit lijepi rezultati,ali kod hrastovine bi izgubio njen odsjaj i detalje koje ona ima tako da ništa od toga.Imo bi samo jednu prednost da sam malo promijenio boju bajcom a to jest da on ujednačuje tamne i svijetlie djelove drva.Da se primjetit na kuglama da neki komadi su lagano drugačiji pošto nisu svi od iste daske ređeni i ovisi di je taj komad bio dal bliže nekom čvoru,bliže kori drveta ili bliže njegovom centru itd...ali razlika u boji nije pretjerano strašna tako da se ni ne primjeti previše.
Samo lakiranje sam radio na uobičajan način,prvo da kažem da u startu površina kugla mi je bila dobro pobrušena pošto meni na tokarskom je jako lako doći do glatkih površina jednostavno dok se komad vrti na njega prislonim komad šmir papira i nakon dvije vrste granulacije komad postane savršeno izglađen.Prije lakiranja kugle sam ispuho s kompresorom da bi odstranio prašinu iz pora drveta.Prva ruka laka se daje uvjek rijeđa tj. 20% razrijeđivača cirka a ostale s nekih 5%.
Na ove kugle je išlo 6-7 ruku laka više ni sam neznam

,morao sam ih dat tolko da se cijela površina jednoliko pokrije jer drvo i nakon 4-5 ruke još uvjek na pojedinim djelovima pilo lak.Da se radi neki furnir možda nebi bilo potrebe tolko ruku dat ali ja sam morao...postupak nije kompliciran ni pretjerano dug za radit samo je malo gnjavaža čekat svaki put 24 sata da se lak osuši.
Važno je prije svakog novoga sloja laka površinu malo izmatirati vodobrusnim od nekih 600 a može i manje,ja sam nabavio neki koji ima 7-8 mm spužve na poleđini koj je ko rođen za ovaj poso.Pošto farbam kistom tako se gube njegovi tragovi,ubijaju se balončići zraka ako ih ima,muhice i prljavština a što je najbitnije svaki novi sloj laka bolje uhvati na onaj prijašnji.
Na kraju sam kugle ispoliro pastom za poliranje i onom vatom koja je namjenjena za to.Krajni rezultat je dosta dobar,lak je svugdije jednolično nanesen,dobio se visok sjaj i boja je ispala ok (moglo se to sve napravit i bolje ali za kučne uvjete i ovo je avion

)
Kupio sam si silikon,vijke i što mi već sve treba da montiram ove kugle na horne sad samo da nađem malo vremena za vikend i vodim horne na jedan spoj na slijepo