Fostex horne

Re: Fostex horne

PostPostao/la Pao Pepeo » 25 vel 2014, 22:04

Sve ovisi tko taj SE gradi Bepone :lol:

Evo kako se polako bližimo kraju ove gradnje volio bih reć dvije tri o nekim fazama rada koje su se možda uzele zdravo za gotovo a to su proračun i dizainirane ovih horni.Ove faze su mi bile najzabavnije i najdraže ako me se pita,i bilo je od ključne važnosti da se sve unaprijed dobro isplanira i nacrta pošto je ovo jedan dosta složeni projekt kod kojega naknadne inprovizacije bi bile jako teško izvedive.Bilo je tu dosta crtanja jer krajni nacrt nije došao preko noći ali volim crtat tako da sam uživao u tome.Skice sam nekako posložio po vremenu kako su nastajale tako da one čudnije na vrhu su stare a nekih 3 godine već.
Otad me i prati želja za si napravit neke zvučnike dobre reprodukcije i prilagođene za rad s cijevima.Pri odabiru vrste zvučnika naravno da sam i gledao da se prilagodi i ukusima u glazbi koje imam ali pošto su oni ponekad jakooo različiti znam da ne postoje zvučnici koji bi udovoljiti svim mojim prohtjevima ali vjerujem da ove horne večini hoće.Tako malo uz vrste zvučnika koje sam dotad poslušao i čitajući po netu primijetio u kojem smjeru ide sve više zaljubljenika u dobar zvuk,kakve kutije hvale i s kakvim pojačalima tako da nakraju sam došao na zaključak da si moram napravit hornu s fullrange driverom.Još uvijek neznam dal je to pravi odabir za mene,ali jako mi se svidila ta "jednostavnost" u konstrukciji i sav taj šarm koji mogu horne da daju proizvodeći jedan pun,realan a sad i vidim odnosno čujem i glasan zvuk.A pridodamo li tome da sve to daju iz samo jednog malog i slabašnog zvučnika stvar mi postane ješ bolja.

Driver koji sam odabrao je kao znate Fostex FE166en a činio mi se kao najbolji izbor iz više razloga.Prvo odnos cijena kvaliteta je više nego dobra,svi ga hvale kako ima odlične srednje i visoke tonove (ne lažu...)a uz ovolke trube bass-a mu neće falit.Istina je da ispod 53Hz neide ali to neće bit nikakav problem za uživanje u večini glazbe koju volim.Dvoumio sam se dal da koristim 206-cu ali primjetio sam da mu često ekipa dodaje supertviter a ide samo 3 Hz niže do 166-ce tako da odluka je na nju pala.Imo bi neke prednosti u večoj povšini membrane i nešto večoj snazi 206-ce istina ali negdije drugdije bih gubio...
Bio je u igri i jedan model Audionirvane ali zbog visoke cijene je otpisan.

U početku sam planirao radit horne kako se vidi na prvoj slici.Rezao bi komade od neke debele špere pa ih ljepio zajedno.Ništa od toga mi se nije pretjerano sviđalo jer znajući otprilike kolko mi horna treba bit duga zvučnik bi mi nakraju izašao velik poput ormara...jednostavna kocka...a itad sam mislio da bi mi njihova gradnja bila skupa zbog puno škatrta (a ovako me došlo 3 x više :lol: )
Gledajući onaj sub koji sam vam ranije bio pokazao dugo sam mozgo kako spojiti rezonantni prostor u obliku kugle i neke horne koja bi bila izvediva s raspoloživim sredstvima i znanjem.Stakloplastika se ispostavila kao jedini mogući izbor za realizaciju horni i njena izrada u više segmenata koji se kasnije spoje u jenu cijelinu.Zapravo mogla su se odabrat i karbonska vlakna ali kozna zašto nisam... :D
Nakon što sam proračunima dobio osnovne 4 veličine kod horne a to jest volumen rezonantnog prostora,površina usta-grla horne i njena duljina krenuo sam crtat na koje sve moguče načine mogu presavit tu trubu da dobro svira i lijepo izgleda.Za dobit dobar zvuk gledao sam da mi zvučnik i usta horne budu blizu jedan drugome,da koristim što manje zavoja kod horne,da oni budu blagi i da sam način na koj se ona hvata za postolje i kuglu smanjuje neželjene vibracije.
Zvučnik bi mi trebo bit na 830-850 mm visine jer uglavnom dok slušam muziku sjedim razvaljen u niskoprofilnoj fotelji koju imam tako da su nešto nize nego je to praksa.
Što se izgleda tiče gledao sam da mi se sviđa kao prvo,gledao sam i da mi se neke stvari poklapaju jedna s drugon,vodio sam računa o skučenom prostoru kojeg imam i da ove horne svojim oblicima,bojama ostave jedan poseban dojam kod promatrača.Kako dolazim do kraja ovog projekta vidim neke sitnice koje bi mijenjao i poboljšanja koja bi se još tu dala napravit ali u globalu sam zadovoljan kako je sve ispalo.

P.S.
Vidite Mate da su ove horne mogle i puno gore ispast :D i ako bi koj graditelj koristio moje lampe za svoja pojačala kako vidite i time se bavim :lol:
(pobijegle su mi haha)
Privitak/ci
ScanImage41.jpg
ScanImage41.jpg (101.56 KiB) Pogledano 7696 put/a.
ScanImage37.jpg
ScanImage37.jpg (79.28 KiB) Pogledano 7696 put/a.
ScanImage38.jpg
ScanImage38.jpg (70.94 KiB) Pogledano 7696 put/a.
ScanImage39.jpg
ScanImage39.jpg (89.98 KiB) Pogledano 7696 put/a.
ScanImage44.jpg
ScanImage44.jpg (26.66 KiB) Pogledano 7696 put/a.
ScanImage43.jpg
ScanImage43.jpg (35.09 KiB) Pogledano 7696 put/a.
ScanImage42.jpg
ScanImage42.jpg (38.92 KiB) Pogledano 7696 put/a.
ScanImage45.jpg
ScanImage45.jpg (31.04 KiB) Pogledano 7696 put/a.
Pao Pepeo

PostPostao/la Mate » 25 vel 2014, 22:43

I na kraju si se jako približio ovome:
slika

Ova tvoja konstrukcija mene zapravo zapanjuje i cijelo vrijeme izrade ne mogu si predočiti čime si i kako mjerio i postigao te prostorne egzibicije. Odvojeni kalupi, nagibi kutevi .... stvarno skidam kapu. Sad kad je gotovo i to tako uspješno, više nije ni važno. Ali da će dovršetak priče, stalak i ukrudba svega donijeti malo gorčine i pokvariti malo umjetnički dojam, bojim se da hoće.
Mate

PostPostao/la Pao Pepeo » 26 vel 2014, 10:41

Mislim da se horne ovakvog oblika i nemogu pretjerano razlikaovati jedna od druge.Ako rađene okruglog presijeka,eksponencijalnog rasta i s dužinom koja je gotovo uvijek oko 3m sve su tu negdije...razlike su u načinu na koj se ih presavija i postavi u prostor.Da na ovoj slici gore pored horni stoji jedna osoba prosiječne visine odmah bi te vidili zašto nisam išao na taj dizain,a i tu je ona da je uvijek lijepše napravit nešto svoje što još nije nitko.
Ali da primjerice idem radit neku hornu za neki manji driver koj bi automatski imo višu rezonantnu a time i horna bi bila nešto krača možda bi ih napravio slične ovim gore bo??
Vidim da će bit izazov napravit ove stalke da vam se sviđaju :D ali izazove kako vidite volim pa ću se potrudit da ih dobro napravim.Taj stalak koji mi treba od početka je sastavni dio ovih mijih horni tako da sam siguran da će se dobro uklopit.Baš sam juče bio vidit koje cijevi tu kod nas nude,ima dosta široki izbor i mislim da će mi trebat i vše vrsta od 12,17 i 21 mm u promjeru s 1mm debelom stijenkom.Trenutno ove od 17 nemaju tako da dok čekam ću si nacrtat kako bi to trebalo bit.
Pao Pepeo

PostPostao/la NINO.S » 26 vel 2014, 17:25

Bakar mesing bi po meni ljepo legao

Kako kaze Roko posjeca na stari brod po bojama

Pa neka bude parobrod

Pozdrav :admin:
NINO.S

PostPostao/la Roko » 27 vel 2014, 19:54

bepone je napisao/la:nikakav problem nece biti napraviti mali SE ampic za ove zvcnike, sjecam se poseblog zvuka koji sam imao pred 7 godina sa (slicnim) fostexima FE207 u MLTL kutiji, udruzeni sa sinle ended ampicen sa 12B4A lampicom u izlazu i sa njenih 0.6W pruzali odlicno drustvo godinu dana :P
super zvucnjaci pulezon!

Ejla Bepo, tebe ćemo zadužit da čoviku pomogneš oko prave amplifikacije za te fine visokoosjetljive drajvere. Ti si mu nekako tamo najbliži Puli, pa moreš to uživo izvidit i isprovat ;)
Mislim da je Ivo (aparatusonitus) imao jednu izvrsnu shemicu za 2a3 lampadinu, meni prekrasno zvuči ta triodica.
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la Pao Pepeo » 27 vel 2014, 22:00

Amplifakacija??? bolje reći lampifikacija :D
Nešto fino poput 2a3,300b ili sl. nemogu si ni zamislit da posjedujem...i mislim da bi bilo ko rođeno za mene ali otom potom doći će vrijeme i za to a pomoć vas forumaša daleko je poznata.

Fala Nino na prijedlogu ali nije mi baš početna zamisao bila da mi horne liče na neki parobrod :lol: više na neki gliser...jer sam siguran da im se prikači Tomos 4 na usta i baci u more 10 milja bi radile sigurno...
Korištenjem tih materiala koje ste mi predložili olakšala bi mi izradu stalka samo što se savijanja cijevi tiće ostalo bi mi sve otežalo.Ti materiali mogu se zajedno spajati lemljenjem primjerice ali takvi spojevi nebi mi nikako pasali jer konstrukcija mora mi biti kolko tolko čvrsta.Moglo bi se ih spajat zakovicama to bi več bilo puno bolje ali bi mi zmatno zakompliciralo izradu.
Bakar kao material za izradu nekakvih stalka,držača ili raznoraznih predmeta mi se ponekad jako sviđa zapravo najviše ona zelena patina koju bakar dobije nakon nekog vremena koja ukonponirana s nekim bojam i materialima zna dat jako modrenu cijelinu.Za ove moje horne nebi baš išla jer o tome se moralo mislit ranije več tokom početnog dizajna.

Da napokom razotkrijem taj misteri oko stalka napravio sam skicu da vidite kako sam si to zamislio.Za njegovu izradu koristiti ču uglavnom cijevi od 12,17 i 21 mm u promjeru s stijenkom od 1mm.Stalak će imat 3 noge da bi se bolje ukopio u jednu cijelinu s hornom i kuglom,a i jer kad se radi predmete na 3 noge nikad se ne ljuljaju ma kolko god podloga neravna bila ;) Dok sam određivo di će mi doći noge vodio sam računa i o težištu horni kojeg sam odredio od oka...jer drugog načina ni neznam.Za napravit ovaj stalak jako će mi pomoći jedan zaljezni stol koji imam tu iza kuće,na njemu ću savijat komade.
Prvo moram si napravit bazu koja bude malo sličila na jedan trokut,zapravo dava ta trokuta rađena od cijevi od 21 bit će jedan iznad drugoga.Te "trokute" razdvojit ću s nekim komadićima željeza od nekih 15mm.
Za ove veče zavoje več sam si napravio oko čega ih savijat sad si trebam napravit još neke oblike oko kojih radit ove blaže lukove.
Horne več imaju na sebi postavljene neke uši za njihov prihvat na stalak sad trebam samo pokušat da mi se poklope s ovim okomitim cijevima.Da pokušam spriječiti da mi se cijevi spljošte dok ih budem savijao koristit ću jedan stari trik a to je da ih napunim s riječnim pijeskom pa krajeve cijevi dobro začepim.Bude li poso oko savijanja teško išao mogu uvijek koristit plinski brener da si malo olakšam stvari ali mislim da za tim neče biti potrebe.

Tako sam si ja to zamislio u teoriji sad ćemo vidit dal će bit i tako u praksi :)
Privitak/ci
IMG_0385.JPG
IMG_0385.JPG (39.39 KiB) Pogledano 7121 put/a.
IMG_0381.JPG
IMG_0381.JPG (116.09 KiB) Pogledano 7121 put/a.
IMG_0382.JPG
IMG_0382.JPG (75.75 KiB) Pogledano 7121 put/a.
Pao Pepeo

PostPostao/la Mate » 01 ožu 2014, 11:41

Pepele
jedna malo smjelija ideja i po meni jednostavnija:
ScanImage44.jpg
ScanImage44.jpg (32.67 KiB) Pogledano 6699 put/a.

U pogledu na desnoj strani slike je krivo jer slika nije točna. Kad se aplicira na stvarnu izrađenu hornu, desna cijev prolazi od kugle pa između cijevi horne. S lijeve strane ide od kugle pored horne.
Ukrasne kugle na krajevima nosača, služe kao nogice na podu. Treba dodati još jednu straga.
Samo kao ideja. Treba provjeriti i doraditi.
Mate

PostPostao/la Pao Pepeo » 01 ožu 2014, 17:53

Vama Mate predlažem da se prijavite na onaj kviz s RTL-a - Tog se nitko nije sjetio :D vratili bi se kući s kojom tisućicom sigurno.
Pošto ste našli vremena i volje da malo mozgat oko mog stalka tako sam moro bacit to na papir da vidimo kako bi to izgledalo i da vidite još jednu malu opciju koju ove horne nude možda vam se ovako više svide???
Ovaj vaš prijedlog je svakako interesantan i dobar :thumbup: zato hvala ali ipak se držim moje početne vizije iz više razloga.Kako se da vidjet čak na onoj mojoj skici na dnu prve stranice izgled ovih horni,njihov oblik,boje položaj i sam stalak odredio sam od samog početka i kako se sve to vremenom plako pretvara u stvarnost veoma sam zadovoljn jer mi se jako dopada.I kao što je netko jednom rekao "kad si zacementiraš onda si zacementirao" ;)
Također iako ova vaša konstrukcija na prvu liči jednostavnija i lakša za napravit zapravo i nije barem ne za mene u "kućnim" uvjetima.Da bi ona bila zadovoljavajuće čvrsta da podnese težinu horne i kugle trebalo bi je napravit od cijevi od min 30-35mm s debelom stijenkom.Takve cijevi bilo bi mi nemoguće doma savijat iako lukovi bi bili blaži.

Evo primjerice da sutra ulovim zlatnu ribicu bojim se da bi bijo tolka budala da za posljednju želju zaželim neke lijepe stalke od ljevane bronce u nekom art nouveau ili deco stilu (stilovi u koje sam odavno zaljubljen) e to bi bili idealni stalci za ove moje horne :)
Kako vidite jako sam skroman....
Privitak/ci
IMG_0398.JPG
IMG_0398.JPG (48.1 KiB) Pogledano 6668 put/a.
21E38B57.jpg
21E38B57.jpg (54.63 KiB) Pogledano 6668 put/a.
imagesCA3VJIPF.jpg
imagesCA3VJIPF.jpg (3.58 KiB) Pogledano 6668 put/a.
is039c.jpg
is039c.jpg (84.51 KiB) Pogledano 6668 put/a.
Pao Pepeo

PostPostao/la Mate » 01 ožu 2014, 20:03

'ebiga. Taj mi se nagib nikako ne sviđa. Htio sam te navući da ispraviš kuglu u "ispravan" položaj, ali si me prozreo. :D :D

Za savijanje cijevi, pravac Uljanik , radiona cjevara ili još bolje 'idrauličari. Tamo je poslovodja sigurno neki Grah ili Rodolfi (gadjam nasumce :lol: ). Oni imaju naprave za savijanje cijevi. A bit će da ima i koja takva okolo po radionama. 'Oćeš li da se ja raspitam di još ima?
Mate

PostPostao/la Pao Pepeo » 01 ožu 2014, 20:51

hahah a taj nagib se meni jako sviđa :D nacrtao sam je ravno vama na gušt
Hvala za pomoć oko savijanja ali neće trebat pitat,znam bar 5 mijesta di bi mogo odnest savit cijevi a pošto sam i ja bivši uljanikovac znam da tamo za 5 l crnog ili bijelog nove horne bi mi napravili da treba :lol:
Pokušat ću napravit ove stalke sam doći če me jeftinije a i veči je gušt kad se sve sam uspije napravit,neka diy filozofija koja me duže prati mislim da me razumijete.
Vidit čemo uskoro dal će mi to uspijeti,bojim se da ovaj idući tjedan neću moči niš radit radi drugih obaveza koje imam ali zato ću si sve malo bolje nacrtat,isplanirat a i material bi nogo ić uzet...
Pao Pepeo

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.