Evo kako se polako bližimo kraju ove gradnje volio bih reć dvije tri o nekim fazama rada koje su se možda uzele zdravo za gotovo a to su proračun i dizainirane ovih horni.Ove faze su mi bile najzabavnije i najdraže ako me se pita,i bilo je od ključne važnosti da se sve unaprijed dobro isplanira i nacrta pošto je ovo jedan dosta složeni projekt kod kojega naknadne inprovizacije bi bile jako teško izvedive.Bilo je tu dosta crtanja jer krajni nacrt nije došao preko noći ali volim crtat tako da sam uživao u tome.Skice sam nekako posložio po vremenu kako su nastajale tako da one čudnije na vrhu su stare a nekih 3 godine već.
Otad me i prati želja za si napravit neke zvučnike dobre reprodukcije i prilagođene za rad s cijevima.Pri odabiru vrste zvučnika naravno da sam i gledao da se prilagodi i ukusima u glazbi koje imam ali pošto su oni ponekad jakooo različiti znam da ne postoje zvučnici koji bi udovoljiti svim mojim prohtjevima ali vjerujem da ove horne večini hoće.Tako malo uz vrste zvučnika koje sam dotad poslušao i čitajući po netu primijetio u kojem smjeru ide sve više zaljubljenika u dobar zvuk,kakve kutije hvale i s kakvim pojačalima tako da nakraju sam došao na zaključak da si moram napravit hornu s fullrange driverom.Još uvijek neznam dal je to pravi odabir za mene,ali jako mi se svidila ta "jednostavnost" u konstrukciji i sav taj šarm koji mogu horne da daju proizvodeći jedan pun,realan a sad i vidim odnosno čujem i glasan zvuk.A pridodamo li tome da sve to daju iz samo jednog malog i slabašnog zvučnika stvar mi postane ješ bolja.
Driver koji sam odabrao je kao znate Fostex FE166en a činio mi se kao najbolji izbor iz više razloga.Prvo odnos cijena kvaliteta je više nego dobra,svi ga hvale kako ima odlične srednje i visoke tonove (ne lažu...)a uz ovolke trube bass-a mu neće falit.Istina je da ispod 53Hz neide ali to neće bit nikakav problem za uživanje u večini glazbe koju volim.Dvoumio sam se dal da koristim 206-cu ali primjetio sam da mu često ekipa dodaje supertviter a ide samo 3 Hz niže do 166-ce tako da odluka je na nju pala.Imo bi neke prednosti u večoj povšini membrane i nešto večoj snazi 206-ce istina ali negdije drugdije bih gubio...
Bio je u igri i jedan model Audionirvane ali zbog visoke cijene je otpisan.
U početku sam planirao radit horne kako se vidi na prvoj slici.Rezao bi komade od neke debele špere pa ih ljepio zajedno.Ništa od toga mi se nije pretjerano sviđalo jer znajući otprilike kolko mi horna treba bit duga zvučnik bi mi nakraju izašao velik poput ormara...jednostavna kocka...a itad sam mislio da bi mi njihova gradnja bila skupa zbog puno škatrta (a ovako me došlo 3 x više

Gledajući onaj sub koji sam vam ranije bio pokazao dugo sam mozgo kako spojiti rezonantni prostor u obliku kugle i neke horne koja bi bila izvediva s raspoloživim sredstvima i znanjem.Stakloplastika se ispostavila kao jedini mogući izbor za realizaciju horni i njena izrada u više segmenata koji se kasnije spoje u jenu cijelinu.Zapravo mogla su se odabrat i karbonska vlakna ali kozna zašto nisam...

Nakon što sam proračunima dobio osnovne 4 veličine kod horne a to jest volumen rezonantnog prostora,površina usta-grla horne i njena duljina krenuo sam crtat na koje sve moguče načine mogu presavit tu trubu da dobro svira i lijepo izgleda.Za dobit dobar zvuk gledao sam da mi zvučnik i usta horne budu blizu jedan drugome,da koristim što manje zavoja kod horne,da oni budu blagi i da sam način na koj se ona hvata za postolje i kuglu smanjuje neželjene vibracije.
Zvučnik bi mi trebo bit na 830-850 mm visine jer uglavnom dok slušam muziku sjedim razvaljen u niskoprofilnoj fotelji koju imam tako da su nešto nize nego je to praksa.
Što se izgleda tiče gledao sam da mi se sviđa kao prvo,gledao sam i da mi se neke stvari poklapaju jedna s drugon,vodio sam računa o skučenom prostoru kojeg imam i da ove horne svojim oblicima,bojama ostave jedan poseban dojam kod promatrača.Kako dolazim do kraja ovog projekta vidim neke sitnice koje bi mijenjao i poboljšanja koja bi se još tu dala napravit ali u globalu sam zadovoljan kako je sve ispalo.
P.S.
Vidite Mate da su ove horne mogle i puno gore ispast

(pobijegle su mi haha)