@Pao Pepeo
Evo zmajz je dao nekakav odgovor, i moje su sumnje slične, pa evo mojih razmišljanja...
Recimo da je samo mašta ograničenje, pa bi mogli reći sa je cilindrični elektrostat svakako zanimljivo razmišljanje, no ne jednostavno za realizaciju, a upitna je i opravdanost. Uglavnom tako bi se mogli napraviti samo visokotonski modul sa malim površinama (spaceri bi trebali biti prilično blizu jedan drugom) kako se membrana ne bi previše približavala unutarnjem statoru jer bi se zatezala na cilndru, sredni dio bi imao tendenciju približavanja unutarnjem statoru.
Problem zvuka unutar cilindra bi se mogao riješiti nekakvim dumping materijalom, sumnjam da je to baš neriješivo, pa recimo da to i ne bi bilo toliko kritično. No sa druge strane ESL je dipol, pa se onda postavlja pitanje koliko sve to ima smisla. i da li je recimo disperzija zvuka koju nudi Martin Logan od 35 stupnjeva možda sasvim dovoljna. Međutim tu priči nije kraj, tvorac prvih zakrivljenih ESL modula je g. Sanders, a i dan danas tu spiku zakrivljenih modula Martin Logan fura kao glavnu (marketinšku) prednost svojih ESL-a i to zvoe „Curvilinear“. Ni tu priči zapravo nije kraj, naime g. Sanders u svojim daljnjim istraživanjima zapravo pronalazi hrpu problema u disperziji zvuka esl-a sa zakrivljenim panelima (hrpa odbijanaca različitih faza), te se vraća na izradu potpuno ravnih panela koje radi i dan danas. Po mom mišljenju svi problemi koje imaju Curvilinear esli još više bi bili izraženi cilindričnim riješenjem zbog hrpe jer bi odbijanaca bili još i višea malo tko od nas ima sobu gdje bi taj efekt bio zanemariv.
Malo dobrog štiva:
http://www.sanderssoundsystems.com/technical-white-papers/dispersion-wp Znači ta čudna potreba o kojoj sanjamo, a to je sa nas sweet spot prati kroz sobu dok šetamo kroz istu po meni baš i nema nekog smisla, a ne vidim ni potrebu za tim. Čovjek može pažljivo slušati glazbu uglavnom dok je sam, tada sjedneš lijepo u sredinu i imaš čaroliju sam za sebe. U slučaju kada imaš društvo u sobi, tada ionako nema ozbiljnog slušanja glazbe. Znači ja se zbilja sa tim problemom širine disperzije ne bi previše opterećivao, a i iskustva sa ovim draft modulima mi govore kako je zvučna slika i više nego dovoljno dobra i sa potpuno ravnim modulima i na tomu ću se sigurno zadržati, a pogotovo zbog iskustva g. Sandersa koji se esl-ima bavi od 1972. godine, znači ne izmišlja mi se topla voda.
Ovaj stav je malo u suprotnosti sa mojim istraživačkim sklonostima u diyanju, no ne isključujem da bi jednog dana ako posložim sve kockice na konvencijalnom dizajnu esl-a mogao probati napraviti zakrivljene visokotonske module. Takav visokotonac vjerojatno papa za doručak sve elektrodinamičke istosvrhnike (mislim da sam upravo izmislio novu riječ J), pa bi kombinacija istog sa klasičnim dizajnom zvučnika moga biti jedna zanimljiva priča.
No da ne duljim, prostor je neograničen, ideja je pregršt i uglavnom se nema vremena ni sredstava za sve isprobati. Ja volim reći kako sve ima svoju dinamiku… pomalo
@Zmajz
Drago mi je čuti da netko ima razmišljanja usmjerena na esl-e. Vertikalno uske statore zapravo i povezivanje u vertikalni line rrray bilo bi relativno jednostavno za napraviti, a pogotovo zato što sam vidio gotovih perforiranih duguljastih alu profila u Bauhausu (mislim da su to nekakvi poklopci za ventilaciju), ima ih različitih dužina i dovoljno su perforirani. No ovom metodom malo bi se dobilo ispod 500 hz, pa valja to imati na umu, zapravo opet idealno samo za visokotonce...
pozz, elvis