Bez obzira što driver spada u niskobudžetnu priču, to ga ne abolira od podesne kutije. Ja se svakako ne bi zafrkavao sa odokativnom kutijom, nekakva pravila bi ipak trebalo ispoštovati.
Nakon faze TQWT-a, upao sam u fazu horni, a nakon toga u fazu ML TQWT. Zboh MLTQWT-a sam zauvjek raskrstio sa hornama, jer se sa značajno jednostavnijim kutijama dobivao bolji zvuk, prvenstveno mislim na bass područje (definicija). Odmah sam išao u glavu i u MLTQWT sam strpao Lowthere sa umjerenim pasivnim filterom. Bass područje bilo je iznenađujuće, no od lowthera se tražila njegova maksimalna ekskurzija membrane (+/- 1mm), što je često dovodilo do potrebe ponovnog centriranja lowthera, pa mi je to išlo na živce, jer centriranje nije lako napraviti obzirom na raspor magneta kroz koji prolazi zavojnica, pa sam odustao od toga. Mišljenja sam da bi se ARZ 6608 izvrsno snašao u ML TQWT-u, te da bi isto svakako trebalo probati ako se sa ovim driverima misli nešto raditi. Naravno tu je i obavezan visokotonac, jeste da će se dobiti određeni fazni problemi, no bez njega kako stoje stvari neće ići. Kao alternativu ovom prijedlogu, predlažem klasične samostojeće kutije sa ovim driverom i visokotoncem (recimo bass-reflex) i aktivni sub. To bi svakako bio zanimljiv zvučnički setup za relativno malo novaca, no hebiga izlazimo iz teme TQWT, pa onda neću dalje o tomu.
Sažeto: predlažem ML TQWT sa ARZ6608 plus visokotonac. Za ARZ eksperimentom odrediti pasivni filter (LRC član u seriju prema zvučniku), visokotonac rezati po potrebi 6 ili 12dB, paziti na fazno usklađenje (pomicanje visokotonca prema nazad).
MLTQWT by Martin J. King.............. link: http://www.quarter-wave.com/Project04/Project04.html