Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la zmajz » 09 tra 2014, 21:43

Ovaj Martin Logan CLX, koliko ja vidim, koriste izobarik konfiguraciju, tj. obadvije folije rade u fazi i time jedna drugoj olakšavaju rad. Srednji stator nebi trebao biti pod naponom, tj. na nuli je u odnosu na vanjske statore i time zapravo dobivamo udvojen sustav SE (single ended) elektrostata. Pogonski su samo vanjski statori (na njih dolazi signal sa audio trafa).
A možda koriste i inverzni princip, da su statori poluprovodljivi, a folija vodljiva, pa se signal dovodi na nju.
Samo špekuliram. Bilo je i prije pokušaja rada sa dvije folije (Beverly??) sa plinskim punjenjem između njih.
zmajz

PostPostao/la Pao Pepeo » 10 tra 2014, 00:00

Ne čudi me tvoje razmišljanje o Bass ESL panelima,nakon tolko truda oko ovih panela i stečenog zananja i iskustva tokom njihove gradnje ovaj korak mi se čini normalnim ali bez žurbe naravno.Bass ESL mora da je nešto posebno i vjerujem da bi odlično surađivali s ostalim panelima,a zanima me kolko duboko mogu ići ti paneli???

P.S.
Stvarno se nadam da neće i mene uhvatit neke ideje o bass hornama! :shock:
Pao Pepeo

PostPostao/la elvis » 10 tra 2014, 11:26

@zmajz.... nisam baš sto posto siguran da su to tako izveli, pogotovo sumnjam da na centralnom statoru nema nikakvog napona, kako biasa tako i AC-a od zvučnog signala, na basu im treba efikasnost, a sa SE pristupom sigurno bi nešto izgubili na tomu.
Jutros sam se čuo sa Ninom, veli on da je to najvjerojatnije riješeno sa dva trafoa čiji su sekundari vezani su seriju. Taj scenario mi nekako izvjesniji, no morao bi to staviti malo na papir i proanalizirati. No i dalje mi nije jasno zašto su to tako napravili, da li je moguće da izobarik može bilo što pridonijeti boljoj efikasnosti esl panela?? Odgovor je vjerojatno potvrdan, ne bi to ML radio tako, vjerujem da je to plod dugog istraživanja.

@beboni... drago mi je da ti se tema sviđa. Na žalost nisu tu baš svi podaci, no vremenom ću nastojati dodati sve eleemnte koji nisu navedeni u ovoj temi a bitni su. Ako se projekt privede kraju tj. ako bude uspješan naravno, napraviti će se i nekakav sažetak, onako korak po kora "how to make esl step by step".

@Pao Pepeo... nemam iskustva sa tim koliko bi bass modul mogao ići dole. Na ove malene testne module sam puštao ful range signal. Segmenti folije su maleni, pa malo toga od bassa je moglo izaći, ali membrana se trudila. Neobično se lako može uočiti kretanje membrane, zapravo fascinantno je kako polje od samo 1500 volti može snažno pokrenuti tanku mylar membranu, no ne treba zaboraviti da je razmak samo 1,5mm od statora do membrane. Kod bass modula taj razmak je oko 5mm, zato traži i puno više volti kako za bias tako i AC audio signal. Procjeniti ću onako odokativno, čisto sumnjam da bi se sa ESL-om moglo odraditi bilo što ispod 60HZ, a i tih 60Hz bi bilo sa minus par decibela. no kako sam ja skupio već podosta godina, taj prvi registar možda mi i nije tako važan, čini mi se da bi sasvim lijepo mogao živjeti i sa tom donjom graničnom frekvencijom, no uvijek postoji prostor za dodavanje nekakvog suba za taj dio do 60-70Hz. Potencijalan problem kod bass modula je stepup trafo, tu ne msilim na način motanja, ovdje kapacitet trafa više nije bitan, ne treba ga komplicirati sa slojevima i kontra smjerovima, ali dimenzije željeza bi mogle biti respektabilne, no opet ne toliko kritično velike, recimo jedno 2x kao ove koje sam upotrijebio za mid/hi module. No otom potom, moram ići sve po redu... još ima ohoho posla na ovom dijelu priče.
elvis

PostPostao/la zmajz » 10 tra 2014, 16:50

Ma, i mislio sam isto što i Nino, samo nisam bio precizan. Vše me interesira jesu li statori pod naponom polarizacije (npr: lijevi na +1000V, srednji na 0 i desni na -1000V) a na foliju se šalje signal (to je obrnuti princip od onoga što je uobičajeno), ili standardno. O obrnutom principu je Broskie pisao, a i rađeni su neki modeli tako. Upravo sam kuppio foliju metaliziranu pa kad se vratim u Zg, jednog dana, moram vidjeti vodljivost itd. Dugo razmišljam o tom principu, ali nikako da krenem s nečim ozbiljnim.
Izobarik zasigurno pomaže, jer prilikom paralelnog pomaka, folija koja ide prema naprijed (npr.) iza sebe nema podtlak.
Bas paneli nisu neizvedivi (Quad, KLH, Acoustat) kombinacija većeg hoda membrane/folije (to znači deblji spaceri i viši naponi polarizacije) i površine folije.
Razmišljam o mreži za komarce kao o statorima.
zmajz

PostPostao/la elvis » 11 tra 2014, 10:00

Sinoć prva malo veća igra sa Behringerom.... moćan alat.
Privitak/ci
IMG_2816.jpg
IMG_2816.jpg (73.96 KiB) Pogledano 6134 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 11 tra 2014, 10:12

Rezao sam esl panel na 172 Hz, a subovi obzirom da su 8 red išli su bez digitalne skretnice, znači CD - preamp - amp - sub. Esl paneli su spojeni CD - preamp - behringer -amp. Rez je bio 48dB, i zbilja ispod 170Hz ništa ne ide na esl panel. Hod membrane esl-a ne može se zamjetiti okom, rekao bi da je sada mylar potpuno rasterećen od bass frekvencija, radi ono zašto je namijenjena. Igrao sam se uglavnom sa EQ-om, teško je namjestiti idealnu "krivu", na jednoj glazbi paše jedna postavka, na drugoj druga.. onako za lagano izluditi :). Večer sam završio sa jednom na uho ugodnom postavkom kako se to može vidjeti na slici dolje, no nije idealna, trebati će to sve malo ublažiti. Kada sam u pomoć pozvao decibelmetar, isti je tražio još drastičnije EQ krive, ubio sam ton totalno, pa sam ostatak večeri koristio samo uši za igru sa behrinegerom. Šteta što je ovaj uređaj prilično skup, u prodaji je išao i do 3000 kuna, no vidim da se na njuškalu može nabaviti i za 1600 (nadam se isparavan). To bi trebao biti obavezan alat za sve one koji misle napraviti dobar zvučnik u diy izvedbi. Jednsotavno je premoćan, doduše hrpa opcija koje ima ne trebaju u hifiju, al što je tu je. Mišljenja sam da Behringer i ovakav "suh" znači bez audiofilskog upgradea radi iznimno neutralno. Još nisam probao upasti digitalno, to je drugi korak, ali uređaj je zbilja neutralan, što je prilično zanimljivo ako se uzme u obzir kakvo "masakriranje" audio signala mora odraditi procesor. OK, njušim da su nove igre bez granica pred menom, huh, zar opet !! :) Budem si muke svoje podjeliti sa vama, a svaka preporuka bi dobro došla, naročito onih koji imaju iskustva sa ovom "pilom".
Privitak/ci
IMG_2818.jpg
IMG_2818.jpg (96.14 KiB) Pogledano 6132 put/a.
IMG_2820.jpg
IMG_2820.jpg (91.72 KiB) Pogledano 6132 put/a.
elvis

PostPostao/la Mate » 11 tra 2014, 12:57

Neutralan hahahha, ta ti je dobra.
A osnovna svrha uređaja je da reže, prekraja, dileja.

Ma dobro, znam na što si mislio. :lol:
Mate

PostPostao/la elvis » 11 tra 2014, 13:41

Mate je napisao/la:Neutralan hahahha, ta ti je dobra.
A osnovna svrha uređaja je da reže, prekraja, dileja.

Ma dobro, znam na što si mislio. :lol:

:)

Sa Behringerom možeš samo rezati freqvu tj. krostiti ga kao skretnicu bez iživljavanja na EQ modulu, pa je onda sve flat, na to sam mislio da ne bi bilo zabune. Imam DA od CD-a i ADA od behringera i sve bez nekakvih meni čujnih razlika nakon tolikog niza dematerijalizacije i materijalizacije zvuka... čudno.
E sada, to što ja onda poslije masakriram zvuk u EQ-u, e to je drugi dio priče, onda baš želim da više nije neutralan i zbilja dogodi se baš to :). Na kraju će ispasti da mi EQ možda neće ni trebati, sve naginje na tu vodu. Ako to postignem, postavlja se pitanje što bi se moglo upotrijebiti umjesto behringera... Probati ću rez 24dB, a ne kao sada 48dB. Sa 24dB bi se moglo nositi u samogradnji, a da pri tomu mogu ostati u analognom svijetu... čisto razmišljam na glas

Savjeti dobrodošli
elvis

PostPostao/la elvis » 11 tra 2014, 13:56

zmajz je napisao/la:Ma, i mislio sam isto što i Nino, samo nisam bio precizan. Vše me interesira jesu li statori pod naponom polarizacije (npr: lijevi na +1000V, srednji na 0 i desni na -1000V) a na foliju se šalje signal (to je obrnuti princip od onoga što je uobičajeno), ili standardno. O obrnutom principu je Broskie pisao, a i rađeni su neki modeli tako. Upravo sam kuppio foliju metaliziranu pa kad se vratim u Zg, jednog dana, moram vidjeti vodljivost itd. Dugo razmišljam o tom principu, ali nikako da krenem s nečim ozbiljnim.
Izobarik zasigurno pomaže, jer prilikom paralelnog pomaka, folija koja ide prema naprijed (npr.) iza sebe nema podtlak.
Bas paneli nisu neizvedivi (Quad, KLH, Acoustat) kombinacija većeg hoda membrane/folije (to znači deblji spaceri i viši naponi polarizacije) i površine folije.
Razmišljam o mreži za komarce kao o statorima.

Sva je moguće, no vjerujem da je i srednji stator pod jednakim biasem kao i vanjski.

Što se tiče mrežice za komarce u ulozi statora... to donekle otežava izradu, razmišljao sam i ja o tomu, no tada moraš raditi i okvire na kojima će biti zategnuta ta mrežica, pa rastezač i za mrežicu, tako da nisam pametan koliko je to dobra ideja. Vjerujem kako mrežica nije izolirana, pa eto i novog problema, a de ne kažem koliko je bitno da je stator što krući i što preciznije pozicioniran prema membrani. Kod mene su se ovi testni moduli malo savijali, te je malo približavanje statora membrani, a samim tim i udaljavanje membrane od drugog statora znalo je prouzročiti privlačenje membrane i lijepljene za bliži stator. Znači treba paziti na spacere i računati sa površinom segmenta membrane koji to neće dozvoliti. Tu su i otvorena pitanja koliko stator treba ili smije biti perforiran. Idealne pozicije su 60% perforacije, rupice ne veće od 6mm, bojim se da je uvjetno rečeno perforacija na mrežici za komarce možda prevelika, očiti treba "mesa" na statorima koji će napraviti dovoljno snažno elektrostatko polje, a kasnije i pokrenuti membranu dovođenjem AC signala...
elvis

PostPostao/la zmajz » 11 tra 2014, 20:32

Sve su to riješivi problemi, što se tiče mrežice, ali jedan ostaje: veličina rupa je premala, i mislim da bi došlo do zviždanja u nekom obliku. Ja o tome više kao mentalna vježba. Uostalom, perforirani lim i nije baš tako skup, a ima firma negdje u zagorju koja ti radi po željama (tubeman je to negdje spomenuo).
zmajz

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.