Postao/la Mate » 02 sij 2015, 19:32
Čini mi se da sam ti već ranije napisao o tome.
Ove sa velikim induktivitetom ćeš teško naći ali generalno za sve vrijedi: sve zračne zavojnice će biti značajno veće od željeznih. Onda će ti biti problem to postaviti na istu ploču, tj nemoguće na postojeću ploču iz razloga što ih treba udaljiti jedne od druge i postaviti ih u međusobno okomitim ravninama radi izbjegavanja utjecaja međuinduktiviteta.
Dakle, moj odgovor je: Da može se to učiniti uz potpuno novu rekonstrukciju ploče, pažljivo slaganje po zanati. Cijena neće biti mala. Očekivani rezultat, ako se sve dobro napravi, teoretski će biti bolji ali koliko i da li ima smisla teško je reći.
Kompromis je zamijeniti one s manjim induktivitetom (ispod 1mH).
Pravi problem je zapravo da i jedan i drugi tip imaju i prednosti i mane. Željezo je dodatni akumulator energije, koji je na putanji signala nepoželjan. Lošiji tranzijentni odziv i impulsni odziv. Oba efekta imaju utjecaj na zvuk. E sad budući se radi o pet-staznom zvučniku, ugađanje takve skretnice je uistinu posao za iskusne stručnjake zanata i mjernu opremu. Zamjena induktiviteta sa istim vrijednostima na zraku, nije nužno dovoljan uvjet da se dobije nužno bolji rezultat. Osim induktiviteta, zavojnice imaju i druge parametre. Jedan svakako važan je omski otpor, koji će definitivno utjecati na balans skretnice. Zračna zavojnica od iste debljine žice kao ona na željezu će imati značajno više zavoja a s time i veći omski otpor. Dakle sve u svemu "ćorava posla".