Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la my_name » 12 vel 2015, 14:44

@Mate ne tražim ja pohvale...naprotiv, tražim opravdane kritike jer samo tako mogu napraviti nešto bolje i kvalitetnije... nitko nije NAJpametniji i nemožemo svi sve znati zato uostalom i služi ovaj forum gdje možemo dijeliti iskustva i savjetovat druge ali isto tako i primati savjete... nadam se da se slažete samnom
my_name

PostPostao/la Mate » 12 vel 2015, 15:33

Evo baš ako hoćeš savjet. Ne idi na zakrivljene nego ravne statore. Tu ćeš uvijek imati problema sa membranom ili ćeš morati spacerima podijelit sve na male "kućice" pa ćeš dobiti puno visokotonaca. :D
Mate

PostPostao/la my_name » 12 vel 2015, 18:46

Pa i na ovom "testnom" panelu su male "kučice" dimenzija cca 80mmx260mm i nije bas da sviraju samo visoki tonovi... bilo mi je nemoguče poravnati statore...štanca ih je uvila previše.
Pošto se izradom baziram na MLima...nemaju ni oni baš neke velike površine membrane...tu smo negdje po dimenzijama.
Probat ču sljedece panele odratit sa laserskim CNCom pa če možda biti ravniji, sve ovisi koja ce biti cijena za takvu vrstu izrade... vidit čemo kako če se ovi ponašat pa za dalje lako!
my_name

PostPostao/la Mate » 12 vel 2015, 19:21

To je besmisleno za laserko bužanje rupica. I to traje, ako naplaćuje po vremenu. Po dužini reza ne može naplatiti jer kako će to izračunati. Problem lasera ili plazme je da anjprije mora probušiti materijal, a onda počinje rezati. Ovdje nema rezanja nego praktično samo bušenje. To drugim riječima znači da će se lim iskriviti usljied temperature više nego pod štancu.
Limovi se ravnaju ili savijaju na valjcima. A inače se ti perforinani limovi rade skroz drukčije. Postoji valjak sa noževima u obliku te rupice i takvih mnogo na cijelom obodu tako dok lim prođe ispod valjka već je nabušen. Ili češči način štanca koja štanca cijelu širinu lima odjednom.
https://www.youtube.com/watch?v=lOqSm4E3Jhw
Bilo bi bolje bilo potražiti gotove perforirane kao što je Elvis našao.
Mate

PostPostao/la my_name » 12 vel 2015, 22:11

Čuo sam se s dečkom koji radi na laseru...kaže da je moguče napraviti ali kao što si rekao lim bi se savio isto kao kod štance ako ne i više...tako da to otpada..Sutra cu probat zvat jednog sta ima waterjet cnc...makar...nekako me moja narav vuče da napravim zakrivljeni :D Zasto bi bilo jednostavno ako moze biti komplicirano :lol:
my_name

PostPostao/la Mate » 12 vel 2015, 22:32

Nije komplicirano samo je teško bez alata i naprava.
Prvi problem je saviti dva statora isto. U stvari to čak nije isto. Radijusi savijanja moraju biti različiti ako hoćeš dobiti dvije potpuno paralelne zakrivljene plohe jednako udaljene u svim točkama. Kružnica u kružnici.
Drugi problem je membrana. nad njome nemaš kontrole između horizontalnih spacera. u tom području ona neće biti zakrivljena kako bi trebala biti a da bude jendako udaljena od oba statora u svakoj točki.
Jedino što ti preostaje je jako nategnuti membranu po visini i tako donekle ispraviti ta odstupanja. E sad tu upadaš u treći problem. Sjeti se žice na gitari. Što je više natežeš njena rezonantna frekva se penje više i više.
Bez sumnje ML zakrivljeni paneli vrlo lijepo izgledaju. Oni imaju neke tajne koje još nismo otkrili a moguće da rade i kompromise.

Zakrivljenost u svrhu šireg kuta pokrivanja, se može postignuti i s više ravnih panela postavljenih po kutem.

Rezanje pod vodom se radi plazmom. Voda se koristi tek djelomično radi manjeg pregrijavanja, a više radi prskanja, buke i dimova/plinova.

Edit: A tek sad vidim da si napisao waterjet. e o tome malo znam.
Mate

PostPostao/la my_name » 12 vel 2015, 23:24

Ovo sta se tice rastezanja membrane po duzini sam nekako i sam shvatio kad smo radili ovaj "testni" panel... u tom smjeru sam i radio napravu za rastezanje folije koj cu sada morat malo prepraviti pošto se radi o zakrivljenim panelima. Makar zakrivljenost panela nije velika. neznam kako da objasnim ali cu probat onako na seljacki.
Stator polegnut na stol širok je 30 cm i sredina staora je uzdignuta od stola cca 12-15mm, nisam mjerio...
Toliko sam ju savio da bi postigao krutost staora po duzini. Straznji statori su malo vise "savijeni" da bi mi kasnije olaksalo ljepljenje drugog staora na njih, straha od kasnijeg odljepljivanja nemam pošto ču okvir ESLa napraviti tako da on ubiti drži oba panela priljubljena, nesto slično je napravio i ML ali su previdjeli klizanje statora prema dolje :D...samo dokaz da i profesionalci griješe.

Nekako sam imao sreče kod ove izrade jer sam do danas radio u tvornici gdje smo radili sa limovima pa sam imao na raspolaganju štancu, dečke koji poznaju autocad, alat za savijanje limova, velike škare za lim itd... s druge strane s 01.03 prelazim u drugu firmu gdje ču uz frenda koji je samnom u ovoj avanturi imati na raspolaganju CNC,lasere i razne materijale i alate pa če nam to jaaaako olakšati onu drugu fazu (vizualnu)... sve u svemu biti če zanimljivo. nismo ovisni o nikakvim rokovima pa ako i pogriješimo di imamo vremena ispraviti!
my_name

PostPostao/la Pao Pepeo » 13 vel 2015, 14:34

Vidim da my-name si je vec razradio plan rada i put kojim ce ici,i neka kad si nesto zacrtas moras probat ;) ako hoces da budu statori zakrivljeni samo naprijed.Ja sve sto sam naucio oko ESL-a je iz ove teme koju pratim od davna tako da se necu pravit puno pametan oko izrade iako osobno nebi isao na zakrivljeni stator... cinimi se da bi bilo tu puno vise problema koji naravno nisu nerijesivi posto takvi zvucnici vec postoje samo ce graditelju malo zapaprit zivot.Isto busenje statora a ne uzimanje vec gotovih me malo cudi no dobro... u svakom slucaju pratim i dalje i samo naprijed s izradom :thumbup:

Sad jedna solucija za razmatranje zanima me sto mislite o tome.Vec kad se ganja ili prizeljkuje bolja rasprsivost valova bolja pozornica itd. dali je to moguce izvest sa normalnim (ravnim) statorima ??? Primjerice da se postavi ESL panele pod kutem od recimo 45* i odmah do svakog jedna zakrivljena ploca iste visine kao ESL tako da se valovi od nje odbijaju prema slusaocu?? Za primjer postavit cu i sliku cuvenog JBL-ovog zvucnika iz 70tih koji radi na slicnom principu.Sad znam da visoki tonovi nevole da se odbijaju tj. gube se... to mi je prva negativna strana koja mi je pala napamet a mozda ima ih jos..a pustimo za sada na stranu povece dimenzije..
To sve u svemu moglo bi se napravit na jednostavan nacin i vjerujem cak estetski primaljiv ali to je sad druga prica...za sad me zanima samo sto mislite o tome.
P.S.
Elvis bi cak i jako lako mogao to testirat...trebao bi samo mozda za probu nabavit onu tanku spuzvu na kojima zene vjezbaju ili leze kad idu na more :D
Privitak/ci
untitled.png
untitled.png (5.69 KiB) Pogledano 6097 put/a.
16357607_1_l.jpg
16357607_1_l.jpg (33.9 KiB) Pogledano 6097 put/a.
Pao Pepeo

PostPostao/la Mate » 13 vel 2015, 15:42

Pepele,
problem beamanja je frekventno ovisan. Što viša frekva beam je uži to je općenito prisutno kod svih drivera. Nekih više nekih manje.
Ravni elektrostati , pogotovo relativno uski, izrazito beamaju. Budući sam bio kod Elvisa, mogao bih reći da bi se s time moglo živjeti jer je izgleda taj izraženi snop vrlo visoko. Naime rezultat je koliko je onda širok sweet spot. Ako glavu moraš držati fiksno na jednom mjestu i svaki najmanji pomak iste, rezultira promjenom u slušnom doživljaju, to je dakako neugodno. Međutim ako se namjerno pomakneš iz tog fokusa onda su stvari manje problematične za slušatelja.

Ovo tvoje rješenje je načelno samo u redu. Kod ELS-a imaš slučaj da je to zapravo dipol koji generalno u horizontalnoj ravnini zrači u obliku osmice. Stavljanjem takvih reflektora , jedna prilično simetrična situacija se do zlaboga se narušava. Dobijaš refleksije koje kasne u odnosu na direkt signal, zamućivanje cijele priče.

Najjednostavniji način za ELS ako nije polukrug, onda je višekut. Znači više vertikalnih panela koji su malo zakrenuti po obodu zamišljene kružnice. Onda je svaki panel za sebe ravan i nema problem zatezanja membrane, a svaki zrači par stupnjeva lijevo ili desno od centra.
Mate

PostPostao/la my_name » 13 vel 2015, 19:52

Ovo pitanje @pao pepea sam si i ja postavio...cak sam u radioni pokusavao sa nekakvim plexijima raditi tu refleksiju pod raznim kutevima... nije mi se bas svidjelo.makar...mislim da bi se moglo nesto i tu dobiti ako sa nadje prava povrsina, pod pravim kutem, dobro zaobljena...ima tu puno faktora...u svakom slučaju u buducnosti cu se poigrati i sa time

Edit: Evo sjetio sam se da je i "jazzman" nesto prtljao s tim refleksijama...slika na linku -http://1.bp.blogspot.com/-h1phm_T12Qk/TyswJw80-SI/AAAAAAAAAiY/fNy1AjJf7As/s1600/Beam%2BSplitter2.jpg

P.S. Neznam kako preko moba postavit sliku na forum pa cu ovako :D
my_name

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.