my_name je napisao/la:http://www.youtube.com/watch?v=pi1WnhSoYzU
na linku je drugi video..ista pjesma na istom gainu ali bez suba...neznam kolko cete kuziti razliku ali ja sa sluskama cujem...paneli idu začuđujuče nisko (nisam mjerio), na youtube sam nasao neki video sa frekvama i dosta su glasni vec od 240Hz... prije nisam napomenuo prije da u panele ide full range![]()
Jedina zamjerka za razliku od onih prvih panela je ta da kad ih ukljucim u struju dobijam zvuk tek nakon minut dva...a onaj pravi zvuk se dobije tek nakon 10ak minuta slusanja....dal netko zna razlog???
@Elvis Ne pada mi na pamet vise doma slusati neke "normalne" zvucnike...ja sam postao ovisan o ovim mojim čudima... U pocetku me bilo strah kako ce se moja yamaha ponasati s ovim cudima... ostaje i ona jer stvarno nema potrebe za ičim drugim (bar za sada) yamaha to odrađuje sasvim uredu...snage ima dovoljno,ne grije se, zvuk je woow...
- membrana je bila "nevina" dok se nije odljepila traka..nakon sta sam ju donekle vratio/nategao na mjesto morao sam poravnati valove...mogu ti reci da se reltivno lako "pegla"
-rastezao sam ju na foru kako rade u ML ( koji sam ja plagijator) uzduzno s onom napravom a u sirinu rucno poravnao...rezultat ste culi
Razmisljam od cega napraviti kutiju za bas i nosace panela...nekako mi je najprakticnije MDF... mozda bi bilo lijepo i neko drvo ali neznam kako bi mi se uklopili u stan... razmisljao sam i sta ubaciti od drivera za nisko podrucje,nekako sam slab s parama pa cu najvjerojatnije za sada ici na visaton![]()
U buducnosti mi je želja napraviti ful aktivne kutije sa skretnicom ali to ce sackati bolja vremena...istestirao sam na manjim panelima neko DIY china pojačalo T-class i mogu reci da svira zadovoljavajuce...neznam,za sad su to samo planovi
Kašnjenje zvuka nakon paljenja... hm hm, recimo ovako....
Može biti da je nešto sa Lycron slojem... možda pretanak sloj ili nedovoljno oslojena membrana u zoni bakrene trake zadužene za bias membrane. Jednom ćeš ih morati ostaviti na visokom naponu bar 24 sata, da se membrane dobro "nachargaju". Prema mom iskustvu problem je ipak u samom sloju lycrona, naročito ako si termalno tretirao membranu nakon nanošenja lycrona ili je naknadno ručno razvlačio nakon što je lycron već bio nanesen. U pravilu oslojavanje treba napraviti kada je membrana zategnuta i više se na njoj neće ništa raditi u smislu tenzije. U protivnom dolazi do mikropukotina u oslojenom sloju, otpor mebrane odlazi iz vrlo visokog u beskonačno i to nije dobro.
Kutija za bass i nosači panela... MDF je po meni ipak najbolja varijanta. Ja sam okvire radio od alu profila, no sve to pomalo proizvodi nekakve zvukove. Vidi na netu kako to izvode, može se to lijepo napraviti. MDF na kraju tretiraš špric kitom i ofarbaš u koju god boju hoćeš...
Bass driver za malo novaca... pa Visaton je više nego dobro tj. pošteno riješenje, no i Visaton ima jeftine i skupe varijante drivera