Prvo na temu esl basseva... teško je sa ovim jednim modulom čuti bilo kakav bass, a vjerujem da je tako i sa dva. Najbolji primjer kako bi trebao izgledati FR esl je možda ovo sa slike ispod, tj. king sound esl. vrlo pametno složen modularan panale, ja bi išao tim putem, no za to prostora nemam. Da ne brojiš, tu je 14 panela kao ovaj tvoj, znači nema zahebancije. oni koji su čuli su impresionirani, a mi možemo samo pretpostaviti kako to radi. Ne treba smetnuti sa uma da je tu bias vjerojatno 5kV ako ne i više, te da je stepup trafo vjerojatno 1:100, a jezgra... tko zna, bar 30 kvadrata.

- ksesl.jpg (7.68 KiB) Pogledano 6560 put/a.
Što se tiče Magnaplanara, ono što si čuo na 1,6 tek je dio onoga što daje model 1,7. Kada svira 1.7 ljudi po sobi traže sub, ne vjeruju da to može dati jedan dipol. No u jednoj strani nisi u prav, izrada magnetostata je nekoliko puta teža od elektrostata, a da ne spominjem gotovo neriješivi problem oko nabavke magnetnih štapova i tajne oko tipa ljepila koji se koristi za lijepljenje žice na mylar. Recimo da sam sve drugo pokupio, ali ta dva problema ostaju. Za ući u projet izrade velikih magneto strata zbilja treba imati muda, dovoljnu dozu ludosti

. Prije ulaska u esl projet bio sam u razgovoru sa lokalnim distributerom oko nabavke 1.7 magneplana, no tražio je 24.000 kuna, malo mi bijaše puno tada, pa su moji diy esl zapravo nus produkt moje neodlučnosti da kupim te magneplane. Jedna stvar koju nosi ovaj tip zučnika i zbog kojeg nikada neće biti kao esl je zapravo činjenica da esl membrana rijetko prelazi 2 grama na dimenziji 1m x 0,5m, a to je na magnetostatu na istim dimenzijama bar pedeset puta teže zbog bakra i ljepila na membrani.. Znači loše... hebiga
Evo par crtica koje treba imati na umu...
- kako nabaviti dovoljnu količinu magneta a ne bankrotirati (kada to riješiš riješio si 80% problema)
- kod slaganja magneta iznimno voditi računa o polovima i načinju na koji se to slaže
- ljepilo koje se koristi za lijepljenje bakrene žice na mylar mora se doista i hvata na ymylar, ali ne smije biti preteško
- za magnestostatski visokotonac i dio drivera za srednje i basseve se koristi bakar različite debljine
- magnetostat se ako je hibridan u pravilu uparuje sa ribonom za visoke a ne esl-om
- membrana se na nekoliko mjesta točkasto fiksira
- koju debljinu žice odabrati za bass midle dio, a koju za visokotonski
- kako tu izgleda skretnica
- kako spriječiti eventualno izgaranje zalijepljene žice
- kako spriječiti neželjene zvukove membrane (rezonancije)
Dakao to su samo neke crtice čitavog projekta, ima tu hrpa toga... no ljudi to rade, znači moguće je diyanje...
U temi zvučnici postoji tema riboni i magnetostati... pa ako kreneš u taj projekt možemo to pratiti u toj temi. Tamo imaš i jedan dio u kojem spominjem eventualan izvor magnetnih šipki, super su, no moglo bi biti malo skupo... tj. preći cijenu nabavke polovnih magneplanara, pa se postavlja pitanje isplativosti projekta.
U svakom slučaju smatram da si dovoljno lud i da bi projekt mogao zaživjeti. Ako zaživi u temi ćemo rješavati problem po problem, slično kao kod esl projekta...