Što se radi ovih dana...

Re: Što se radi ovih dana...

PostPostao/la tomi77 » 18 vel 2016, 15:43

istina,
ali da bi neki signal došao do korisnika mora se streamati, što bi značilo dodatna konverzija/kompresija, budući da nema šanse da neki (slušaniji) radio ima toliko para za zakup (tako brzog) linka, koji bi zadovoljio recimo 1000 korisnika (možda sam malo rekao), kad bi to išlo u recimo mpeg2 kvaliteti. A opet, možda sam u krivu, možda je optika toliko jeftina i brzina od 50-100 Mbit/s dovoljno dobra za te komercijalne svrhe?

Morat ću malo prostudirat što bi to (u tehničkom smislu) značilo stream, tj što je ekvivalent streamu u nama poznatom formatu (mpeg1, 2, 3, nešto lošije, bolje..), eto da se malo obrazujem.
tomi77

PostPostao/la elvis » 18 vel 2016, 16:51

Radio postaje emitiraju glazbu iz mp3 (skromnom), pa onda hrpa skalamerije dok to dođe do analognog tunera koji kupi i ostala smeća u zraku, plus nekvaliteta tunera na strani slušatelja i eto problema. Meni jazzradio.com zvuči sasvim prihvatljivo za neobavezno slušanje, a nisam pretplatnik. Da jesam dobio bi bolju kvalitetu, no za prduckanje u kauč bez velikih očekivanja to je i više nego dovoljno dobro, rekao bi i ja da je bolje od FMa. Vjerojatno zato što nema onog pozadinskog šuma kada tuner reproducira stereo. To me izluđuje, zato često FM slušam mono.
elvis

PostPostao/la elvis » 18 vel 2016, 17:15

I da ne zaboravim. Ima li netko da zna vradžbinu kako da skinem ovaj SMD IC a da ne zeznem pločicu. Zapravo chip mi ne treba, ide novi na to mjesto. Radi se o power supplay 12v IC na kontrolnoj ploči za TFT, dobio TV , ima tona nema slike jedno pola sata nakon uključivanja pa se pojavi. Čitava pločica ako bi se i našla košta cca 700 kuna, tj. pola takvog TV-a, pa sam sebe uvjerio kako je baš ovaj napajački chip na kontrolnoj ploči prdnuo.(nemoguće se grije, mada to nije pokazatelj, možda se grije toliko zbog nekog drugog kvara na pločici). Kontrolna ploča često krepava na LCD televizijama i naravno mijenja se čitava, ali često ih nema za nabaviti i TVi se bacaju. Pretpostavka naravno, vjerojatno i zajeb, al malo treba i vježbati lemljene ali i odlemljivsnje. :) Chip je 4 Dolara, ako prođe prođe. ...
Privitak/ci
image.jpg
image.jpg (100.41 KiB) Pogledano 7543 put/a.
elvis

PostPostao/la zbotic » 18 vel 2016, 18:44

Nisam nikad takvog četverostranog skidao, ali za dvostranog imam od bakrenog lima izrezana "kliješta" koja se uguraju u obično lemilo koje onda grije sve odjednom. Kasnije se trakom za skidanje lema (pletenicom) otkloni ostatak. Ta pletenica valja ona iz Chipoteke od 15 metara i 75 kuna i nijedna druga. :)

Možda bi se ovdje mogle prvo otsjeći sve nožice minijaturnim škarama, a onda pletenicom posupati, ali to je u opciji "možda". Pištolji sa gotovim kalupima za to, naravno, postoje.....

Ako je zalijepljen u sredini kao neki stariji Sonyji onda samo možeš plakat. :)
zbotic

PostPostao/la elvis » 18 vel 2016, 22:51

Skinuo bi ja to vrućim zrakom, no onda će mi otpasti pola okolnih smd djelova. U zbilji je taj chip manji no što se to čini na slici, probati ću napraviti nekakav bakreni "jig" za lemilicu baš za ovaj IC. Da su pinovi sa dvije strane ni po muke, no ovakve IC nisam nikada skidao.
Rezanje nožica je kvisko i najvjerojatnije najizglednija opcija.
elvis

PostPostao/la elvis » 18 vel 2016, 23:02

zbotic je napisao/la:Dok forum šuti, velike pošiljke prihajaju....

paket1.jpg

Gdje nabavljaš ove Sanyo c 55 bonbone od preampa. Ako naletiš na još neki, javi. :)
elvis

PostPostao/la vksamael » 18 vel 2016, 23:38

Kod mene u Osijeku ima jedan maher koji ima IC lemnu stanicu , i takve stvari s čipovima kao dobar dan idu, meni je za promjenu kompletnog čipa na laptopu ati radeon 7500 uzeo 200kn ( bio tamo dok je radio), sam čip je došao s malim kuglicama za lemljenje i za to stvarno moraš imat dobru ruku a i živce.
Tko se mača lača, lakokarača!
vksamael

PostPostao/la zbotic » 18 vel 2016, 23:54

elvis je napisao/la:

Privitak paket1.jpg više nije dostupan.

Gdje nabavljaš ove Sanyo c 55 bonbone od preampa. Ako naletiš na još neki, javi. :)

Hahaha, danas stiglo. Preamp ima neki problem ali to riješim za jedno popodne. Amp je izgleda ispravan. Nažalost estetski je u lošem stanju, a u transportu su mi dodatno razbili jednu bočnicu na preampu. Stiglo preko Ebaya iz Irske.

Mislim da će na osvježavanje, obnovu i prekutijavanje u novo ruho.

sanyo.jpg
sanyo.jpg (76.01 KiB) Pogledano 7231 put/a.
zbotic

PostPostao/la mulin » 19 vel 2016, 00:32

zbotic je napisao/la:
elvis je napisao/la:

paket1.jpg

Mislim da će na osvježavanje, obnovu i prekutijavanje u novo ruho.

sanyo.jpg

kada je doša sa prve linije fronta :lol:.ali uživat ce on sve veteranske povlastice kad ga se uredi ,ne sumnjam u to(zvucno i estetski).zoki,javi kad je prvo paljenje dartzeela i eto mene osim ako ne želiš bit sam sa sobom u tom momentu :lol:
mulin

PostPostao/la Rade » 19 vel 2016, 22:46

tomi77 je napisao/la:evo, dok ne budem u mogućnosti ovdje otvorit novu temu, samo bih nešto prokomentirao..

kupio je jedan prijatelj novi receiver (da ne reklamiram marku) i isti ima i mrežbi priključak. čovjek sve priključi isprogramira i nakon dan-dva slušanja kaže da mi je zvuk radio prijema putem net-a dosta bolji od staromodnog "zračnog" prijema. e sad, jasno je da zrak ima svojih ograničenja, ali bi trebala biti manja od višestrukog kodiranja zvuka koji ide putem žice?
Čovjek nije od jučer, zato me ovo i zaintrigiralo (inače živi u Zg, pa recimo da je pokrivenost FM područja dobra).
Nije mi vrag dao mira pa sam nazvao jednog čelnog čovjeka tehnike HRT-a, koji je isto rekao da je to malo vjerojatno (da ne kažem nemoguće).
Jel imate vi kakva iskustva? Jel vrijeme (nakon kiksa s DAB-om) da se FM tuneri lagano odlože u muzej?

Principijalno , analogni bi trebao da bude bolji zvuk , ali iz nekih nepoznnatih razloga / :D / internet ipak radi bolje .
Predpostavljam da je to samo zbog toga što se sa analognim ima ograničen izbor stanica , dok kod interneta se imaju hiljade stanica i od tog broja se uvek nađe neka koja po "repertoaru" radi dobro ......jedan od fenomena percepcije kaže sledeće ......ljudski mozak je u stanju da gotovo do detalja rekonstruiše neku poznatu melodiju ako ona loše zvuči ....sasvim je dovoljno da vam se sviđa i niko ne pravi problem oko kvaliteta :)

PS preporučujem instalaciju KODI-a .....ima makar 100.000 radio stanica , podeljenih po državama , etnitetima , žanrovima i svemu što vam padne na pamet .
Rade

PrethodnaSljedeća

Natrag na Offtopic

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.